Hrana poate sa-ti fie medicament, asa cum spuneau inteleptii, sau poate sa-ti fie otrava. Iti poate oferi energie pozitiva sau iti poate intuneca mintea, la fel cum te poate vindeca ori iti poate declansa stari de anxietate sau furie.
Mereu am considerat ca a manca este un act sacru. Felul in care au crescut acele alimente, energia vie din ele, felul in care diferitele substante chimice sunt metabolizate de catre organismul nostru. Toate acestea sunt niste procese fascinante, daca stai sa le analizezi in profunzime.
Profesorul meu de Taoism spunea mereu ca mancarea trebuie fie asemenea unei femei: sa miroasa bine si sa arate bine. In momentul in care mancam ceva care miroase bine, arata bine si are si gust bun, acea mancare e plina de chi (energie) si ne hraneste atat fizic, cat si energetic.
Mai multa hrana vie si mai putina hrana moarta: se spune ca hrana de provenienta animala este o hrana moarta. Hrana vie (fructe si legume proaspete sau gatite astfel incat sa-si pastreze proprietatile, pana la o temperatura de 37 grade Celsius) vindeca, alcalinizeaza, energizeaza. Hrana moarta induce aciditate si prin urmare boala, dar genereaza si sentimente de teama, depresie, transmise energetic de la animal catre om.
Procurati-va hrana constient: alegeti acele alimente mai lovite, mai mici, mai mult de la piata decat de la supermarket, iar daca gasiti si un vierme, bucurati-va: este o garantie a caracterului organic!
Gatiti constient: noi ii transmitem mancarii emotiile noastre, asa cum au aratat si celebrele experimente ale doctorului Masaru Emoto; asa ca detasati-va de orice probleme atunci cand gatiti si incarcati hrana cu trairi constructive si pozitive.
Mancati constient: Nu va asezati la masa cand sunteti nervosi, anxiosi, deprimati sau cand aveti o discutie in contradictoriu. A te hrani constient mai presupune si sa savurezi mancarea cu toate simturile. Sa te bucuri de mirosul lamaii pe frunzele proaspete de salata, sa iti incanti privirea cu frumoasele culori ale condimentelor, sa simti textura moale a unui smoothie care iti gadila limba. De asemenea, ar trebui ca de fiecare data cand ne asezam la masa, sa oferim naturii macar un gand de recunostinta pentru ca avem ce manca, pentru ca ne-a oferit atata diversitate, atatea gusturi si arome, atat de multe culori.
Cum ar arata niste retete care ne alimenteaza cu energie pozitiva? Avem niste invitati speciali, pe care i-am rugat sa ne gateasca un preparat cu cel putin trei calitati: sanatos, energizant si savuros.
Autor: Alexandra Iliuta
Specialist Nutritie
Articolul a fost publicat in Revista SPA & Wellness – editia Februarie 2015.
Explorator Wellness Virtual