/
/
Cum tratam holistic colita

Cum tratam holistic colita

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Cum tratam holistic colita
Cum tratam holistic colita

Cum tratam holistic colita? Asociata adesea cu stresul psihologic, colita este o inflamatie acuta sau cronica a colonului. Ea apare pe fondul unor infectii (bacteriene, parazitare) sau al acumularii de toxine din alimentatie. Dar cel mai adesea apare pe fond de stress. Cand procesul inflamator afecteaza si intestinul subtire, avem de-a face cu o enterocolita.

Totusi, inainte de a hotari ce remedii alternative sunt potrivite pentru ameliorarea afectiunii, se impune o vizita medicala. Deoarece simtomele asociate unei colite pot de fapt sa fie semne de neoplasm de colon  – diagnostic care trebuie exclus ininte de a incepe orice tratament. 

Cauzele aparitiei colitei

Desi colita este cauzata sau agravata de catre o alimentatie deficitara, ea este aproape intotdeauna declansata de o problema psihologica. Putini oameni sunt constienti de beneficiile unui stil de viata sanatos, calm si linistit. Adesea, oamenii nu reusesc sa vada implicatiile stresului in ceea ce priveste starea de sanatate sau felul in care starea mentala poate influenta functiile organismului.

Frica, furia, depresia, stresul, grijile, tensiunile, stresul financiar pot tulbura procesele delicate ale organismului, in special cele legate de digestie si eliminare.

Simptomele colitei 

Colita inseamna inflamarea colonului iar persoanele ce sufera de aceasta afectiune pot prezenta balonare, dureri abdominale, constipatie si/sau diaree, scaune la ore neregulate, mucus in fecale. In cazurile mai grave, pacientii pot prezenta episoade de constipatie care sa alterneze cu puseuri de diaree cu sange, crampe abdominale, febra ridicata si stare de rau, lipsa poftei de mancare si pierderea in greutate.

Cum tratam holistic colita? Tratamente naturiste pentru colita

Nutritie

Orice afectiune a colonului ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru a ne schimba stilul de viata si alimentatia. 

In episoadele acute de colita ulcerativa, colonul poate fi atat de iritat incat sa tolereze o dieta bazata doar pe lichide. Bauturile calmante, mucilaginoase, cum ar fi ceaiul de seminte de in, sunt recomandate in acest caz. 

Regimul alimentar in colita trebuie alcatuit in special din fibre ce se regasesc in:

  • cerealele integrale,
  • psyllium,
  • seminte de in,
  • seminte chia, 
  • fructe si legume, pasate la blender, preparate sub forma de sucuri sau supe crème.
  • Clorofila lichida este foarte indicata pentru vindecarea zonelor inflamate. Astfel se pot consuma sucuri verzi: din pulbere de orz verde, de urzica, spanac, kale etc. indulcite la gust cu un fruct.

Gelul de aloe vera este un laxativ natural, care curata si vindeca intestinele. Poate fi adaugat in sucuri sau poate fi consumat dimineata pe stomacul gol, cu 25 ml gel de aloe amestecate cu apa calduta si zeama de lamaie. 

Este necesar sa se renunte la alimentele condimentate, alcool, carne grasa, conserve, semipreparate, mezeluri sau alimente pe baza de zahar rafinat. Sarea trebuie folosita cu zgarcenie sau inlocuita cu o sare din plante. 

In cazul in care colita e caracterizata prin scaune moi, dieta va include o proportie mai mare a alimentelor care “strang” stomacul: banane, ceai de menta, afine, branza proaspata de vaci, orez etc.

Foarte important, cei ce sufera de colita trebuie sa se invete:

  • sa manance in liniste, la ore regulate,
  • sa mestece bine alimentele si
  • sa evite sa manance atunci cand sunt stresati

Cum tratam holistic colita? Fitoterapie

Infuziile calde de menta sau musetel, cu putina pulbere de ghimbir, reduc balonarea si destind muschii stomacului. Pentru constipatie  se poate face o infuzie pe baza unui  amestec de frunze de frasin, flori si frunze de nalba mare si nalba, frunze de parachernita, radacina de lemn-dulce. Pentru colita de fermentatie se iau 3 lingurite cu tinctura de captalan (brusture dulce) pe zi, cu o jumatate de ora inainte de a manca. Alte remedii benefice sunt: argila, carbunele activ, cenusa vegetala, drojdia.

Terapii de relaxare

Colita se trateaza in primul rand prin indepartarea cauzei generatoare de stres. Uneori, avem nevoie de un laxativ cerebral pentru a scapa de autointoxicarea si constipatia emotionala. Poti folosi orice metoda de relaxare – de la meditatie si yogatai chi. Dar si masaj sau casete audio cu mesaje subliminale de vindecare. 

Hipnoterapia poate controla crizele de colita daca este astfel directionata incat sa influenteze in bine atitudinea pacientului fata de simptomele afectiunii. 

Terapii alternative

Acupuncturapresopunctura sau shiatsu pot ameliora durerile si imbunatati digestia. Dupa calmarea crizelor, colonul poate fi curatat cu ajutorul unei clisme sau a unor sedinte de colonohidroterapie, menite sa ajute la eliminarea reziduurilor mai dure, generatoare de toxine si prielnice dezvoltarii bacteriilor neprietenoase, care au fost lipite si sedimentate de-a lungul timpului pe peretele colonului.

Gemoterapie si homeopatie

Remediile naturiste vor fi indicate de catre un specialist, in functie de tabloul de simptome, istoric, constitutia fizica etc. Un exemplu de remediu gemoterapeutice este extractul din muguri de Carpen. Este indicat in special in colita mucoasa cu componenta diareica, avand efect de reducere a spasmelor musculaturii netede a colonului si ac­tiu­ne anti‑in­flamatorie asupra mucoasei colice. Asocierea pre­paratului se  poate face cu extract din muguri de Smochin si extract din muguri de castan comestibil  pentru potentarea efectelor anti‑spastice si sedative la nivel mucos.

Un remediu homeopatic eficient este Formula 23, cu efect anti‑spastic digestiv, fiind un adjuvant pretios pentru controlul simptomelor deranjante.

Tratamente balneare

Se recomanda crenoterapia cu ape minerale alcaline sulfuroase si ape sulfuroase clorurosodice – Calimanesti Caciulata, Baile Herculane, Baile Olanesti.

Doza, izvorul, cantitatea sunt recomandate de catre medicul specialist de recuperare medicala si balneoclimatologie.

Relaxeaza-te, debaraseaza-te de situatiile stresante si bucura-te de sanatate!

Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie

Surse:

http://www.gemoterapie.ro/gemoterapia-az/150-colita.html

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *