/
/
Cum tratam holistic cistita

Cum tratam holistic cistita

Ultima actualizare în 07 Aug 2024
|
Cum tratam holistic cistita
Cum tratam holistic cistita

V-ati intrebat vreodata de ce cistitele apar mai des in sezonul rece? Explicatia ar consta in faptul ca transpiram mai putin atunci cand e frig, asa ca apa se elimina in principal prin urinare. Expunerea la frig stimuleaza anumiti centrii nervosi care, la randul lor, determina instalarea unei nevoi urgente de a urina.

E simplu sa-ti dai seama cand treci printr-un episod de cistita: ai o permanenta senzatie de arsura sau intepatura la urinat, iti vine sa mergi des la toaleta, dar urinezi cantitati mici, ai dureri la urinare, urina isi poate schimba culoarea sau poate capata un miros puternic, mai pot aparea si dureri in abdomenul inferior.

Ce este cistita?

Cistita reprezinta de fapt o inflamare a vezicii urinare, cauzata de patrunderea bacteriilor prin uretra, fiind confundata, de multe ori, cu raceala la ovare. Afectiunea “vaneaza” mai mult femeile, intrucat uretra lor este mai scurta decat a barbatilor, ceea ce favorizeaza intrarea germenilor in vezica.

Cum se “instaleaza” cistita?

– dupa un contact sexual neprotejat (i se mai spune si “cistita din luna de miere”);

– in timpul sarcinii, pentru ca presiunea asupra uterului este mai mare;

– in menopauza, intrucat scade nivelul de estrogen;

– in cazul unei igiene precare;

– din cauza produselor pe baza de parfum pentru igiena intima;

– ca urmare a unor boli: diabet, pietre la rinichi etc.

– ca urmare a purtarii unui sterilet.

Cum tratam holistic cistita?

– sa bem cat mai multe lichide, apa sau ceai la fiecare 20 minute pentru a curata vezica (ies din discutie cafeaua, sucurile acidulate sau sucurile de citrice);

– o sticla cu apa calda pe abdomenul inferior poate alina durerea;

– sa evitam lenjeria sintetica, de tip tanga;

– bai de sezut cu frunze de coada-calului;

Camara cu plante

Unele plante au proprietati antibacteriene, cum ar fi strugurii ursului, floarea de iarba neagra, martaloaga sau coada soricelului. Tratamentul trebuie completat cu plante cu actiune diuretica: infuzii de urzica, de cozi de cirese, de matase de porumb, de pir sau de splinuta. Daca sunteti insarcinata, trebuie sa consultati medicul, intrucat multe din aceste plante sunt contraindicate.

Terapia aromelor

Uleiurile esentiale de muscata, ienupar si palma-rosa au actiune antiseptica si pot fi folosite in baile de sezut (cateva picaturi in 3 litri de apa). Intern, se pot bea 3-4 pahare de apa calduta in care s-au pus in prealabil cateva picaturi de ulei esential de eucalipt si ienupar.

Terapia prin alimentatie

Pe termen lung, daca vrem ca cistitele sa nu recidiveze, trebuie sa fim atente si la stilul de viata. Cafeaua, dulciurile, fumatul, alcoolul sunt primele care trebuie taiate din lista noastra. Daca simtiti ca va “pandeste” un episod de cistita, renuntati temporar si la citrice, rosii si alte alimente acide menite sa favorizeze cistita. O alimentatie bogata in legume verzi si legume cu un continut ridicat de antioxidanti (zmeura, fructe de padure etc) este ideala.

Merisorul – inamicul natural al infectiilor

Merisoarele au actiune bactericida, diuretica, antiinflamatorie si antiinfectioasa. Sunt un foarte bun dezinfectant urinar si un remediu natural impotriva cistitei. Doua categorii de principii active din componenta  fructelor de Merisor (flavonoidele si saponinele) au o puternica actiune diuretica, „spaland” vezica de diferitele bacterii.

Homeopatia

Ca si lichidele care trebuie baute din 20 in 20 de minute, si remediile se iau la intervale apropiate: cate 3 granule 5CH la fiecare jumatate de ora. Insa doctorul va va spune exact ce remediu e cel mai potrivit in functie de simptomatologia dvs. Spre exemplu, Cantharis se recomanda ca si medicament de baza, iar asociat cu Mercurius corrosivus, atenuaza spasmele. Daca durerea apare dupa mictiune, se foloseste Sarsaparilla.

Uita de cistita cu remediile naturale propuse si…danseaza! 

Sursa:

Stephane Korsia Meffre, Alternative Medicines, 2007, Rao Publishing 

Subiecte:Aromaterapie

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *