In cazul femeilor care se confrunta cu afectiuni precum endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice, alimentatia joaca un rol-cheie intr-o posibila reglare a organismului. Multe doamne si domnisoare marturisesc ca simptomele au fost atenuate (sau au disparut complet) dupa eliminarea lactatelor si a zaharului, doi disruptori endocrini cunoscuti. In afara de acestea doua, exista insa si alte produse (chiar aparent sanatoase) responsabile pentru acnee, ciclul menstrual neregulat, kilogramele in plus si pilozitatea excesiva. Pe scurt, daca ai probleme hormonale, evita aceste mancaruri aparent sanatoase:
Desi este considerata un superaliment, varza kale cruda contine substante goitrogene care perturba functiile tiroidei. Tiroida este un organ deosebit de important pentru echilibrul hormonal. Daca doriti sa mancati legume crude, alegeti mai bine varza romaneasca sau telina. Daca vreti neaparat varza kale, conopida, broccoli sau varza de Bruxelles, caliti-o intai cu putin ulei de cocos – nu le consumati niciodata crude!
In spatele consumului de soia sta aproape intotdeauna intentia de a inlocui produsele lactate sau carnea. Insa acest aliment contine fitoestrogeni, care simuleaza estrogenii naturali din corp fara a fi identici cu ei. Pentru a nu induce organismul in eroare, este bine sa limitam consumul de soia. Daca aveti probleme hormonale, puteti sa consumati produsul de maximum doua ori pe saptamana.
Daca renuntam la periculosul zahar, ne vom gandi cu siguranta sa apelam la inlocuitori. Este important sa stim ca stevia se folosea pe vremuri in calitate de contraceptiv.
Cercetarile pe aceasta tema sunt putine, insa ce stim sigur este ca specialistii recomanda sa nu exageram cu consumul acestui indulcitor; in caz contrar, riscam sa ne dezechilibram ciclul menstrual. Alege mai bine mierea sau nectarul de cocos!
Medicina traditionala chineza separa mancarurile in „reci” si „calde”. Potrivit acestei filosofii, femeile cu sindromul ovarelor polichistice trebuie sa combata starea „stagnanta” a organelor reproductive prin alimente „yang” sau „calde” precum scortisoara (aceasta stabilizeaza nivelul de zahar din sange si promoveaza ovulatia). Se recomanda evitarea alimentelor „reci”: castravetii, menta si spirulina, deoarece acestea „racesc” sistemul reproducator.
Explorator Wellness Virtual