Cum tratam holistic sinuzita? Dureri groaznice de cap, in special zona fruntii si in spatele ochilor, nas infundat, secretii galbui-verzui care se scurg din nas dinspre partea posterioara a gatului, tuse productiva si febra sunt cateva dintre simptomele clare ale sinuzitei. Cauzele sunt multiple: se poate dezvolta sinuzita pornind de la o rinita alergica, de la o infectie fungica, de la polipii nazali, sau chiar de la o deviatie de sept, intrucat acestea blocheaza pasajul nazal, marind riscul aparitiei sinuzitelor. In general, toamna sau primavara creste riscul pentru a dezvolta o sinuzita.
Inainte de a vedea care sunt remediile naturiste pentru aceasta afectiune, trebuie sa intelegem ca sinusurile sunt niste cavitati ce comunica cu fosele nazale si sunt acoperite cu aceeasi mucoasa. Sinuzita rezulta din inflamarea acesor mucoase. Factorii care cresc riscul aparitiei sinuzitelor sunt fumatul, poluarea, folosirea in exces a spray-urilor decongestionante, schimbarea brusca de presiune, inotul in apa contaminata sau in apa foarte rece.
– umidificati cat mai bine aerul din incapere;
– beti cat mai multe lichide, pentru a dilua mucusul ce blocheaza sinusurile;
– faceti de mai multe ori pe zi spalaturi nazale cu ser fiziologic sau cu un produs bazat pe sare de mare;
– respirarea de aer cald, umed de la un dus cu aburi, baie fierbinte sau dintr-un vas umplut cu apa fierbite e o actiune foarte benefica. Se poate cumpara si un dispozitiv pentru inhalare de aerosoli
In functie de particularitatile afectiunii in cazul dvs, un practician va poate recomanda:
Aplicati de mai multe ori pe zi, pe zona dureroasa cateva picaturi dintr-un amestec de uleiuri esentiale de eucalipt, niaouli, arbore de ceai, menta si lavanda sau inhalati aceste esente de pe o batista. 3-5 picaturi din amestecul de ulei esential de menta si de busuioc, de patru ori pe zi timp de 14 zile, ajuta la decongestionarea sinusurilor si la combaterea infectiilor bacteriene.
Infuziile de soc, papadie, fumarita, brusture sau anghinare sunt utile pentru evacuarea secretiilor. Cimbrul, ienuparul, mugurii de pin, salvia, coada-soricelului, tataneasa ori musetelul sunt plante care, folosite impreuna, dau rezultate remarcabile in tratarea sinuzitei. Se face o infuzie obtinuta dintr-o lingura de amestec de plante si 250 ml apa clocotita. Se beau zilnic trei cani de ceai indulcit cu miere de albine.
De folos sunt si cataplasmele locale cu terci de tataneasa, coada calului, cartofi cruzi, stropiti cu alcool, radacini de schinduf, flori de fan sau frunze zdrobite de varza alba, tinute peste noapte.
Sinuzita se trateaza exceptional cu acupunctura! Ca numar de sedinte, depinde de cat de grava este situatia In principiu este nevoie de 3-10 sedinte.
Rezultate bune se obtin dupa prima sedinta, dar sunt necesare minim doua – trei sedinte pentru consolidare. Cand mergi la doctor pentru a trata sinuzita prin acupunctura, sa nu uiti sa spui si de problemele dentare. Acestea trebuie neaparat sa fie rezolvate, mai ales la sinuzitele maxilare. Altfel sinuzita recidiveaza, pentru ca focarul de infectie-persista.
Se recomanda o perioada de post de 2-3 zile, numai cu sucuri si ceaiuri antiinflamatorii, avand rolul de a pastra umeda mucoasa nazala.
In continuare se administreaza o alimentatie usoara, bogata in legume si fructe cu vitamina C si saruri minerale (suc de lamaie diluat cu apa calduta luat dimineata inainte de masa, suc de orz verde, spanac, varza alba, ridichi negre, caise, boabe de ienupar, germeni de cereale). Este indicat hreanul ras si amestecat cu putin suc de lamaie (cate o lingurita de doua ori pe zi, dimineata si seara, dupa care nu se mai consuma nimic timp de 30 de minute). Se vor evita grasimile animale, carnea, lactatele, painea alba, dulciurile, condimente iuti si otetul.
Trateaza sinuzita cu remedii naturiste si bucura-te de zilele de toamna, fara dureri de cap!
Surse:
http://www.puterea.ro/monden/remedii-naturiste-cum-poti-trata-sinuzita-acasa-fara-antibiotice-74663.html
Stephanre Korsia-Meffre, Medicini alternative, Editura RAO, 2007
Explorator Wellness Virtual