Cu totii stim ca pestele e sanatos, ca e bogat in acizi grasi omega 3 care previn bolile cardiovasculare. Pestele este o sursa de proteine cu putine calorii, si ca, una peste alta, mai contine si o cantitate impresionanta de vitamine si minerale. In acest articol m-am gandit sa impartasesc cu dvs cateva secrete referitoare la consumul de peste, ca tot am fost saptamanile trecute implicata intr-un proiect pentru promovarea consumului de peste.
Da, pestele e sanatos, dar nu combinat oricum, nu gatit in orice fel. Exista si aici anumite reguli care ar trebui luate in considerare daca vrem sa ne bucuram la maximum de beneficiile nutritionale oferite de carnea de peste.
Desi unele persoane mananca doar pentru placerea cerului gurii, pot sa va spun ca putem gati peste intr-un mod sanatos… Si sa fie si foarte gustos. Totul este sa stim ce vrem.
Intr-o tara in care consumul de peste este cu mult sub media europeana (4,5 kg in Romania fata 22.3 kg/ pe cap de locuitor in Uniunea Europeana). In care consumul redus de alimente bogate in acizi grasi omega 3, cum este pestele, este corelat cu incidenta mare de boli cardiovasculare – este necesar sa ne reamintim o zicala de pe vremea comunista: “Nici o masa fara peste”.
– scade riscul de boli cardiovasculare, la care noi suntem fruntasi in lume (locul 4);
– imbunatateste procesele cognitive;
– previne boala Alzheimer;
– scade tensiunea arteriala;
– scade colesterolul (cel rau);
– mentine sanatatea ochilor, datorita continutului ridicat de vitamina A (retinol);
– previne osteoporoza, datorita continutului ridicat de calciu si vitamina D, despre care stim ca se gaseste in putine surse alimentare;
– combate anemia, datorita continutului de fier;
– previne hipotiroidia, multumita continutului mare de iod, care il gasim in special in alge;
– reduce cu pana la 50% riscul de cancer, datorita acizilor grasi esentiali omega-3. Printre tipurile de cancer care pot fi prevenite datorita consumului de peste se numara cancerul ovarian, cancerul mamar, cancerul de prostata, cancerul esofagian, cancerul de colon si cancerul oral.
– previne si disfunctiile erectile, domnilor! Si aici recomandam in special fructele de mare.
In ceea ce priveste modul cum este preparat pestele, romanul prefera pestele la gratar sau prajit. Desi gustos, totusi acest mod de preparare este si cel mai nesanatos. Nu intotdeauna ceea ce e gustos e si sanatos, prin urmare recomand ca, atunci cand prajiti pestele sa il gatiti in crusta, iar atunci cand il consumati, sa eliminati crusta. De asemenea, recomand un ulei care are un punct inalt de fumigare, cum ar fi cel de palmier sau de avocado. Cand vine vorba de peste la gratar, trebuie sa stiti ca, la temperaturi de peste 150 grade Celsius se formeaza anumite substante care sunt cancerigene. De aceea, cel mai sanatos e pestele la aburi sau la cuptor, dar preparat la o temperatura sub 150 grade Celsius. Astfel incat sa ne putem bucura de toate substantele nutritive care se regasesc in acest aliment.
Cand vine vorba de alimentele cu care combinam pestele, preferabil e sa nu amestecam pestele cu paste, orez sau, mai rau, cu cartofi. Ideal e sa-l servim cu legume gratinate, salate sau anumite sosuri iar pentru un gust fin si extrem de delicios, lasati carnea de peste la dezghetat peste noapte, intr-un bol cu lapte caldut! Veti fi surprinsi de rezultat! Inca ceva: incercati saptamanal sa alternati surse de peste slab, cu surse de peste gras, bogat in omega 3 si sa serviti, din cand in cand, si pestisori mici, cum sunt sardinele, hamsiile, in general pestii cu oase – pentru ca sunt foarte bogati in calciu.
In concluzie, va indemn sa “mancati peste zilnic si sa traiti sanatos”, asa cum spunea si sloganul campaniei la care am participat.
Alexandra Iliuta
Wellness Advisor
Explorator Wellness Virtual