Cum atenuez durerile de spate din zona cervicala? Descopera câteva exerciții ușoare care să ne ajute sa atenuam durerile de spate, mai precis durerile intra-musculare si articulare din zona cervicala. Filmarea este la sfarsitul articolului.
Știm foarte bine ca sanatatea coloanei vertebrale este absolut crucială pentru intreaga sănătate a organismului. De aceea, astazi Larisa Marinica iti va prezenta câteva exerciții foarte simple. Pe care le poti efectua in fiecare zi. Recomandarea este sa le practici dimineața. Dimineata este foarte important sa stimulam circulația, sa punem organismul in mișcare in asa fel incat sa fie pregatit pentru intreaga zi. Pentru tot efortul la care va fi supus. Si cum un proverb stravechi spunea ca sănătatea noastra si tineretea corpului este data de sanatatea coloanei vertebrale. Asta este ceea ce vom încerca astăzi: exact ce puteți să faceți sa ramai tanar, sănătos, cu voie bună și mai ales cu coloana dreaptă, dar și flexibilă în același timp.
Intai si intai ne gasim o poziție cât se poate de relaxanta, dar atâta timp cât ținem spatele drept este foarte important. Umerii sunt relaxati, ușor pe spate ne asiguram că fie ca stăm în șezut, fie ca stam pe scaun, gâtul nu este hiperflectat sau in hiper extensie, este în poziție neutră. Si începem cu o respirație ușoară pe nas, expiram pe nas.
Cu degetul ne atingem bărbia. Rămânem cu degetul în aer și tragem bine de gat in spate. Doua. Si a 3-a miscare.
Venim cu barbia in piept, după care ne uităm in sus, catre cer, incercam sa nu hiper-extindem coloana. Barbia in piept. În momentul în care aducem barbia in piept, varful limbii sa fie plasat exact pe cerul gurii. Ne uitam in sus către cer, este a doua mișcare. V-aș recomanda sa o efectuati de cel puțin 3 ori, intre 3 și 5 ori cu maximă atenție să va cuplați respirația in mod corect. Pe inspir flectam, pe expir ne uităm in sus.
la fel, din pozitie neutra, ne uitam spre stânga, pardon, spre dreapta, prima dată, nu contează de fapt ordinea după care în centru. partea opusă. Ne asigurăm că vom completa aceste miscari cel puțin cinci miscari pe partea dreaptă, și încă cinci pe partea stanga.
pornim cu bărbia de la subtiorul stang, si formăm un semicerc. Ridicând bărbia spre dreapta, aplecand bărbia catre piept. Această mișcare este foarte bună nu neapărat numai pentru coloana cervicală dar este aplicabila si pentru barbia dublă. Am menținut mișcarea. Semicerc, dreapta. Semicerc stanga.
în momentul în care deja ne-am încălzit ușor. Să nu uităm un lucru și un detaliu foarte important: nu ne adancim în mișcare decât atunci când considerăm că muschii zonei cervicale sunt absolut încălziți și sunt deja pregătiți pentru o miscare mult mai adanca.
este un exercițiu izometric de flectare laterală, pentru intarirea musculaturii cervicale, impingem, și reținem aici 20 de secunde. Numarand. Fiecare in gandul nostru: 20 de secunde. Retragem. Acelasi exercitiu pe partea opusa: impingem cu forță. Pentru musculatura laterala.
împingem pentru a crea un exercițiu izometric. Intarirea musculaturii cervicale. Revenim. împingem. Revenim, de trei ori. Impingem, revenim. Același lucru pentru întărirea musculaturii împingem în față cu fruntea, menținem, revenim. Inspiram, mentinem, revenim. De 3 ori. Foarte bine.
Dacă tot suntem în această zonă ridicăm bratele foarte bine ne asigurăm că avem o coloană vertebrală dreapta. Umerii sunt bine ridicați catre cer. Ne imaginam ca cineva ne trage in sus, si ușor ușor, tragem de coate si de umeri in spate simțim cu scapurile dealtfel se ating între ele. și creăm acea flexibilitate și a umerilor cu ocazia asta, dar în același timp lucram si coloana toracala. Dupa care, tragem cu mâna dreaptă de cotul stang si mentinem 10 secunde.
Același lucru pe partea dreapta: pălmuta cumva sa fie foarte bine aplatizata pe spate, dacă este posibil, si să ne atingem cu varful degetului exact varful scapului. Menținem câteva secunde, ideal ar fi și între 10 și 20 de secunde.
Această poziție. Mânuțele perfect întinse la nivelul umerilor ne asiguram că nu ridicam umerii in aer. Întoarcem palmutele către cer.
Ușor ușor ne concentrăm pe inspir aducem palmele la umeri și executăm această mișcare care deși pare foarte, foarte simplă, vedeți că va fi nevoie să vă concentrați in asa fel incat sa va cuplati foarte bine inspirul cu expirul pe efectuarea exercițiului.
este cu intinderea manutelor alternativ. Inspiram și expiram. Alternativ. Putem să-l repetam în funcție de condiția noastră fizică. de 20 si 30 de ori. Am reținut această mișcare. Ramanem aici si facem rotatii complete. Din spate in fata. De cel puțin 10-15 ori după care schimbam direcția si la fel, repetăm de 10-15 ori. De dragul exercițiilor va arat numai în sine cum se executa, dar voi acasa, bineînțeles că ar trebui să efectuați numarul corect de repetiții.
Următorul exercițiu pentru întărirea musculaturii atat toracale, cat veti observa ca vom încorpora în acest exercițiu și tonifierea bicepsului si al deltoidului, ne asigurăm că rămânem cu palmele cât mai apropiate. Degetele se ating intre ele. După care impingem în forță maximă in degete, ne asigurăm că umerii sunt bine-bine aliniați. Gâtul are o poziție neutră, privim in față si impingem bine, în așa fel încât să simțim scapulele pur și simplu că strang romboizii intre ele. Foarte bine.
Va voi mai arata un stretching și ne pregătim pentru finalizarea acestei sesiuni. Inclinam gatul spre dreapta. Manuta stanga este intinsa, palma sus, menținem aici 10 secunde, tragem bine de gat, este o înclinație laterală. După care mânuța stângă merge in spate, bine, bine. Mana atinge punctul maxim în spate veți observa o intindere completă, începând de la vârful degetelor de la mâna stângă, urca in sus pe cot, umeri, gât, fix pana în zona cervicala simtim aceasta intindere.
Bineînțeles toate exercitiile se vor face bilateral. Menținem aici, dupa care acelasi exercițiu vom continua si pe partea dreapta. Vom mentine aici cateva secunde. Bine. Iar la final, vom face o mișcarea circulară completa, la stânga la dreapta după care de la dreapta la stanga. Să ne asigurăm că vom crea acel confort mult dorit al coloanei. Să nu uităm că este foarte important ca aceste exerciții, cum am menționat, trebuie repetate in mod consecvent. În primul rând pentru atenuarea diverselor dureri usoare, dar în același timp și prevenția altor afecțiuni care se pot instala: fie de tip degenerativ, și așa mai departe.
Data viitoare vom continua cu partea lombara a coloanei. Cel putin 80% din populatie, sufera cu diverse afectiuni la nivelul coloanei lombare, de aceea este foarte important sa practicam aceste exercitii ori de câte ori simțim nevoia și ori de câte ori credem ca am putea preveni aceste mici afecțiuni.
Pe Larisa o poti gasi aici:
Wellness 4 People https://www.facebook.com/Yoga.Terapiicorporale.Spaspecialist
Email: spawellness@yahoo.com
Explorator Wellness Virtual