De-a lungul experientei mele ca tehnician nutritionist, foarte multa lume m-a intrebat adesea: “Care este cea mai buna sau cea mai eficace dieta? Sau “Ce dieta ar trebui să urmez ca sa slabesc?” Si dupa ce am ascultat atatea povesti ale unor oameni care au slabit brusc si apoi au pus la loc kilogramele pierdute (si chiar mai mult), am ajuns la concluzia ca dietele nu numai ca nu functioneaza, dar sunt foarte daunatoare pe termen lung, atat pentru starea de sanatate, dar mai ales pentru psihic.
Astazi, dieta a ajuns sa insemne, pe scurt, “frustrare alimentara” sau restrictie calorica. Daca ar fi sa dam o definitie mai complexa, atunci putem spune ca dietele constituie planuri de alimentatie menite sa creeze un deficit caloric mare, deficit care este adesea obtinut fie prin consumarea unei singure grupe de alimente intr-o singura zi, fie prin combinarea disociata a alimentelor, fie prin inlocuirea a 2 mese cu shake-uri proteice sau batoane. Si exemplele pot continua.
Asa cum observam, dietele nu sunt concepute sa functioneze pe termen lung. Atunci cand esti multumit de imaginea pe care o vezi in oglinda, revii la vechile obiceiuri si adeseori sfarsesti prin a pune mai multe in greutate decat inainte. Acesta este asa-numitul efect de yo-yo. Acest lucru te incarca adesea si cu o anumita energie a esecului, pot aparea sentimente de vinovatie pentru ca nu te-ai putut abtine de la anumite alimente si ajungi in cele din urma sa te pedepsesti din nou, tinand o alta dieta.
Intreaba-te sincer: in cati ani ai acumulat acele kilograme in plus? E oare sanatos sa topesti acele kilograme in doar cateva saptamani?
In cele mai multe diete lumea experimenteaza senzatia de foame, sau de pofta. Simplul fapt ca te gandesti la anumite mancaruri, iti poate crea un raspuns nefavorabil al metabolismului si va fi mai greu sa scazi in greutate. Sunt studii care arata ca numai daca ne gandim la un anumit aliment, corpul incepe sa secrete enzimele necesare metabolizarii acelui aliment. Faptul ca nu oferim corpului nutrientii de care are nevoie, va conduce, in timp, la perturbarea activitatii glandei tiroide, ceea ce are ca efect scaderea ratei metabolice.
Una din problemele constante ale dietelor este ca ele implica putine calorii, ce nu furnizeaza suficienta energie pentru a mai face si exercitii fizice. Nu e de mirare ca cei care tin diete sunt adesea foarte obositi.
Intrucat nu mai primeste aceeasi cantitate de energie cu care e obisnuit, creierul va incetini anumite functii care nu ii sunt necesare supravietuirii. Astfel: scade capacitatea de memorie, imaginatia, gandirea creatoare, tonusul psihic e afectat, pot aparea episoade depresive etc.
Nu in cele din urma, dietele creeaza carente de vitamine si minerale care, in timp, conduc la tot felul de efecte nedorite: caderea parului, anemie, oboseala, sistem imunitar slabit, infertilitate etc. E imposibil sa-ti procuri toti nutrientii de care are corpul tau nevoie avand o dieta bazata doar pe proteine sau doar pe carbohidrati.
Asadar, primul pas in a slabi sanatos este, oarecum paradoxal, sa abandonam ideea de dieta. Trebuie sa incepem prin a ne iubi si a ne accepta exact asa cum suntem. Iar daca iti iubesti corpul, cu siguranta nu il vei supune unui asemenea chin alimentar, care, dupa cum ai vazut, drag cititor, iti va putea face mai mult rau decat bine pe termen lung. Consuma alimente cat mai pure, cat mai neprocesate, da-i corpului nutrientii de care are nevoie, fa miscare, alege un sport care sa-ti placa si vei ajunge, incet dar sigur si sanatos, la greutatea ideala la care a fost conceput corpul tau!
Alexandra Iliuta
Wellness Advisor
Explorator Wellness Virtual