/
/
Cosmetica preventiva la tine acasa

Cosmetica preventiva la tine acasa

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Cosmetica preventiva la tine acasa
Young woman in cosy living room enjoying winter relaxation with face pack and tea, smiling.

Cosmetica preventiva este la indemana ta, afla de ce ai nevoie pentru a-ti pastra pielea sanatoasa si a preveni aparitia ridurilor.

Asa cum gazonul englezesc se intretine si mentine verde udandu-l cam de … 300 de ani incoace, tot asa si tenul trebuie curatat, hranit si hidratat in mod constant si permanent, inca din adolescenta. 

Asa cum avem grija sa ne mentinem prin sport un tonus armonios iar pentru aceasta lucram si antrenam anumite grupe musculare ale corpului, la fel trebuie sa procedam si cu muschi pielosi sa “ii antrenam” deoarece acestia sunt cei care sustin pielea. Pielea, aceast organ complex al organismului are nevoie de atentia noastra pentru a o pastra supla si stralucitoare, cum putem realiza aceasta?

Pielea acest un organ sofisticat, este cel mai mare organ al corpului ( 2,2 – 2,5 mp) special conceput pentru protectia noastra impotriva factorilor externi nocivi cum ar fi:

  • toxinele din atmosfera;
  • poluarea;
  • radiatiile UV nocive;
  • atacul microbian.

Cunoastem functia tactila a pielii, cea de organ de simt, insa ea mai are o serie de valente care o fac capabila sa ne protejeze pana la un punct de elementele nocive din mediul inconjurator.

Ganditi-va la piele ca la o „armura” de protectie a organelor interne, o granita dintre intern si extern. Daca vrei ca aceasta sa se mentina si sa previi degradarea ei este necesara o atentie speciala si un minimum de ingrijiri zilnice.

Voi incepe cu ceea ce recomanda expertii in materie de nutritie: o dieta bogata in fructe si legume pentru un ten sanatos si frumos.

Sunt recomandate legumele cu frunze verzi, spanac, broccoli, patrunjel, bogate in vitamina C,  precum si altele in culori variate cum ar fi: rosiile, morcovii ce contin licopen respectiv betacaroteni, strugurii negri, sau afinele – bogate in resveratrol si de ce nu pahar de vin rosu, sau un suc de struguri pentru aportul de polifenoli. Continutul bogat in antioxidanti din legumele si fructele proaspete stabilizeaza actiunea distructiva a radicalilor liberi asupra structurii celulare. Nutritionistii mai recomanda un consum ridicat de apa, pe langa antioxidanti si evitarea fumatului si a alcoolului pentru a va mentine sanatatea pielii.

Pe langa toate acestea este necesara evitarea expunerii neprotejate la soare sau in orele si zilele in care indicele caloric depaseste limitele normale, radiatiile solare afecteaza ireversibil integritatea pielii, pe de o parte prin efecte vizibile cum sunt acele pete rugoase, maronii, datorate excesului de melanina, iar efectele mai “subtile” si periculoase ce pot sa apara sunt carcinoamele sau cancerul de piele.

De ce mai ai nevoie pentru ati pastra pielea sanatoasa?

O crema, o lotiune sau un tonic, care treaca de stratul hidrolipidic al pielii pentru a hrani si hidrata straturile profunde ale pielii, acestea trebuie sa aiba o formula compatibila cu textura pielii.

O crema, in primul rand, trebuie sa lucreze eficient asupra aspectului exterior al pielii, pentru a se resimti efectele ei si in profunzime

Ce ingrediente ar trebui sa contina crema de fata:

  • Vitamina A – excelenta datorita actiunii antiinflamatoare si procesului de multiplicare celulara ce-l intensifica, diminuand aparitia ridurilor, prevenind formarea ridurile adanci;
  • Vitamina C – esentiala in formarea colagenului si la pastrarea PH-ului optim al pielii;
  • Vitamina E – puternic antioxidanta;
  • Alfa-hidroxi acizii – AHA sau acizii din fructe, activi excelenti pentru tenurile grase,  imbunatatesc aspectul tenului prin inlaturarea celulelor moarte de la suprafata pielii.

Apa elementul major ce se afla intr-o crema are rolul de a hidrata tegumentul si de a-i mentine aspectul proaspat. Aportul de apa in piele se face atat pe cale interna cat si externa, insa apa se distribuie in corp in primul rand spre organele vitale si abia in ultima instanta ajunge si in piele, astfel se realizeaza hidratarea organismului si a pielii din interior.

Tenul se hidrateaza, consumand lichide, avand o dieta echilibrata, aplicand creme ce actioneaza asupra stimularii mecanismelor naturale de hidratare ale pielii.

Exista anuminte ingrediente hidratante ce stimuleaza sinteza si activitatea canalelor transportatoare de apa din piele. Aceste ingrediente active actioneaza ca si  “ vehicule transportoare de apa”.

Acidul hyaluronic – polizaharida ce se afla in organismul uman, cea mai importanta proprietate a acidului hyaluronic este capacitatea sa de legare a apei si de a oferi in plus lubrifierea structurii tesuturilor, a articulatiilor si a muschilor.

Acidul hyaluronic sau hyaluronatul de sodiu este o componenta de baza a structurii extracelulare a pielii, care contribuie major la dezvoltarea celulara. Trecerea anilor duce la diminuarea productiei de acid hyaluronic, altfel spus la imbatranirea celulara, care se traduce intr-o cantitate mai mica de apa la nivelul pielii, ceea ce implicit determina aparitia ridurilor. 

Reimprospatarea pielii cu acid hialuronic ii poate reda capacitatea de vindecare rapida, de refacere si protejare impotriva semnelor de imbatranire. Cu ajutorul unui hidratant eficient, nutrientii vor fi transportati in piele si prin urmare, intregul proces de regenerare va fi “accelerat”. 

Proprietatile de hidratare ale acidului hyaluronic:

Avand cea mai mare capacitate de legare a apei datorata greutatii moleculare mica a hialuronatului de sodiu, il face sa poata fi absorbit si “impins” cu usurinta in straturile profunde ale pieli. Acesta imbunatateste circulatia sanguina, regleaza metabolismul pielii si ameliorareaza nutritia pielii. Exista si acid hyaluronic pentru uz cosmetic cu molecula mare, care se pastreaza la suprafata pielii ceea ce va determina pastrarea apei la suprafata, realizandu-se astfel un ten bine hidratat.

Acidul hyaluronic prevene imbatranirea pielii si poate mentine functionarea corecta a producerii de colagen.

Are de asemenea proprietati de vindecare a plagilor: Normalizarea, proliferarea celulelor noi si migrarea celorlalte spre exterior.

Are si un efect nutritiv prin capacitatea sa de “transportor” de substante nutritive esentiale din sange la celulele vii ale pielii.

De asemenea, intensifica eficacitatea antioxidantilor, in special a vitaminei A, C si E, asigurand absorbtia nutrientilor si inceperea procesul de regenerare.

Cosmetica naturala ofera protectia optima impotriva deshidratarii tenului in general si al celui matur in special, iar deshidratarea poate fi evitata prin improspatarea pielii cu ajutorul unor ingrediente hidratante naturale si cu extracte din plante care se potrivesc texturii pielii tale si actioneaza eficient.

Cosmetica naturala la tine acasa se bazeaza pe tot ce ofera natura, de la uleiuri naturale: de migdale, de jojoba, de argan, avocado, ulei de rosa mosqueta, de catina, ulei de luminita noptii, etc la uleiuri esentiale de : tea tree, de cedru, de lavanda, lamaie, bergamota, ylang ylang, melissa, lemon grass, etc,  obtinute din plante, la grasimi naturale: unt de shea, de cacao sau unt de cocos, ceara de albine si pana la ingredientii activi din fructe, flori, radacini de plante sau tulpini de arbori, extrasi prin diferite metode de concentrare a principiilor active. Extracte active benefice sunt extractele absolute sau extractele CO2 de : musetel, rodie, trandafir, galbenele, de morcov sau kiwi.

Aplicarea cremelor si uleiurilor pe fata este cu atat mai benefica daca inveti sa iti faci cateva miscari de automasaj sau daca doresti sa inveti ABC-ul masajului cosmetic putem sa ne intalnim si sa va invat cum sa-ti ingrijesti fata, gatul si decolteul eficient. 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *