Cum tratam holistic miopia. Miopia este una dintre cele mai frecvente afectiuni oculare, cauzata de cresterea puterii de refractie a ochiului si alungirea globului ocular, ca o consecinta a lucrului la calculator, privitului excesiv a obiectelor de aproape (mai ales in timpul scrisului si cititului).
Vestea buna este ca miopia se poate vindeca cu ajutorul unui tratament naturist, o alimentatie bogata in vitamine si minerale si… exercitii pentru corectarea vederii.
Miopia face parte din grupul anomaliilor oculare descrise ca vicii de refractie. Se manifesta prin vederea neclara la distanta. Poate fi prezenta inca de cand ne nastem, poate aparea pe masura ce crestem, poate aparea in perioada pubertatii sau mai tarziu, agravandu-se odata cu varsta.
In afara faptului ca vederea la distanta este neclara, exista si alte simptome specifice miopiei:
– dureri oculare;
– cefalee;
– oboseala vizuala, incetosare;
Miopia creste odata cu varsta. Paradoxal, purtarea ochelarilor nu opreste cresterea dioptriilor, ci doar te ajuta sa vezi mai bine. Insa fara a corecta problema. Insa, prin intermediul unui stil de viata sanatos, putem corecta si chiar vindeca deficientele de vedere.
Atunci cand “combustibilul” cu care alimentam corpul e de calitate, acest lucru se reflecta la nivelul intregului organism, implicit la nivelul ochilor. De aceea, sanatatea ochilor tai incepe…in farfurie. Mancarurile prajite, procesate, sucurile carbogazoase, dulciurile, cafeaua, tutunul sau alimentele de origine animala sunt alimente deficitare in vitamine si minerale, afectand musculatura oculara.
Excesul de colesterol din alimente se depune pe vasele de sange, ingreunand alimentarea ochilor cu nutrienti. O dieta benefica pentru ochi este cea bogata in fructe si legume proaspete, in special morcovi, afine, fructe goji, cereale integrale, alimente preparate la aburi sau fierte, salate, sucuri naturale, supe. Foarte benefice sunt sucurile din fructe si legume, culoarea verde inchis, datorita continutului bogat in antioxidanti: spanac, salata, kiwi, patrunjel etc.
Foarte important este sa te hidratezi corect. Apa indeplineste rolul de lubrifiant al ochilor, de aceea lipsa unei hidratari optime conduce la probleme oculare. Ochii sunt umpluti cu apa (umoarea apoasa), care este responsabila de aproximativ 15-20% din capacitatea de refractie a ochiului. Pentru a sprijini capacitatea de refractie a umoarei apoase, ideal este sa bem apa mai ales dimineta pe stomacul gol, aproximativ jumatate de litru.
Ceaiurile de albastrele, de silur, de afine sunt recomandate pentru tratarea miopiei, alaturi de o dieta adecvata si de exercitiile pentru corectarea vederii. De asemenea, se poate folosi si tinctura de silur, siropul de catina (dar fara zahar), infuziile de frunze de corn sau de rostopasca.
Alaturi de terapiile mai sus mentionate, exista si terapii spa care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Masajul detensioneaza gatul si umerii, eliminand acea tensiune ce duce la dureri oculare. Terapia cranio-sacrala ajunge la cauzele emotionale ale miopiei, contribuind si la reglarea lichidului cefalo-rahidian. Masajul fetei este foarte benefic pentru decontracturarea muschilor din aceasta zona, calmand durerile oculare. Acupunctura este o alta terapie ce te va ajuta la echilibrarea meridianelor, si implicit, la corectarea vederii.
Un exercitiu foarte simplu, si foarte eficient in acelasi timp este palmingul. Este un exercitiu descoperit intamplator de catre un doctor oftalmolog din Marea Brianie, William Bates, care simtindu-se obosit, si-a asezat palmele peste ochi si a constatat o ameliorare imediata. Dr. Bates a recomandat acest exercitiu pacientilor sai, avand rezultate remarcabile.
Cum practicam acest exercitiu? Ne asezam comod, cu spatele drept pe un scaun, apoi ne frecam palmele vreme de 20-30 de secunde, pana simtim ca se incalzesc foarte tare.
Ne punem apoi palmele cu degetele usor stranse in caus deasupra ochilor si cautam sa simtim caldura binefacatoare si energia emanata de maini. Ramanem asa vreme de 2-5 minute, cat mai relaxati, urmarind sa simtim transferul de energie dinspre palme spre ochii intredeschisi si efectele benefice ale acestui transfer (starea de detensionare, de regenerare). La sfarsit, luam palmele de deasupra ochilor, clipim de cateva ori si cautam sa sesizam transformarile petrecute in urma acestui exercitiu:
Este un exercitiu ideal pentru cei ce petrec mult timp in fata calculatorului.
Un alt exercitiu benefic este sa clipim des pentru a umezi ochii. Rotirea ochilor este un alt exercitiula fel de eficient. La fel si clipitul voluntar: tinem 7 secunde ochii strans inchisi, 7 secunde larg deschisi, 7 secunde stam cu ochii relaxati, inchisi. Repetam acest ultim exercitiu de 15-20 de ori.
In decursul unei zile, corpul nostru acumuleaza foarte multa tensiune, care, daca nu este eliminata, va crea o presine suplimentara pentru organism. Spre exemplu, faptul ca petrecem cel putin 8 ore la munca in fata calculatorului, va face ca umerii si zona cervicala sa acumuleze multa tensiune, avand un impact negativ asupra sanatatii ochilor. De aceea, este recomandat sa facem macar 1 ora de sport pe zi.
Studiile arata ca un minim de 10 minute de sport pe zi reduce tensiunea oculara cu aproximativ 20 %. Cu alte cuvinte, riscul ca problemele oculare sa apara sau sa se agraveze este cu 20 % mai mic. Totusi, nu orice sport este benefic. Sporturile de contact trebuie evitate intrucat pot afecta sanatatea ochilor. Sunt recomandate in special acele sporturi care antreneaza vederea si sporesc concentrarea vizuala: tenis, squash, ski, mersul cu rolele etc.
Bucura-te de o vedere sanatoasa, fara a apela la tratamente invazive sau la ochelari!
Explorator Wellness Virtual