Cum tratam holistic gastrita. Gastrita este o afectiune frecvent intalnita, ce se acutizeaza mai ales primavara, odata cu schimbarea alimentatiei si introducerea cruditatilor in dieta. Din fericire, exista multe remedii naturiste ce pot ajuta la ameliorarea senzatiilor si chiar la vindecare.
Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului. Poate fi de scurta durata (gastrita acuta) sau se poate dezvolta ca urmare a unei agresiuni repetate si prelungite, iar aici vorbim de o gastrita cronica.
– utilizarea frecventa a antiinflamatoarelor, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul;
– consumul in exces de alimente picante precum si alte alimente nesanatoase: bauturile reci si cele carbogazoase, alimentele afumate, prajelile, alimentele sarate, branzeturile fermentate etc.
– abuzul de cafea, tutun si alcool;
– infectii cu bacterii (Helicobacter Pylori sau Candida);
– stresul poate determina o secretie mai mare de acid gastric, conducand, la gastrita;
– nerespectarea pauzelor alimentare si mancatul intre mese incetinesc procesul de golire gastrica, favorizand gastrita;
– masticatia insuficienta a alimentelor (minimum 15-20 ori pentru fiecare imbucatura);
De multe ori, simptomele gastritei sunt insesizabile sau nu sunt intr-atat de deranjante incat sa ne faca sa mergem la un consult. Simptomele se acutizeaza mai ales dupa o masa copioasa. Durerea de stomac, insotita de arsura este cel mai frecvent simptom. Alte simptome sunt indigestia, balonarea, greata, varsaturile, inapetenta, crampele stomacale, in special dupa masa. Daca avem scaune negre si sesizam prezenta sangelui in varsaturi, acest lucru poate indica o sangerare la nivelul stomacului, ceea ce inseamna ca gastrita s-a agravat in ulcer.
Nu putem vorbi de o ameliorare a gastritei, daca nu facem schimbari in alimentatia noastra. Printre alimentele interzise persoanelor care sufera de gastrita hiperacida se numara, pe langa alimentele mai sus mentionate, si ouale prajite sau cele fierte tare, muraturile, otetul, legumele tari, bogate in celuloza, (ceapa, usturoiul, castravetii, varza, ardeiul, conopida, telina, ridichile, fasolea si mazarea). Dintre fructe, contraindicate sunt cele acre si acide precum afinele, citricele, fructele necoapte, rosiile.
Alimentatia bolnavilor de gastrita ar trebui sa includa alimente bogate in fibre (cereale integrale, fasole boabe, pere, banane etc), alimente bogate in amidon (painea neagra, pastele din grau integral, fulgii de ovaz, cerealele si cartofii fierti sau piureul). Dieta bogata in proteine trebuie evitata: preparatele din carne de tipul mezelurilor sau carnurile foarte grase nu sunt recomandate.
Alimentele cu proteine care nu inrautatesc simptomele gastritei sunt carnea de pui sau curcan, fructele de mare, tofu, laptele de soia si unele lactate cu continut scazut de grasimi (iaurturi). Important este si modul de gatire, astfel incat este recomandat ca alimentele sa fie gatite fie la aburi, fie la cuptor, fie fierte. Mai pot fi consumate:legume fierte sau inabusite (dovlecei, cartofi, morcovi, ardei), fructe dulci (banane, mango, caise, piersici, pepene galben), compoturi.
Sucurile din frunze verzi ajuta la regenerarea mucoasei gastrice. Sucul din pulbere de orz verde, frunze de telina, patrunjel, spanac, untisor sunt recomandate. Clorofila are efect calmant, antiinflamator si ajuta la regenerarea mucoasei gastrice.
Lemnul dulce este un excelent antiinflamator, ce ajuta la refacerea mucoasei gastrice, protejand-o de eroziunea acizilor. Se recomanda a fi luat fie sub forma de pulbere, sublingual, de 4 ori pe zi, fie cate o lingurita de tinctura de lemn dulce diluata in 250 ml de apa, de patru ori pe zi.
Galbenelele sunt benefice in gastrita si se pot consuma sub forma de infuzie, cate 2-3 cani pe zi sau ca macerat la rece: se pun cateva flori de galbenele într-un vas cu apa rece si se lasa 6-8 ore la macerat, dupa care se strecoara si se bea cate o cana de macerat cu 30 de minute inainte de masa, de 3-4 ori pe zi.
Alte remedii fitoterapeutice sunt: ceaiul de salcam, decoctul sau maceratul din radacina de tataneasa (datorita alatoninei cu efect antiinflamator si cicatrizant), ceaiul de musetel, carbunele vegetal, argila, gelul de aloe vera etc.
Stresul deranjeaza digestia, deoarece hormonii de stres (adrenalina sau cortizonul) denatureaza sangele din sistemul digestiv spre muschi, provoaca contractia muschilor stomacali (ceea ce face ca stomacul sa se umple mai repede), marind cantitatea de acid gastric produs. Asadar, este bine ca, pe langa regimul alimentar sa introducem in programul nostru saptamanal:
In functie de tabloul simptomatologiei generale, medicul specialist va fi in masura sa recomande cel mai indicat remediu. Spre exemplu, pentru durerile de stomac ce survin dupa masa si se amelioreaza dupa digestie, se recomanda Nux Vomica. Pentru durerile insotite de arsuri puternice, care se inrautatesc dupa masa, in special dupa consumarea alimentelor reci, se recomanda Arsenicum Album. Pentru intarirea mucoasei stomacului indicate sunt Aqua marina si Acidum sulfuricum.
Gastrita cronica cu hiperaciditate beneficiaza de crenoterapie (ingestia de ape minerale direct de la izvor), se recomanda ape minerale alcaline – Slanic Moldova, Sangeorz Bai, Malnas, Covasna, Bodoc, Valcele.
Gastritele cronice hipoacide sunt influentate de apele minerale clorurosodice carbogazoase, ape minerale carbogazoase simple si feruginoase – Baile Tusnad sau ape minerale sulfuroase, clorurosodice – Baile Olanesti, Calimanesti Caciulata, Baile Herculane.
Se administreaza ape minerale sulfuroase, cloruro-sodice, cu o ½ h, inainte de masa, reci, doza: 50-100-150 ml/doza.
Trateaza-te de gastrita natural, prin remediile propuse!
Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie
Surse de inspiratie: http://dr-catalin-luca.ro/site/boli-afectiuni-si-tratamentul-lor/gastrita-indicatii-si-tratament-naturist.html
Explorator Wellness Virtual