Cum tratam holistic afectiunile gingiei. Daca la durerile de dinti, remediile alternative actioneaza preventiv sau pe termen scurt, pentru usurarea durerii, afectiunile gingiei pot fi chiar tratate cu ajutorul terapiilor alternative.
Gingiile dureroase, umflate si sangerande sunt semnul unei inflamatii numite gingivita.
Cand o gingivita recidiveaza si nu este tratata, ea se poate complica in parodontita, o afectiune in care parodontul, tesutul care prinde dintele in osul maxilarului, este inflamat, provocand dezgolirea radacinilor si chiar pierderea dintilor.
– Periati-va dintii cu o periuta foarte moale si folositi o apa de gura antiseptica de 2-3 ori pe zi.
– Puneti putina sare grunjoasa intr-un pahar cu apa, dupa care folositi compozitia pentru a face gargara de mai multe ori pe zi, insa fara a folosi apa fierbinte intrucat poate afecta si mai tare gingia.
Sucurile de legume sau cele bogate in caroten (spre exemplu, sucul de morcovi) favorizeaza o buna sanatate a gingiilor. In categoria alimentelor care au grija de gingii intra fructele si legumele crude, in special cele care trebuie mestecate: merele, morcovii, telina, broccoli si varza sunt cateva exemple. Toate sunt bogate in celuloza, un nutrient care functioneaza ca o periuta de dinti naturala, indepartand resturile de mancare si bacteriile din gura. Alimentele bogate in vitamina C au capacitatea de a stimula productia de colagen, substanta necesara pentru gingii puternice si sanatoase. Iar gingiile sanatoase inseamna, automat, dinti puternici.
Remediile homeopatice pot fi luate doar in urma unui consult de specialitate, pentru a stabili particularitatile fiecarei afectiuni. De regula, se recomanda Belladonna, 5 granule, de 4 ori pe zi, daca gingia e umflata si dureroasa, cu un inceput de infectie. In cazul unei gingivite, remediul indicat e Mercurius solubilis si Pyrogenium pentru prevenirea infectiei. Lycopodium si Kreosotum sunt eficiente in tratarea dezgolirii radacinilor dentare. In caz de gingivita asociata cu leziuni de stomatita se recomanda Mercurius Solubilis.
Pentru infectiile gingiilor, se recomanda clatirea gurii cu tinctura de musetel si smirna (5 picaturi intr-un pahar cu apa calduta). Sau puteti folosi musetelul sub forma de ceai, clatind zilnic gura cu ceai de musetel concentrat si chiar tampona gingiile inflamate cu pliculetul umed de ceai. Foarte eficient este si decoctul de scoarta de salcie, frunze de busuioc sau cerentel (doua linguri de planta la 200 ml de apa, fierte zece minute).
Ca si in cazul durerilor dentare, cuisoarele se dovedesc de mare ajutor. Este un remediu eficient contra sangerării gingiei, intrucât reduce inflamatia de la nivelul ei si distruge bacteriile. Aplica putin ulei de cuisoare direct pe gingie cu ajutorul degetului sau al unui betisor din bumbac si maseaza gingia cu miscari circulare.
Aloe vera este un alt remediu care ajuta la reducerea sangerarii gingiei, reducand inflamatia, si contribuind astfel la vindecarea gingiei. Se aplica putina pulpa de aloe vera direct pe gingie.
Scapa de afectiunile gingivale cu remediile naturiste propuse si…zambeste!
Sursa de inspiratie:
Stephanre Korsia-Meffre, Medicini alternative, Editura RAO, 2007
Explorator Wellness Virtual