Ti s-a intamplat sa nu poti sa dormi din cauza persoanei de langa tine pentru ca sforaie?
Cu siguranta e neplacut pentru tine, dar e neplacut si pentru persoana care sforaie, intrucat acest lucru perturba calitatea somnului, si poate fi sursa de oboseala si somnolenta in timpul zilei, cauzand chiar si dureri de cap.
Dar ce este sforaitul si de ce apare? Sforaitul corespunde vibratiei tesuturilor moi ale palatinului si ale omusorului, la trecerea aerului, cand inspiram. Este un fenomen ce poate fi explicat prin prisma ratiunilor anatomice (existenta polipilor pe caile nazale, o deviere de sept sau amigdale voluminoase).
– excesul de kilograme (mai exact a excesului de grasime din jurul gatului);
– anumite alergii;
– oboseala cronica;
– fenomenul apare si odata cu inaintarea in varsta;
– consumul de alcool, tutun (care inflameaza nasul si pasajele gatului) sau de tranchilizante.
– sa evitam sa bem alcool sau sa luam somnifere inainte de culcare;
– sa evitam mesele copioase inainte de culcare;
– sa lucram la eliminarea surplusului de kilograme.
– sa dormim pe o parte;
– sa plasam un umidificator in camera, intrucat aerul uscat poate irita membranele nasului si gatului;
– sa efectuam cu regularitate cateva exercitii pentru gat, minim 15 minute pe zi:
a. Cu gura deschisa, miscati falca spre dreapta si mentineti 30 de secunde. Repetati pe partea stanga.
b. Cu gura deschisa, contractati muschiul din spate al gatului si timp de 30 de secunde. Uitati-va in oglinda pentru a observa cum se misca sus-jos omusorul.
In functie de starile asociate, de simptomatologie, doctorul va va prescrie un remediu personalizat. De obicei, se pot asocia remedii precum Nux Vomica, Belladona, Ephedra Vulgaris, Hydrastis Canadensis sau Kalium Bichromicum.
Este un mod placut de a elibera caile respiratorii. Iti recomandam uleiul de eucalipt, de rozmarin, de menta, de brad si de pin, care, prin aroma lor puternica iti vor desfunda imediat nasul si iti vor da o stare generala placuta. Tot ce trebuie sa faci este sa pui un amestec din cateva picaturi din uleiurile de mai sus intr-un recipient cu apa fierbinte, sa te acoperi cu un prosop pe cap si sa inhalezi timp de 10 minute, inainte de culcare.
Acest remediu insa nu este indicat persoanelor care sufera de cuperoza, intrucat aburul fierbinte dilata mult vasele de sange, iar uleiul poate irita. In acest caz, poti pune cateva picaturi de ulei in lampa aromaterapeutica sau …direct pe perna.
In afara remediilor pe baza de plante, ai putea sa-ti imbunatatesti calitatea somnului, folosind o perna speciala umpluta cu plante uscate, precum menta, busuioc, lavanda sau brad. Din nou, inhalatiile sunt foarte utile, de data aceasta cu infuzii de musetel, tei, menta sau sunatoare, pentru efectul decongestionant.
Hammamul e o terapie excelenta in acest sens, datorita incaperii cu umiditate de 70 % si a uleiului de eucalipt, ce iti desfunda caile nazale cat ai spune… SPA! Se mai recomanda si biosauna (in care se pune de obicei ulei de menta, brad, pin sau eucalipt).
Scapa de sforait si dormi…linistit!
Sursa de inspiratie:
Stephanre Korsia-Meffre, Medicini alternative, Editura RAO, 2007, http://www.medicina-naturista.ro/stil-de-viata/remedii-impotriva-sforaitului.html
Explorator Wellness Virtual