Cum tratam excesul de colesterol? Chiar daca nu este o boala in sine, excesul de colesterol este “trambulina” de lansare pentru o multime de alte afectiuni: de la hipertensiune arteriala, angina pectorala, boli coronariene, aritmii, atacuri ischemice, diabet, boli arteriale periferice pana la atac de cord.
Inainte de a vedea cum putem aduce colesterolul in limite normale, sa intelegem putin ce este aceasta substanta. Colesterolul este o substanta vascoasa secretata in mod natural de ficat, ajutand la metabolizarea vitaminelor liposolubile, la sintetizarea unor hormoni in organism precum si la protejarea peretilor celulelor, sprijinind organismul sa lupte impotriva bolilor.
Problemele de sanatate apar atunci cand o fractiune a colesterolului se afla intr-o cantitate prea mare in sange: e vorba de LDL, sau “colesterolul rau”, care favorizeaza formarea de depozite de-a lungul peretilor arterelor, conducand, in timp, la boli cardiovasculare. Cealalta fractiune, colesterolul HDL, cunoscut si sub denumirea de “colesterolul bun” impiedica excesul de colesterol LDL in sange si stimuleaza eliminarea lui de catre ficat.
Important de stiut este ca aceasta substanta, numita colesterol se gaseste si in alimentele pe care le consumam zi de zi: carnea de porc, rata si miel, mezeluri, mancaruri de tip fast-food, maioneza, conservele de peste in ulei, ficatul de porc sau de pui, untul, cascavalul, galbenusul de ou (alimente cu continut ridicat de colesterol).
– O alimentatie deficitara, prea bogata in grasimi saturate si colesterol;
– Obezitatea;
– Sedentarismul;
– Stresul;
– Ereditatea
Incepem cu nutritia, intrucat excesul de colesterol poate fi prevenit sau eliminat printr-o alimentatie adecvata, bogata in fructe si legume proaspete, ce aduc organismului nutrientii de care are nevoie. Desi ar fi indicat sa renuntati la carne o perioada, puteti opta pentru pui, curcan sau peste de 2 ori pe saptamana, atata timp cat le pregatiti prin fierbere sau la cuptor si nicidecum prajite.
Alimentele bogate in acizi grasi omega 3 (peste gras, ulei de rapita, nuci) sunt eficiente cand vine vorba de reducerea colesterolului rau si de preventia bolilor cardiovasculare. De asemenea, este recomandat sa consumati alimente bogate in fibre (cereale integrale, fructe etc). Se pare ca ele reduc absorbtia colesterolului alimentar in intestin. Consumati cat mai multe:
Cheia in reglarea colesterolului o constituie grija la greutatea corporala. Alegeti un sport pe care sa il practicati cu placere si cu regularitate.
Stresul si anxietatea sunt factori ce cresc colesterolul rau in corp – incearca cateva tehnici de respiratie profunda abdominala, yoga, tai chi, chi kung sau pilates. Sunt sporturi in care se pune mare accent pe concentrarea asupra respiratiei, fapt ce conduce la calmarea spiritului. Mai poti incerca si cateva terapii spa care te relaxeaza sau acupunctura.
Exista anumite ceaiuri care pot ajuta la reglarea colesterolului, insa intotdeauna un astfel de tratament trebuie insotit de o dieta adecvata: ceaiul verde, de papadie, de ghimbir, de frunze de dafin, de anghinare, infuziile de mesteacan sau de patlagina sunt foarte benefice in acest sens.
Preparatul homeopat indicat in toate formele de hipercolesterolemie este: Cholesterinum CH5, 3 granule de 2‑3 ori pe zi, timp de 2‑3 luni.
Hraneste-te sanatos si spune adio colesterolului rau!
Explorator Wellness Virtual