/
/
Stai departe de răceli și gripă, cu un sistem imunitar susținut de sport și dietă

Stai departe de răceli și gripă, cu un sistem imunitar susținut de sport și dietă

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Stai departe de răceli și gripă, cu un sistem imunitar susținut de sport și dietă
Stai departe de răceli și gripă, cu un sistem imunitar susținut de sport și dietă Foto: Pixabay

Stai departe de răceli și gripă – Ca în fiecare an, în luna ianuarie se declanșează isteria legată de gripă, o stare care ține ceva timp. Simptomele specifice gripei sunt: febră, dureri de cap, dureri în gât și o senzație generală de slăbiciune care afectează întreg corpul. Mâncarea nu are gust, iar tu nu ai poftă, în casă e foarte cald, dar ție îți este foarte frig, și lista poate continua. Pe scurt: dintr-o persoană extrem de funcțională te transformi într-una complet nefuncțională. Dar ce poți face? Poți preveni această neplăcere?

Înainte de toate, atunci când dai semne de răceală sau chiar de gripă, este foarte important să te izolezi de restul lumii, pentru a nu răspândi virusul tuturor celor din jur.

Iată câteva sfaturi pentru prevenirea răcelii și gripei care te vor ajuta să rămâi sănătos și să stai departe de răceli și gripă:

1. Spală-ți mâinile frecvent

Mâinile sunt „instrumentul” nostru cel mai des utilizat. De cele mai multe ori ne folosim mâinile fără să ne gândim la ceea ce facem. Mâinile noastre sunt cele care poartă și răspândesc nenumărați germeni, oriunde am merge și orice am atinge pe parcursul zilei. Este foarte important să avem mâinile curate când intrăm în contact cu o altă persoană. Asigură-te că îți speli  bine mâinile pe parcursul zilei și folosește un produs de igienizare (un dezinfectant).

2. Dormi suficient

O noapte completă de somn este un gest esențial pentru menținerea sănătății bune și a unui sistem imunitar puternic. Prin somn, corpul îți asigură odihna și îți oferă oportunitatea de a te reîncărca în urma unor situații stresante și obligații cu care te confrunți în timpul zilei.

3. Mișcare fizică și o dietă sănătoasă

Nu te lăsa descurajat de vremea de afară, când e fie prea frig, fie prea cald. Este foarte important să-ți menții obiceiurile sănătoase în toată perioada anului. Chiar și exerciții scurte și simple, cum ar fi o plimbare de 20 de minute, yoga, Tai Chi, Pilates sunt modalități excelente de a rămâne în formă toată iarna.

4. Ascultă-ți corpul!

Ascultă-ți întotdeauna corpul! Acesta e primul care ne dă un semnal. Dacă simți disconfort și dureri ușoare, aceste semne indică apariția febrei sau a răcelii, pe care nu trebuie să le ignori. Dacă simptomele persistă mai mult de trei până la patru zile, atunci e cazul să mergi la medic, pentru o evaluare atentă și un tratament adecvat.

5. Apelează la alimente cu puteri magice

În afară de un somn adecvat, exerciții fizice și reducerea stresului din viața ta, dieta joacă un rol esențial în construirea imunității în întâmpinarea infecțiilor respiratorii superioare. Consumă astfel de alimente pe tot parcursul anului, pentru susținerea sistemului imunitar și, pentru a putea, astfel, să lupți împotriva gripei.

Combină aceste alimente care stimulează imunitatea în mod regulat, chiar zilnic.

Cum să stai departe de răceli și gripă? Iată 8 alimente care stimulează imunitatea:

1. Ceai verde

Este plin de antioxidanți și un compus fenolic numit catechină, ceea ce face ca ceaiul verde să aibă un efect de combatere a gripei, stimulând sistemul imunitar. Adaugă puțină lămâie sau miere pentru un efect accentuat.

2. Iaurt

Consumând iaurt în fiecare zi, acest gest va ajuta la îmbunătățirea tractului digestiv cu bacteriile benefice. Alege să consumi iaurt simplu și organic. Caută mărci de iaurt care conțin trei sau mai multe tulpini de bacterii benefice. Exemplu: Lactobacillus reuteri, cunoscut pentru a preveni replicarea virusurilor care preiau controlul corpului nostru atunci când ne îmbolnăvim. Încearcă iaurtul grecesc cu 0% grăsime și adaugă fructul preferat. Pentru îndulcire, dacă e cazul, folosește stevia sau miere nepasteurizată.

3. Fructe de pădure

Consumă regulat fructe de pădure pentru a crește aportul de fibre. Afinele, căpșunile, zmeura și murele sunt, de asemenea, pline de vitamine, minerale și antioxidanți care completează acțiunea de combatere a gripei și ajută sistemul imunitar.

4. Miere de hrișcă

Adaugă miere de hrișcă crudă într-o porție de iaurt grecesc și vei oferi tractului digestiv o doză dublă de energie pentru îmbunătățirea imunității. În general, majoritatea tipurilor de miere crudă conțin proprietăți antibiotice și antifungice.

5. Ciuperci Sheitake și Maitake

Puterea lor de vindecare este cunoscută de secole, mai ales pentru efectele lor anti-virale și anti-bacteriene. Ciupercile shiitake și maitake conțin polizaharida beta d glucan, cunoscută pentru a activa sistemul imunitar și a distruge celulele care provoacă boala. Julie Daniluk, un nutriționist holistic, recomandă să mâncăm shiitakes, deoarece „conțin lentinan compus activ, care are capacitatea de a consolida sistemul imunitar”. Le poți combina cu cereale sau le poți adăuga într-o omletă sau în paste.

6.Turmeric

Turmericul nu doar că este un condiment asiatic ce oferă aromă multor feluri de mâncare, dar este bogat în antioxidanți care consolidează imunitatea, și, în plus, are proprietăți antiinflamatoare naturale. Folosit sub formă de pulbere, poate fi adăugat în supe, sosuri, preparate din orez, smoothie-uri și chiar în ceai.

7. Usturoi

Foarte prezent în preparatele noastre, usturoiul conține Allicina, principalul component al usturoiului, cunoscut în mod special pentru puterea de a consolida imunitatea, acționând ca apărător împotriva infecțiilor bacteriene, virale și fungice. Pentru a primi beneficiul complet, încearcă să incluzi usturoi în dieta ta zilnică.

8. Kefir

Un produs din lapte fermentat care seamănă cu un iaurt de băut și care este încărcat cu bacterii vii și active. Bacteriile din kefir se pot coloniza de fapt în tractul digestiv, în loc să treacă doar prin el. De asemenea, kefirul susține sistemul imunitar. Conform Asociației Naționale de Kefir, acest produs din lapte conține șapte-zece culturi probiotice (bacterii „bune”) care ajută digestia și te ajută să combați gripa.

Dacă nu-ți place gustul acrișor și nu-l poți consuma ca atare, adaugă câteva linguri de kefir în smoothie sau amestecă kefirul cu câteva linguri de iaurt îndulcit cu miere de hrișcă.

Sperăm ca aceste sfaturi să te ajute să ai un sistem imunitar puternic și să previi răcelile și gripa.

Sursa: https://www.traveltowellness.com/stay-healthy-flu-season/

Subiecte:Yoga

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Motiv respingere *

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *