Cum tratam holistic constipatia. Desi este o afectiune banala, lipsita de gravitate, constipatia produce un mare discomfort fizic, dar si mental. Mersul la toaleta este dificil, scaunele sunt dure si abdomenul este umflat si dureros, te simti irascibil fara un motiv intemeiat si poti avea chiar dureri de cap.
– alimentatia inadecvata, bogata in grasimi si saraca in fibre;
-lipsa unei hidratari adecvate ce produce deshidratarea scaunelor;
– sedentarismul care provoaca incetinirea tranzitului intestinal si a arderilor metabolice;
– uneori, cauza constipatiei isi are originea in mintea noastra: jena de a defeca intr-un loc strain, atunci cand calatorim sau ne mutam intr-un loc nou, cu oameni noi;
– menstruatiile si sarcina pot incetini tranzitul intestinal;
– administrarea medicamentelor antispastice poate provoca secundar constipatie
Pentru constipatie se recomanda Graphites (in special pentru constipatia cu scaune uscate si cu prezente de mucus, sau pentru constipatia ce apare pe durata ciclului menstrual); Alumina, in caz de scaune moi expulzate cu efort; Opium, in cazul scaunelor dure si negre; Plumbum metallicum, in cazul scaunelor uscate, dure si de dimensiuni foarte mici cat si in cazul falsei nevoi de defecare. Pentru constipatia ocazionala din timpul calatoriilor se recomanda Ignatia 7CH sau cu Platina 7 CH in absenta durerilor.
Se recomanda masarea abdomenului, cu miscari usoare, in sensul acelor de ceasornic, 5-10 minute/zi. Se recomanda masajul cu ulei de susan (creste peristaltismul). Puteti incerca de asemenea si masajul adominal Chi Nei Tsang, ce ajuta la vindecarea sistemului digestiv si eliminarea tensiunilor abdominale.
Pont wellness: Stiati ca daca frictionati cu miscari rotunde, cu ambele palme, genunchiul stang, dezgolit, puteti stimula aparitia senzatiei de defecare?
Uleiurile de busuioc si ghimbir sunt recomandate in caz de constipatie: luati o picatura pe zi dintr-unul sau altul din aceste uleiuri cu putina miere sau pe o bucatica de paine, in cursul unei mese, dar fara sa depasiti 20 zile de tratament.
– Unele vegetale sunt laxative de lest si actioneaza ca fibrele alimentare, sporind volumul scaunelor prin hidratare: taratele de ovaz, algele sau extractele de alge (focus, agar-agar), cleiuri (sterculia).
– alte plante actioneaza ca laxative stimulante, ce determina contractii ale intestinului: aloe, crusin, cascara, rubarba si sena.
– laxativele mucilagii, cum sunt nalba mare, nalba, semintele de psyllium sau de ispaghula au un invelis bogat in mucilagii, ajuta la formarea unui gel care alina iritatiile si lubrifiaza scaunele. Lasati la inmuiat o lingurita de seminte in 100 ml de apa o noapte intreaga (sau 2 ore in apa calduta) si consumati-le inaintea mesei cu cel putin 200 ml de apa.
Bucura-te de un tranzit intestinal normal, cu ajutorul remediilor naturale propuse!
Bibliografie:
Stephanre Korsia-Meffre, Medicini alternative, Editura RAO, 2007
Explorator Wellness Virtual