/
/
Cum tratam holistic…tulburarile de anxietate

Cum tratam holistic...tulburarile de anxietate

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Cum tratam tulburarile de anxietate
http://www.dreamstime.com/stock-photos-woman-worry-anxiety-her-bed-insomnia-sleeplessnes-sleeplessness-symptom-unstable-mood-image32439593

Cum tratam tulburarile de anxietate? Te ingrijorezi adesea pentru propria sanatate, fara a avea motive reale? Iti faci prea multe griji pentru cei dragi? Ai ganduri negre fata de ziua de maine, viitorul te sperie, suferi de stari de indoiala sau te bantuie sentimentul ca o catastrofa este iminenta?

Acestea sunt cateva dintre manifestarile tulburarilor de anxietate, ele fiind adesea insotite de rau fizic, cum ar fi senzatia de apasare, accelerarea ritmului cardiac, impresia de sufocare, tremuraturi, greturi, respiratie accelerata sau sacadata, transpiratie excesiva, diaree, nevoia frecventa de a urina, insomnia, disconfort in zona abdominala etc.

Anxietatea are totusi si o latura pozitiva, atata timp cat o avem in doze normale. Ea indeplineste un rol important pentru supravietuire, pregatind organismul pentru reactiile de lupta sau de fuga necesare in cazul unui pericol sau poate ajuta la a identificarea potentialelor probleme din viitor si, in consecinta, la a actiona in directia impiedicarii aparitei acestora. “Este demonstrat stiintific (Curba lui Yerkes si Dodson) ca un anumit nivel de anxietate creste abilitatea de a performa, insa un nivel prea ridicat de anxietate inhiba aceasta abilitate, actionand asemenea unui obstacol. De aceea, angoasa nu este in sine negativa, insa tulburarile anxioase prezinta necesitatea de a apela la ajutor specializat.”, spune Andreea Matauan – Psihoterapeut Medicover, Psiholog AITA.

Cauzele tulburarilor de anxietate

Numerosi factori pot provoca sau agrava starile de anxietate: stresul, oboseala excesiva, o boala, decesul unei persoane dragi, o schimbare majora in viata personala etc.

Cum tratam tulburarile de anxietate?

– sa ne asiguram ca dormim suficient si ca avem un program regulat in ceea ce priveste somnul, mesele;

– practicarea unui sport creste tonusul psihic. Alege un sport care iti place, si fa tot posibilul sa petreci cat ma mult timp in natura;

– atunci cand ne confruntam cu probleme, e bine sa vorbim cu un prieten sau sa apelam la un specialist;

– sa incercam sa traim cat mai mult in momentul prezent;

Remediile Dr. Bach

Remediile florale Bach constituie un adevarat balsam pentru suflet, pentru stari de frica, anxietate, atacuri de panica si alte stari emotionale distructive. Exista un amestec special, din 5 flori (Rescue, sau, Salvarea) – care poate ajuta la blocarea sau eliminarea starilor de anxietate.

Homeopatia

“Din punct de vedere homeopatic, boala psihica este o boala severa care a depasit multe din barierele de aparare ale organismului, de aceea tratamentul este cu atat mai complex” ne explica dr. Cristina Hanganu, medic homeopat.

In functie de simptomele asociate, medicul va prescrie cel mai bun remediu pentru cazul tau. Consultul este obligatoriu, intrucat exista peste 100 de remedii pentru tratarea starilor de anxietate, cum ar fi Gelsemium (pentru frica de viitor), Arsenicum Album (pentru stari de angoasa cronica cu agitatie), Phosphorus (pentru lipsa de siguranta), Argentum Nitricum (pentru stari de anxietate asociate cu disconfort abdominal) – insa doar un control de specialitate va putea indica cel mai bun remediu pentru fiecare caz in parte, in functie de simtomele care insotesc aceste stari psihice.

Fitoterapia

Remediile fitoterapeutice cele mai indicate in acest caz sunt infuziile de paducel, rozmarin, mac, hamei, lavanda, roinita sau sunatoare, luate in cure de minim 20 zile, dimineata si seara.

Aromaterapia

Uleiurile esentiale sunt un remediu la indemana oricui, putand fi luate cu usurinta la birou, in excursii etc. Musetelul este indicat in stari de neliniste, depresie si insomnie. Geranium ajuta la eliberarea tensiunii nervoase si indeparteaza amintirile negative. Lavanda reduce stresul mental iar lemnul de santal echilibreaza emotiile. Rozmarinul calmeaza, avand proprietati antidepresive, iar Melissa deblocheaza emotiile inimii, find indicata in stari de depresie, insomnie si anxietate.

Tratamente balneare

Le puteti folosi in timp ce faceti baie, in lampa aromaterapeutica, puteti inhala uleiurile sau sa va masati cu ele, diluand cateva picaturi in ulei de migdale dulci.

La recomandarea medicului specialist se pot recomanda:

– Masoterapie

– Tratamente de termoterapie si hidroterapie: impachetarea cu parafina, impachetarea ca namol, baile cu namol, impachetarea cu nisip, baia kinetoterapeutica, dusul masaj, baile cu abur, sauna, baia cu aer comprimat

– Hidrotinetoterapia in bazine cu ape minerale termale

– Climatoterapie sedativ indiferenta, climatul de padure

– Psihoterapie

– Kinetoterapia

Statiuni balnerare recomandate: Băile Felix, Moneasa, Călimănești-Căciulata, Olănești, Techirghiol, Băile Herculane, Ocna Sibiului.

Terapii spa

Pentru alungarea starilor anxioase, trebuie sa lucram pe mai multe planuri. Terapiile mentionate mai sus pot fi completate de masaje relaxante, de coaching la SPA, de terapii cu caldura (sauna, dusuri emotionale etc), bai cu plante sau terapia cranio-sacrala.

Bucura-te de viata, fii pozitiv si zambeste!

Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie

Surse:

Stephane Korsia Meffre, Alternative Medicines , 2007, Rao Publishing

https://www.medicover.ro/articole-medicale/psihologie/tulburarile-anxioase-ce-sunt-si-cand-e-cazul-sa-apelam-la-un-psiholog

https://www.astrocafe.ro/articole/uleiuri-esentiale-pentru-anxietate

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *