/
/
Cum tratam holistic depresia si instabilitatea emotionala

Cum tratam holistic depresia si instabilitatea emotionala

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Cum tratam holistic depresia si instabilitatea emotionala
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stari de oboseala, tristete, in special la orele diminetii, scaderea energiei, tulburari de somn, dificultati de concentrare, pierderea in greutate, sau, dimpotriva, un apetit exacerbat, datorat nevoiei de a manca mai mult, pentru a incalzi corpul, sentimente de apatie, pesimism, demotivare, anxietate

Asa am putea rezuma, pe scurt, simptomele depresiei sezoniere. Iar odata cu toamna, nivelul seretoninei scade odata cu scurtarea zilei si cu soarele care devine mai zgarcit cu razele.

Iata cum putem sa ne bucuram de anotimpul rece, pastrandu-ne starea de entuziasm, motivatia si zambetul pe buze:

Ce putem face noi insine sa tratam depresia si instabilitatea emotionala?

Plimbari in aer liber

Cand e frig afara, scade si apetitul pentru miscare in aer liber. Cantitatea insuficienta de lumina duce la scaderea productiei de seretonina, asa ca, indiferent de cat de apatic te-ai simti, nu uita sa iesi cat mai mult in aer liber. Creierul tau va primi oxigenul necesar pentru a contracara efectele vremii asupra starii tale psihice.

Hidratare

Daca vara nevoia de a ne hidrata ne facea sa nu uitam de regula celor 2 litri de apa pe zi, toamna uitam uneori sa bem suficienta apa. Nu uita ca deshidratarea amplifica lipsa de motivatie si  energie. Nu uita de ceaiuri, ce poate fi mai placut decat o cana de ceai cald intr-o zi friguroasa?

Mareste doza de somn

Frigul suprasolicita corpul, care lucreaza mai mult pentru a mentine temperatura corpului constanta si pentru a incalzi extremitatile, asa ca ai unda verde la a dormi mai mult.

Exercitiile fizice

miscarea elibereaza endorfine, “molecule de buna dispozitie” care imbunatatesc tonusul psihic. Recomandam activitatile mai antrenante, terapia prin dans sau orele vesele de Kangoo Jumps.

Consuma citrice si parfumeaza-ti casa cu ulei esential de portocale

Citricele contin linalool, o substanta al carei miros reduce nivelul stresului.

Homeopatia

Daca te simti deprimata din cauza ca-ti vine ciclul, Sepia e remediul ideal. In functie de factorii care declanseaza depresia, se pot recomanda Ignatia amara, atunci cand pierdem o persoana draga, Sulfur, atunci cand disperarea ne da tarcoale, Natrium muraticum, pentru iritabilitate si suferinta din dragoste.

Fitoterapia

Sunatoarea, hameiul, lavanda, rozmarinul, limba mielului si valeriana actioneaza eficient impotriva starilor depresive.

Aromoterapia

Inconjoara-te cu miresme de uleiuri esentiale precum cel de scortisoara, arbore de ceai, busuioc, salvie, trandafir sau cimbru. Poti sa pui cate 5 picaturi din fiecare ulei in spumantul de baie si sa te bucuri de o baie aromatica, seara, inainte de culcare. Sau, dilueaza cateva picaturi de ulei esential in uleiul de masaj , pentru un tratament ce iti va aduce cu siguranta zambetul pe buze.

Regim alimentar

Nutritionistii recomanda alimente ce stimuleaza functiile creierului (alimente bogate in vitamine din grupa B – cereale integrale, fructe de mare,oua, verdeturi, germeni de grau, nuci si alimente bogate in acizi grasi Omega 3 – pestele, uleiurile de canepa sau rapita, nucile). Iar aminoacidul care tine depresia la distanta este triptofanul si se gaseste in banane, lapte sau carnea de curcan.

Tratamente balneare 

La pacientii deprimati pot fi recomandate bai cu ape minerale carbogazoase si bai cu ape minerale sarate, individuale sau la bazin. La recomandarea medicului de recuperare, medicana fizica si balneologie beneficiaza de tratamente, care pot include:

– masoterapie

– termoterapie – impachetari cu parafina, impachetari cu namol, baile cu namol

– kinetoterapie individuala sau de grup

– hidroterapia – bai cu plante medicinale, bai cu aer comprimat, dus subacval, dusul masaj, hidrokinetoterapie in ape minerale

– cura de teren, plimbarea prin padure

– climatoterapie

– psihoterapie

Statiuni balnerare recomandate: Sovata, Băile Tușnad, Borsec, Vatra Dornei, Techirghiol, Buziaș, Ocna Sibiului, Ocna Sugatag

Bucura-te de zile senine, pline de voie buna si entuziasm contagios!

Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie

Bibliografie:

Stephanre Korsia-Meffre, Medicini alternative, Editura RAO, 2007

Margaret Minker, Manualul Femeii, Gemma Print, 2003 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *