/
/
Cum tratam retentia de apa

Cum tratam retentia de apa

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Cum tratam retentia de apa
Cum tratam retentia de apa

Cu totii stim ca, pentru a avea un corp armonios si tonifiat, trebuie sa avem o alimentatia adecvata, sa facem miscare, sa dormim suficient si sa ne hidratam corect. Ce facem insa atunci cand corpul nostru retine apa in tesuturi si ne simtim corpul asemenea unui balon umplut cu apa? 

Retentia de apa este o problema des intalnita, atat la femei, cat si la barbati, insa putini sunt cei care o constientizeaza si fac ceva in acest sens. Este vorba de un dezechilibru intre apa care intra in corp si cea care se elimina din organism prin urina si prin transpiratie.  In mod normal, lichidul din tesuturi este drenat de sistemul limfatic care filtreaza toxinele, reziduurile si deseurile celulare, apa, grasimile, bacteriile iar apoi limfa este deversata in fluxul sangvin. 

Retentia de apa apare atunci cand lichidul nu este drenat in mod corespunzator de sistemul limfatic, iar apa ramane la nivelul tesuturilor unde apare inflamatia (edemul). Zonele in care retinem apa cel mai des sunt: picioarele (picioare umflate), mainile, cavitatea abdominala si plamanii (edem pulmonar).

Cauzele pot fi multiple, de la banalul sindrom premenstrual la probleme ale rinichilor, disfunctii ale glandei tiroide, probleme ale ficatului sau pur si simplu faptul ca nu bem suficienta apa.

Remedii pe care le putem aplica pentru a combate retentia de apa:

In primul rand, redu consumul de sare, in special inaintea menstruatiei, intrucat sarea favorizeaza retinerea apei in tesuturi. Poti folosi o sare speciala, ce poate fi gasita in magazinele naturiste si care este obtinuta din frunzele anumitor plante, care sunt sarate: frunze si radacina de telina, busuioc, maghiran, patrunjel, roinita. Renunta la  mancaruri procesate si fast-food, care oricum contin cantitati enorme de sodiu.

Consuma alimente bogate in potasiu intrucat acest mineral activeaza sistemul limfatic! Bananele, stafidele, broccoli, cartofii dulci sunt cateva exemple de alimente bogate in calciu pe care trebuie sa le introduce mai des in alimentatia ta.

Incearca cateva diuretice naturale: banala salata de varza, ceaiul de urzica, sucul de merisor, ceai de papadie, matasea porumbului, ceai de afin, rozmarin sunt doar cateva exemple.

Foarte important este sa te hidratezi corespunzator. Multe persoane, atunci cand aud ca se confrunta cu retetie de apa, incerca sa reduca consumul de lichide. Atunci cand corpul nostru sufera din cauza deshidratarii, retine apa ca o metoda de supravietuire de aceea este recomandat sa cresti consumul de lichide, sa savurezi apa incet (adica sa nu bei o cantitate mare odata), si sa reduci consumul de cofeina sau alcool – care deshidrateaza corpul. Cu cat bem mai multa apa, cu atat eliminam mai repede apa din organism.

In plus fata de regulile de alimentatie, de mare folos sunt orele de inot/ Aquagym (imersia si exercitiile in apa ajuta la reglarea continutului de sare din celule), masajul (in special drenajul limfatic si reflexoterapia), sauna, iar daca retii apa in picioare cel mai adesea, iti recomand posturi yoga in care stai cu picioarele in sus (spre exemplu, postura lumanarii) sau poti pur si simplu sa pui o perna sub genunchi atunci cand te odihnesti. 

Alexandra Iliuta

Wellness Advisor

Subiecte:Yoga

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *