Cum tratam holistic sindromul premenstrual. Surmenaj, dureri de cap (cefalee), scaderea capacitatii de concentrare, sani durerosi, dureri lombare, irascibilitate, stari de anxietate sau depresie, crampe in abdomenul inferior, retentie de apa, balonare, senzatia de tensiune in abdomenul inferior si in zona genitala… Acestea ar fi doar cateva dintre simptomele care afecteaza o femeie din trei, o data pe luna.
Si cum orice tulburare a sanatatii care cuprinde 2 sau mai multe simptome e botezata cu numele de “sindrom”, acestei “furtuni” lunare i-au pus numele de “sindrom premenstrual”.
Relaxeaza-ti simturile cu arome de roinita, levantica, grepfruit, mirt sau trandafir. Puneti cateva picaturi pe o batista si inspirati. Faceti bai parfumate cu uleiuri de salvie, muscata sau lavanda (cate 5 picaturi din fiecare diluate in spumantul de baie) in timpul celor doua saptamani ce preced menstruatia.
Se recomanda remedii in functie de simptomele care apar, insa este necesara consultarea unui practician.
Pentru retentia de apa si cresterea in greutate, se ia Natrum muriaticum sau Aranea Diadema.
Pentru sani durerosi si sensibili, vin in ajutor Phytolacca, Pulsatilla sau Byronia.
Pentru dureri de cap sunt indicate Cyclamen, Melilotus, Ignatia amara sau Ustilago cu cateva zile inainte menstruatiei sau in momentul cand apar simptomele.
Iar pentru dispozitia capricioasa, Ignatia (pentru instabilitate emotionala), Lachesis (pentru irascibilitate) si Sepia (pentru depresie, tristete).
Incercati o sedinta de pranayama sau invatati exercitii de respiratie profunda, abdominala, care are efect relaxant, decongestionant si calmeaza starile de irascibilitate.
Femeile care practica un sport au mai putine tulburari premenstruale decat cele care nu fac sport. Foarte recomandat este dansul din buric, care era folosit de femeile din Orient pentru a usura durerile menstruale sau pentru a facilita o nastere usoara. De asemenea, recomandam anumite exercitii de yoga, cum ar fi Lacusta pentru combaterea crampelor, balonarii si constipatiei dar si pentru irigarea sangvina a organelor genitale.
Radacina de fenicul dulce, cozile de cirese, frunzele de mesteacan, musetelul, pirul reduc simptomele retentiei de apa. Pentru stabilizarea emotionala foarte bune sunt valeriana, paducelul si pasiflora.
Desigur, o atentie sporita trebuie acordata si alimentatiei, pentru a diminua simptomele furtunosului sindrom premenstrual. Se recomanda evitarea cofeinei, ceaiului negru, ciocolatei, a alimentelor sarate si a alcoolului si se recomanda o alimentatie preponderent vegetariana, cu alimente integrale, uleuri bogate in acizi grasi Omega 3 ce reduc inflamatia (ulei de rapita sau de canepa), ceaiuri, sucuri de fructe, si alimente bogate in vitamina B (cum ar fi verdeturi, germeni de grau, usturoi, peste).
Orice masaj are efect decongestionant asa ca incearca masajul reflexogen sau masaje cu efect de drenaj limfatic. Poti incerca si baile cu plante, mai ales cele cu rozmarin sau dusurile emotionale, care au efect de inviorare si armonizare.
Bucura-te de zile senine, fara dureri si de o stare de bine radianta!
Bibliografie:
Stephanre Korsia-Meffre, Medicini alternative, Editura RAO, 2007
Margaret Minker, Manualul Femeii, Gemma Print, 2003
Explorator Wellness Virtual