/
/
Cum tratam holistic tulburarile de somn

Cum tratam holistic tulburarile de somn

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Cum tratam holistic tulburarile de somn
http://www.dreamstime.com/stock-photography-peaceful-woman-sleeping-image6567652

Stres, canicula, privitul in calculator sau in ecranul televizorului pana seara tarziu, alimentatie deficitara, calatorii frecvente cu decalaj orar, consumul excesiv de cafea, tutun sau alcool, depresie si ganduri negative, schimbari hormonale, sportul facut seara tarziu sunt doar cativa dintre hotii care ne rapesc somnul.

Iar somnul dulce…mult aduce. Un somn de calitate e important pentru sanatatea noastra fizica si psihica. Inainte de a vedea ce e de facut, e important de stiut ca tulburarile de somn sunt clasificate in 3 tipuri, dupa cum urmeaza: lipsa somnului, somn excesiv sau somn parasomnie (comportament anormal in timpul somnului). Conform studiilor statistice, dintre toate tipurile de tulburari de somn, insomnia detine incidenta cea mai mare, fiind un semnal de alarma ca stilul nostru de viata nu este unul tocmai…corect.

Cum tratam holistic tulburarile de somn

Remedii rapide pentru un somn de calitate

– Beti un pahar cu lapte cald si miere de albine inainte de culcare. De asemenea puteti folosi si nucsoara pisata. Face minuni!

– Incercati o combinatie de lapte batut, scortisoara si miere de albine;

– Suc de laptuci cu cateva picaturi de zeama de lamaie;

– Ceai de floarea pasiunii, musetel, sunatoare, hrean, roinita, seminte de chimen dulce sau menta. Aceste ceaiuri actioneaza sub forma de sedative naturale;

– O baie fierbinte inainte de culcare;

– Rugati pe cineva din familie a va perieze parul inainte de culcare;

– Daca nici una din aceste variante nu functioneaza, cititi o carte care va plictiseste. Nu exista somnifer mai bun 😉

Dieta pentru un somn linistit

Iata alimentele care favorizeaza un somn de calitate: legumele cu frunze verzi, crude sau inabusite, cerealele integrale, lamaile, smochinele, curmalele, bananele, grapefruitul. Evitati branza, cartofii, rosiile, vinetele si spanacul, seara la cina. Desi sunt sanatoase, aceste alimente actioneaza ca factori stimulanti pentru creier.

Homeopatia

Abordarea homeopatica poate da rezultate bune in caz de insomnie recenta si care nu a devenit obisnuinta, dar va trata mai greu o insomnie veche. Daca insomnia e cauzata din cauza ingrijorarii si a anxietatii, medicul va poate prescrie Gelsemium; Daca insomnia e insotita de un sentiment de teama, atunci Aconitum poate fi raspunsul. Iar daca va treziti prea devreme Arsenicum Album va va intregi somnul. Coffea Cruda sau Nux Vomica sunt bune daca te trezesti in toiul noptii frecvent.

Fitoterapia  

Fie ca vorbim de ceaiuri, tincturi sau pulberi de plante administrate sublingual, cele mai aducatoare de somn plante sunt: valeriana, pasiflora, hameiul, paducel, mac, sulfina, roinita, portocala amara, tei, verbina.

Valeriana are efectul unui somnifer si imbunatateste calitatea somnului, fara efecte secundare si se foloseste in tinctura, in exctract sec sau in infuzie de radacini (1 lingura in 600 ml apa clocotita). Florile de musetel german sunt bune pentru atenuarea problemelor de somn cauzate de stres si nervozitate.

Aromoterapia

Nimic nu poate fi mai placut si mai relaxant decat sa adormi cu cateva picaturi de uleuri esentiale pe perna sau chiar o pernuta facuta din plante care iti va da senzatia ca adormi in mijlocul unui camp cu flori. Sau poti chiar sa pulverizezi amestecuri de uleiuri esentiale in camera iar cateva picaturi de uleiuri intr-un lighean cu apa calduta iti va relaxa picioarele si totodata mentalul. Uleiul esential de mirt verde aplicat in masaje pe fata, pe incheieturile mainilor sau in scobitura stomacului ne ajuta sa adormim usor. Uleiul de lavanda este calmant si poate fi picurat pe perna sau picurat in cada, cand faceti o baie inainte de culcare. Daca sunteti nervosi si stresati, uleiurile de bergamota si de mandarina sunt recomandate. Daca aveti episoade de treziri intermitente, atunci uleiurile de santal si chimen va vor salva somnul.

Terapii prin miscare si SPA

Pentru a ajuta corpul sa intre in stare de relaxare, puteti practica Yoga inainte de culcare (anumite posturi cum ar fi postura copilului, plugul, uttanasana, shavasana si multe altele) sau puteti efectua un exercitiu din Tai Chi. Meditatia ghidata ar fi iarasi o solutie buna. 

Masajul de relaxaremasajul scalpului sau reflexoterapia sunt niste metode excelente, care ajuta la destindere si relaxare si care au un impact imediat asupra linistirii mintii. Daca exista probleme de ordin psihologic (teama, ingrijorare, anxietate) ce cauzeaza episoadele de nesomn, cateva sedinte de terapie cranio-sacrala pot face adevarate minuni prin deblocarea cauzelor care produc aceste emotii negative!

Bucura-te de un somn linistit si de vise frumoase…neintrerupte! 

Subiecte:SpaYoga

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *