Dureri articulare si umflarea articulatiior, rigiditate articulara (mai ales dimineata), oboseala, dureri de articulatii (mai ales la schimbarea vremii), slabiciune sau durere musculara, instabilitatea articulatiilor, dureri in timpul mersului, stari febrile ce apar in repetate randuri… sunt doar cateva dintre simptomele care descriu o afectiune reumatismala.
Exista mai mult de 100 de boli reumatice, dintre care:
Poliartrita cronica, artrozele, reumatismul articular, guta, osteoartrita ar fi cateva exemple de boli reumatice. Foarte importanta este preventia acestor afectiuni, iar reumatologia este una din putinele ramuri ale stiintei medicale unde terapiile alternative ocupa un loc privilegiat.
Incanta-ti simturile si alina-ti durerile cu uleiuri esentiale de cajeput (impotriva rigiditatii si senzatiei de intepeneala), musetel, paciuli, rozmarin, arnica, brustur negru sau menta pentru combaterea inflamatiilor.
In bolile reumatismale locale, presopunctura pe meridianele corespunzatoare ajuta la calmarea durerilor. In cazul durerilor mai puternice, sistemice, se recomanda mai multe sesiuni de acupunctura.
Exercitiile de yoga, pilates sau tai chi au un efect benefic asupra articulatiilor, atata timp cat sunt practicate cu regularitate, si pot fi efectuate, indiferent de varsta sau conditie fizica.
Daca inflamatia are un caracter acut, masajul nu este prea indicat, cu exceptia drenajului limfatic. Cu scop preventie sau de stimulare a procesului de vindecare se poate apela la masajul reflexogen. De asemenea, masajul si impachetarile cu namol pot fi foarte benefice.
Exemple de ceaiuri cu efect antiinflamator sunt: trei-frati- patati, vinarita, coaja de rachita, turita mare, coji de mere netratate, frunze de mesteacan, coada-calului, frunze de urzica si papadie, osul-iepurelui etc.
Alimentatia joaca un rol crucial in preventia si atenuarea durerilor reumatice. Trebuie sa evitati alimentele care stimuleaza cresterea acidului uric in sange si care inflameaza articulatiile: carnea, mezelurile, carnatii, conservele, cuburile de concentrate, maioneza, condimentele iuti. In general, de evitat mancarea procesata si de consumat cat mai multe alimente alcaline. In artroze se recomanda renuntarea la acrituri (muraturi, otet, varza acra, rosii) iar bolnavilor de poliartrita se recomanda mai multe lactate si alimente cu actiune emolienta.
Tratamentul reumatismului nu poate fi imaginat fara bai curative. Sunt indicate baile termale, in apa sarata, baile sulfuroase si cele cu iod, dar si baile de namol sau cele de plante (cu pin, cetina de molid, lavanda, rozmarin, ienupar).
Bucura-te de flexibilitate, mobilitate si o viata activa!
Explorator Wellness Virtual