/
/
Combate sedentarismul prin termomasajul cu dispozitivele medicale Ceragem

Combate sedentarismul prin termomasajul cu dispozitivele medicale Ceragem

Ultima actualizare în 27 Apr 2023
|
COVER Sedentarismul devenit stil de viata Ceragem V4

Peste tot auzim că o viață sănătoasă înseamnă mișcare. Suntem creați pentru a trăi viața în mișcare. Organismul uman este conceput pentru a face mișcare, în special în aer liber.

Cu toate acestea, noi, românii nu facem sport sau facem mult prea puțin. Suntem printre primele 5 – cele mai sedentare națiuni din Europa. Conform celui mai recent studiu efectuat la nivel European din 2022 a arătat că doar 2% dintre români practică sport regulat, 18% fac mișcare uneori, iar 62% nu fac sport deloc. Ca să avem un tablou mai clar, suedezii se află la celălalt pol al clasamentului: doar 12% din populația Suediei nu face sport în mod regulat.

Sedentarismul are urmări grave pentru starea noastră de sănătate

Sedentarismul devenit stil de viață este asemenea fumatului: ucide în tăcere. Aceasta este concluzia cărții „Danger sédentarité – Vivre plus en bougeant plus” (Pericolul sedentarismului – Trăiește mai mult, mișcându-te mai mult”) scrisă de profesorul francez François Carré – cardiolog renumit în Franța, carte netradusă încă în România. Potrivit medicului sportiv cardiolog „A fi sedentar înseamnă a sta așezat, în medie, cel puțin șapte ore pe zi.”

Lucrul la birou, în fața computerului sau statul în fața televizorului implică petrecerea acestui timp într-o poziție așezată.

Sedentarismul devenit stil de viata Ceragem V4 1

În acest caz, este important să avem o postură corectă și un mobilier potrivit, pentru a evita apariția problemelor spatelui. Coloana noastră are formă de „S” deoarece se adaptează la postura verticală. Când stăm în șezut, curbura inferioară a coloanei vertebrale se aplatizează. Acest lucru duce la o presiune crescută asupra discurilor din partea inferioară a spatelui, care caută să amortizeze greutatea și mișcarea. Această presiune excesivă, menținută timp de câteva ore, poate duce la un moment dat la dureri musculare în partea inferioară a spatelui. De aceea, dacă suntem nevoiți să stăm pe scaun, este important să stăm corect și să facem pauze sau plimbări scurte, deoarece atunci când ne ridicăm coloana vertebrală revine la forma sa naturală și eliberează presiunea asupra discurilor.

Nici statul în picioare perioade îndelungate nu este sănătos. Potrivit unui studiu realizat în Elveția, statul prelungit în picioare la locul de muncă poate cauza probleme de sănătate la articulații sau la spate. În prima fază, statul în picioare pentru o perioadă îndelungată poate duce la oboseală, crampe musculare sau dureri de spate. În cele din urmă, acest tip de oboseală prelungită poate cauza probleme mai grave la nivelul articulațiilor sau la nivelul spatelui, potrivit unui studiu publicat în revista Human Factors. „Implicațiile musculoscheletice legate de muncă cauzate de statul în picioare pentru mult timp sunt o povară reală”, a declarat Maria Gabriela Garcia, autoarea studiului și doctorand la Institutul de Tehnologie a Sănătății din Zurich (Elveția).

Sedentarismul devenit stil de viata Ceragem V4 2

În acest caz, echilibrarea momentelor de stat în picioare cu cele de stat în șezut pare să fie o alternativă mai bună. Dar, așa cum se știe, cea mai simplă și sigură terapie preventivă și curativă cu multiple efecte benefice rămâne mișcarea.

Care sunt riscurile vieții sedentare?

Așa cum o dovedesc toate concluziile științifice, inactivitatea fizică este un factor favorizant pentru dezvoltarea unor patologii cu pronostic grav, precum obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și tulburările musculoscheletice. Mai specific, la un individ sedentar pot interveni:

-atrofia musculară: acesta obosește mai repede și rezistă mai puțin la efort

-insuficiența cardiacă: inima pompează mai puțin sânge și, prin urmare, trimite mai puțin oxigen către creier, mușchi și organe. Această oxigenare deficitară provoacă tulburări neuronale care dezvoltă stres, anxietate, o lipsă de claritate și un declin al funcțiilor cognitive.

-o scădere a pancreasului care duce la o producție insuficientă de insulină și diabet de tip 2

-o circulația sanguină deficitară, care poate produce cheaguri de sânge

-osteoartrita.

Pentru a evita încadrarea adulților în clasificarea de inactivitate fizică, recomandările OMS sunt pentru cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână (mers pe jos, cu bicicleta, plimbare prin pădure) sau 75 de minute pe săptămână de activitate intensă (alergare, ciclism dinamic, fotbal, dans, înot, aerobic etc.). Pentru beneficii suplimentare pentru sănătate, adulții ar trebui să facă de minim 2 ori pe săptămână activități de întărire a mușchilor la o intensitate moderată sau mai mare, care să implice toate grupele musculare majore.

Termomasajul spatelui cu dispozitivele medicale Ceragem – o soluție la îndemână

Dar ce putem face pentru a combate sedentarismul când nu avem timp, dispoziție pentru activitate fizică sau când afară condițiile meteo nu sunt favorabile pentru a face mișcare în aer liber? Este posibil să combateți efectele nocive ale unui stil de viață sedentar, să redescoperiți plăcerea de a vă simți bine fizic și mental și să vă bucurați de viață mai mult de viață – după o ședință cu dispozitivului medical Ceragem pentru termomasaj. Se știe că experiența masajului este în general una reconfortantă, relaxantă, revigorantă. Însă masajul termic realizat de către acest pat de masaj brevetat ca dispozitiv medical este mai mult decât atât. Este recomandat persoanelor de orice vârstă, dar este un sprijin real în special pentru persoanele în vârstă, pentru care orice activitate fizică devine un efort și pentru persoanele active care nu au timp și nu reușesc să facă mișcare atât de des cât ar avea nevoie. Termomasajul cu dispozitivul Ceragem nu este doar o metodă de ameliorare a durerilor articulare, musculare, a durerilor din zona gâtului și de spate, dar este și un mijloc de prevenire, de întreținere. Cu alte cuvinte, se recomandă să fie utilizat înainte de apariția afecțiunilor, nu doar din momentul manifestării acestora.

Ceragem Master V4 este un pat de masaj special care folosește o tehnologie brevetată pentru a efectua un termomasaj personalizat. Dispune de 15 moduri specializate de masaj, iar masajul se face cu pietre de masaj realizate dintr-un aliaj inovator denumit CERATONIC, cu o capacitate mare de a absorbi și degaja căldura de până la 65 de grade Celsius. În timpul sedinței de masaj sunt folosite tehnici ale medicinei alternative (presopunctura, moxibustia, chiropraxia).

Pentru a completa efectul masajului, pentru a relaxa și mintea și pentru a reduce oboseala, dispozitivul Ceragem poate fi conectat prin Bluetooth la telefonul mobil pentru a asculta muzica preferată, dar are și o colecție de 20 de piese audio preinstalate. Dispozitivul poate completa cu succes sedințele de masaj manual. Detalii pe sanatate-cu-ceragem.ro.

Surse pentru informare suplimentară:

François Carré, Danger sédentarité – Vivre plus en bougeant plus. Editura Cherche-Midi (Le), apărută în 2013.

Cardiolog și medic sportiv, François Carré este profesor de fiziologie cardiovasculară la Universitatea din Rennes. În activitatea sa clinică zilnică, explorează adaptările subiecților sănătoși și bolnavi la exerciții fizice, pentru a-i sfătui cu privire la activitatea fizică individualizată, realizată în siguranță.

WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour, 25 noiembrie 2020

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *