Acum, dupa sarbatori, ne gandim cu totii la variante cat mai eficace pentru a slabi, a ne detoxifia, sau pur si simplu, pentru a ne regasi energia pentru a incepe in forta noul an. Exercitiile fizice, o dieta saraca in calorii si grasimi, sau hatha yoga, sunt principalele instrumente catre care ne indreptam majoritatea dintre noi. Mai exista insa un secret – fresh-ul de fructe sau legume, care devine un mod de a incepe dimineata din ce in ce mai popular, datorita proprietatilor energizante, alcalinizante si detoxofiante. Adica un mic miracol intr-un pahar!
Inainte de a incepe o cura de sucuri de fructe si legume, trebuie sa stii ca exista cateva reguli care trebuie urmate, pentru ca acestea sa-si faca efectul la maxim.
Iata cateva dintre ele:
Mai ales fructele tropicale, cum ar fi ananasul sau mango, sunt periculoase pentru silueta, pentru ca sunt bogate in zahar. E adevarat ca fructele sunt pline de antioxidanti si enzime, insa pentru ca acestea sa fie absorbite mai bine de catre organism, este bine sa fie consumate intregi. Exceptie fac merele verzi si kiwi, care au un continut scazut de zahar, si care pot fi folosite pentru a indulci bauturile amare verzi.
Pentru a beneficia la maxim de potentialul lor nutritiv si de energia vitala care inca mai pulseaza in celule. Daca nu esti obisnuit sa mananci legume, sucurile proaspat stoarse sunt un mod excelent de a include nutrientii acestora in dieta ta. Cu toate acestea, legumele proaspete nu ar trebui sa fie substituite integral cu sucuri. Sucul de legume ar trebui sa fie folosit ca bautura pentru masa sau intre mese (mai ales ca un impuls de energie pentru dupa-amiaza). Stoarcerea face mai usoara absorbtia tuturor substantelor nutritive din legume, iar amestecul mai multor sortimente de fructe si legume te poate ajuta sa consumi o mai mare varietate de legume pe care nu ai putea sa le iei altfel.
Toate legumele din familia cruciferelor contin substante care influenteaza functia tiroidiana, cand sunt consumate crude. Ele pot provoca, de asemenea, gaze, balonare, si deranjamente stomacale. Intr-adevar, cruciferele au beneficii fabuloase pentru sanatate, insa trebuie mancate in salate, sau gatite la abur.
Acestea contin acid oxalic, care poate irita gura si tractul intestinal, si ar bloca absorbtia de fier si calciu. Acidul oxalic, este de asemenea legat de formarea de pietre la rinichi. Sucul din aceste legume trebuie combinat in diverse proportii cu sucul din alte legume, sau fructe.
– Castraveti, care sunt foarte buni pentru sanatatea pielii.
– Merele – curata rinichii.
– Telina – anti-inflamatoare si alcalina, minunata pentru scaderea tensiunii arteriale.
– Sfecla – un adevarat balsam pentru curatarea ficatului si o super-sursa de fier.
– Morcovi – bogati in beta-caroten, benefic pentru vedere, si, de asemenea, un degresant pentru vezica biliara. Utilizati totusi cu prudenta sucul de morcovi, bogat in zaharuri.
– Spanac (ocazional) – bogat in fier, foarte alcalinizant si minunat pentru sanatatea pielii.
– Iarba de grau – detoxifiant general si alcalinizant.
– Fenicul – excelent pentru digestie, reduce balonarea, aroma licoroasa.
– Ierburi aromatice – patrunjel, coriandru si ghimbir (bun pentru digestie si detoxifiere).
Ana Maria Stanciu
Explorator Wellness Virtual