Desi nu constituie o afectiune grava, sindromul colonului iritabil determina anumite simptome deranjante, afectand calitatea vietii pacientilor. Durerea sau disconfortul abdominal se asociaza cu modificari ale tranzitului intestinal (perioade de constipatie, urmate de episoade de diaree).
Nu se cunosc cauzele exacte ale acestei afectiuni, insa multi specialisti considera ca o comunicare deficitara intre creier si tractul gastrointestinal ar putea declansa aparitia acestui sindrom. O comunicare anormala intre creier si intestin, declansata pe fondul stresului psihologic, dereglarilor hormonale, alterarilor imunitatii organismului sau a perturbarilor substantelor care transmit mesajele nervoase de ambele parti pe axa creier-intestin pot determina contractii sau spasme abdominale, ce cauzeaza adesea sindromul de colon iritabil. Aceste spasme fie accelereaza tranzitul intestinal, determinand episoade de diaree, fie il incetinesc, determinand constipatia.
– Durerile sunt ameliorate dupa scaun;
– Frecventa scaunelor se modifica – constipatie sau diaree;
– Aspectul sau forma scaunului se modifica;
– Durerea: are localizare variabila, poate fi continua sau recurenta, poate genera senzatii de crampa, arsura sau intepatura, variaza in timp ca intensitate, nu deranjeaza in timpul somnului si apare senzatia ca evacuarea nu e completa.
Mai pot aparea:
– dureri musculare;
– dureri articulare;
– stari de oboseala;
– frisoane;
Dat fiind faptul ca exista numeroase boli care au simptome asemanatoare cu sindromul colonului iritabil, acest sindrom este un diagnostic de excludere care necesita un set special de investigatii pentru a fi confirmat. O vizita la medic este obligatorie cand apar simptomele enumerate mai sus pentru a sti daca vorbim de un colon iritabil sau de o boala intestinala inflamatorie, o infectie parazitara, colecistita cronica sau o tumoare a tubului digestiv.
– sa luam mesele la ore regulate, in tihna, stand pe scaun, mestecand bine hrana;
– sa gatim mai mult la aburi, la cuptor sau pe gratar si sa evitam prajelile;
– sa evitam mesele prea copioase, in special seara inainte de culcare;
– de asemenea, trebuie sa scoatem din alimentatia noastra mancarurile cu sos, cele foarte picante, afumate sau fezandate, grasimile animale, fripturile in sange;
– sa renuntam la alcool, cafea, tutun;
– sa avem activitati relaxante si sa combatem starile de stress, prin practicarea unui sport;
In cazurile usoare, o simpla schimbare a alimentatiei poate genera schimbari in bine, cu conditia ca acest regim sa fie urmat pe termen lung. Regimul difera in functie de ce stare predomina mai mult: episoadele cu scaun moale sau constipatia.
Atunci cand predomina constipatia, se recomanda o hidratare corecta (1,5-2 litri apa/zi) si un regim bogat in fibre, cu cereale integrale, legume verzi, crude sau gatite, fructe (mere, pere, piersici, caise, prune), iaurt simplu (pentru continutul de bacterii benefice), paine integrala sau cu tarate, sucuri de fructe proaspete etc.
Daca predomina diareea, atunci regimul indicat trebuie sa fie bogat in orez, aluaturi, gris, porumb, oua bine fierte, paine prajita, branzeturi uscate etc.
In general, e indicat sa observati ce alimente nu va priesc, sa le scoateti din meniul zilnic, si sa le consumati cu moderatie pe viitor. Cele mai putin indicate alimente in cazul tulburarilor asociate colonului iritabil sunt: guma de mestecat, sucurile carbogazoase, mazarea, varza si in general alimentele care fermenteaza.
Conform medicinei chinezesti, stimularea anumitor puncte energetice ajuta la curgerea libera a energiei in corp si la re-echilibrarea organismului. Acupunctura ajuta extraordinar – in primul rand – prin reechilibrarea psihica, apoi prin echilibrarea functiilor digestive. Fiecare pacient va primi tratamentul acupunctic conform simptomelor pe care le prezinta. Medicina traditionala chineza vine in sprijinul suferinzilor nu numai prin acupunctura, ci si printr-o orientare dietetica corespunzatoare fiecarui deficit/exces pe care il prezinta. Sesiunile de acupunctura pot varia de la 4 sedinte (daca se actioneaza inca de la debutul suferintei) pana la 20 sedinte (daca bolnavul sufera de mai mult timp de aceasta afectiune).
Cele doua sunt instrumente redutabile si de luat in seama in tratamentul acestei boli – indicatiile facandu-se, iarasi, dupa un control medical de specialitate. Cel mai frecvent simptom in cazul colonului iritabil este balonarea. Aici, homeopatia poate fi de un real folos, cu mentiunea ca doar doctorul poate stabili cu exactitate cel mai bun remediu, in functie de simptomele asociate, care difera de la un pacient la altul. De regula, se recomanda Carbo Vegetabilis (pentru reducerea gazelor din intestine), Lycopodium sau Nux Vomica (pentru stari de balonare asociate cu somnolenta etc).
Unii specialisti considera ca exista o legatura stransa intre santatatea coloanei vertebrale si sistemul digestiv. Lucrand asupra deficientelor coloanei vertebrale, osteopatul poate ajuta la atenuarea senzatiei de balonare, spre exemplu.
Colono-hidroterapia este una din cele mai bune terapii in acest caz, insa trebuie completata de regim alimentar adecvat. Necesita 1 pana la 5 sedinte, in functie de cat de incarcat e colonul sau cat de vechi sunt sedimentele. Daca reziduurile se desprind cu greutate de pe peretele colonului, atunci e nevoie de un numar mai mare de sedinte. Terapia nu este dureroasa, dar creeaza un anumit disconfort, ca atunci cand “esti stricat la stomac”.
Dupa efectuarea unei sesiuni, e indicat sa se administreze probiotice, pentru a ajuta la popularea intestinului cu “bacterii benefice”. Drenajul limfatic si masajul abdominal detoxifiant Chi Nei Tsang ajuta foarte mult la imbuntatatirea digestiei si la eliminarea toxinelor. Pe termen lung, sportul ajuta si el la mentinerea echilibrului digestiv, iar abdomenele sunt foarte indicate pentru a stimula peristaltismul intestinal.
O combinatie a terapiilor prescrise mai sus, un stil de viata sanatos si activ pot ajuta la atenuarea si vindecarea acestei afectiuni, cu conditia sa implementam acest stil de viata pe termen lung.
Boala face parte din asa numitele boli psihosomatice, adica boli care au ca etiologie stresul, deci cea mai eficienta metoda de a le combate este controlul stresului. Recomandam masajele de relaxare sau practici precum Tai Chi, Yoga, respiratie abdominala, meditatie sau chiar dans. Important e sa gasim o activitate care ne relaxeaza si ne face placere.
Bucura-te de sanatate, bucura-te de o digestie eficienta!
Surse de inspiratie:
http://www.clinica-anima.ro/index.php?section=0&component=2&module=article&pag=&mainmenuitem=&content=571&lang=
http://medicidetop.ro/noutati/3518-alternative-tratamente-naturale-contra-sindromului-de-colon-iritabil.html
Explorator Wellness Virtual