Dacă semnele îmbătrânirii sunt evidente la exterior, nu întotdeauna suntem conștienți de ce anume le produce, din interior. Ridurile, pielea uscată care se lasă, sunt semnele unui derm care își pierde din densitate și elasticitate, o dată cu înaintarea în vârstă.
Pielea este cel mai mare organ al corpului, care are rolul de a-l proteja, și este alcătuită din trei straturi, fiecare cu un rol bine determinat.
Pentru a înțelege mecanismele îmbătrânirii, dar și modul în care o putem întârzia, este esențial să știm câte ceva despre piele și rolul straturilor care o compun.
Epiderma este stratul extern, de la suprafață, cu rol de protecție împotriva agresiunilor externe. Epiderma este un epiteliu scuamos stratificat (mai multe straturi celulare), keratinizant (conține cheratină), scuamoasă (celule de suprafață plană), cu o grosime de aproximativ 1 mm. Poate fi separată în două părți – o parte superioară situată pe suprafața pielii, suprafața cutanată – și o parte mai adâncă.
Celula principală a epidermei este keratinocitul, reprezentând 90 până la 95% din acest strat, în care mai sunt prezente și alte celule, cum ar fi melanocitele, responsabile de producerea de melanină, care protejează împotriva razelor UV.
Derma este stratul de mijloc, cu rol de susținere, și cel care conferă pielii consistența sa. Conține nervi și anexe, precum glandele sudoripare și sebacee, și foliculii de păr, și este alcătuită dintr-o matrice (ECM – extracellular matrix) ce conține fibre elastice, colagen și o substanță fundamentală amorfă, acidul hialuronic. Întregul formează un gel compresibil, care reține apa ca un burete, permițând circulația apei și a moleculelor dizolvate.
Derma este un țesut eterogen, format, la rândul său, din două straturi, unul papilar, situat mai aproape de epidermă, și unul reticular, mai profund. Diferența dintre ele este dată de dimensiunea și arhitectura fibrelor de colagen care le compun – împachetate în mănunchiuri subțiri cu diametrul mai mic de 10 mm, în stratul papilar, și o masă încâlcită de fascicule de colagen în stratul reticular, profund.
Elastina este concentrată doar în stratul papilar, cu folii elastice suplimentare situate în zona de contact a dermei reticulare cu hipoderma.
Mai multe modificări vor avea loc progresiv în interiorul dermei, pe parcursul înaintării în vârstă:
Întreaga arhitectură a dermei se modifică odată cu vârsta, antrenând pierderea fermității și a elasticității pielii.
Hipoderma este stratul cel mai profund, alcătuit în esență din țesut adipos, străbătut de terminații nervoase și vase capilare. Hipoderma formează o barieră protectoare pentru organele corpului, dar are și rolul de rezervor de energie. În caz de deficiență, hipoderma favorizează echilibrul energetic, precum și termogeneza, iar, în caz de abundență alimentară, acționează ca un țesut de depozitare. Adipocitele au și o funcție în neovascularizare, adică în formarea de noi rețele microvasculare, precum și în vindecarea rănilor.
Similar, și rolul de protecție al pielii are mai multe componente:
Protecţia termică e dată de conductibilitatea termică redusă şi capacitatea termică ridicată datorită conţinutului bogat de apă;
Protecţia mecanică este realizată de elasticitatea, rezistenţa şi turgescenţa (capacitatea celulei de a se umfla) pielii;
Protecţia chimică datorată filmului lipidic superficial și keratinei care protejează pielea de substanțele solubile în apă.
Înțelegând chiar și sumar structura pielii și funcțiile ei, putem decoda și procesul de îmbătrânire.
Îmbătrânirea este un proces natural care implică modificări ale țesutului conjunctiv și ale proteinelor acestuia (colagenul și elastina), atât din piele, cât și din cartilaje.
În piele, îmbătrânirea are ca rezultat reducerea fibrelor de colagen și elastină, ceea ce duce în cele din urmă la lăsarea pielii și la formarea ridurilor fine și a celor profunde.
Specialiștii vorbesc de două tipuri de îmbătrânire, intrinsecă și extrinsecă. Îmbătrânirea intrinsecă este descrisă ca rezultat al factorilor genetici și al modificărilor corporale care apar în timpul procesului normal de îmbătrânire, în timp ce îmbătrânirea extrinsecă se concentrează asupra procesului de îmbătrânire accelerat de influențele mediului.
Factorii care pot afecta îmbătrânirea pielii sunt genetica, rasa, pigmentarea pielii și modificările hormonale ale țesuturilor pielii, în special modificările nivelului de estrogen. La nivelul dermei, îmbătrânirea intrinsecă se caracterizează prin trei trăsături: atrofia dermei din cauza pierderii de colagen, degenerarea rețelei de fibre elastice și reducerea hidratării.
Ridurile reprezintă modificarea majoră vizibilă a îmbătrânirii feței.
Ridurile fine au o adâncime de 0,2 mm până la 1 mm, în timp ce ridurile mai pronunțate au peste 1 mm adâncime.
Formarea ridurilor are loc ca urmare a reducerii suprafeței de joncțiune dintre derma și epidermă, precum și din cauza modificării structurii dermei (scăderea numărului de fibroblaste și fibre de elastină și fragmentarea fibrelor de colagen).
Pierderea elasticității pielii face ca ridurile să fie accentuate de acțiunea repetată a mușchilor faciali. Mai mult, cantitatea de acid hialuronic din epidermă și dermă scade și ea odată cu vârsta, ducând astfel la creșterea uscăciunii pielii ca urmare a diminuării treptate a capacității de hidratare a acesteia.
Expunerea la factori externi și de mediu accelerează și ea procesul de îmbătrânire a pielii prin reducerea metabolismului celular, degradarea macromoleculelor, precum colagenul, și scăderea răspunsului fiziologic natural, în special a capacității de rezistență la stresul oxidativ.
Îmbătrânirea extrinsecă este rezultatul expunerii la lumina ultravioletă, lumina infraroșie și vizibilă, poluare și fum de țigară, dar și la factori interni precum alimentația, somnul și stresul.
Îmbătrânirea este într-adevăr asociată cu stresul oxidativ și cu o reducere a aportului unor nutrienți esențiali, inclusiv calciu, zinc, fier, vitamina E și vitaminele B. Stresul oxidativ joacă un rol central în procesul de îmbătrânire, pentru că degradează matricea de susținere a pielii și în special moleculele de colagen.
Cel mai nociv efect asupra tenului îl au, însă, razele UV, care pot ajuge să distrugă chiar ADN-ul pielii, contribuind, astfel, la apariția ridurilor.
Îmbătrânirea pielii este diferită la femei față de bărbați, pentru că pielea bărbaților este cu circa 20% mai groasă și conține mai mult colagen, iar testosteronul influențează pozitiv conținutul de sebum al pielii masculine. Dimpotrivă, femeile pierd apă transdermal într-o cantitate mai mare, iar bariera de protecție exercitată de piele este mai redusă decât în cazul bărbaților.
Apoi, în timp ce bărbații pierd colagenul gradual de-a lungul vieții, femeile se confruntă cu o pierdere bruscă a colagenului începând cu vârsta de 50 de ani.
Soluția la îndemână este protecția în fața factorilor de agresiune externi dar și suplimentarea cu vitamine și minerale care reduc nivelul de stres oxidativ și îmbunătățesc starea generală de bine a pielii.
Unul din ingredientele de ultimă generație aflat în componența produselor anti-aging este membrana din coajă de ou, datorită conținutului său bogat în cele trei substanțe cu rol determinant în menținerea structurii pielii: colagenul, elastina și acidul hialuronic.
Colagenul – o glicoproteina fibroasă – este un component natural al țesuturilor și reprezintă până la 20% din organismul nostru și până la 80% din piele. Colagenul este responsabil de structura, stabilitatea, rezistența și refacerea structurilor dermice și contribuie la fromarea țesuturilor fibroase care susțin organele.
De exemplu, tendoanele care leagă musculatura de oase sunt din colagen. Și plămânii sunt bogați în colagen, oasele sunt o structură de coalgen întărită cu fosfat de calciu, iar pereții vaselor de sânge sunt, de asemenea, bogați în colagen care le asigură elasticitatea.
Refacerea țesuturilor de colagen se diminuează o dată cu vârsta, ceea ce duce la subțierea dermei și la apariția ridurilor.
Acest capital de frumusețe conferă pielii rezistență, elasticitate și hidratare. Dar, pe măsură ce se deteriorează, apar ridurile, iar pielea își pierde fermitatea. Suplimentarea cu colagen ajută, astfel, pielea să își recapete tonusul, hidratarea și suplețea, adăugând un plus de strălucire tenului.
De altfel, studiile clinice efectuate demonstrează că administrarea de colagen poate avea efecte pozitive asupra aspectului pielii. Colagenul îmbunătățește elasticitatea și tonusul pielii, limitând efectele îmbătrânirii. Pielea devine mai fermă, iar tenul capătă strălucire.
Un grup de 11 studii realizate pe un total de 805 pacienți a evaluat efectele administrării unor doze mari de peptide de colagen asupra tenului.
În opt studii s-a utilizat colagen hidrolizat – 2,5 grame / zi până la 10 grame / zi – între 8 și 24 de săptămâni pentru tratarea ulcerațiilor, a xerozei (uscare excesivă a pielii), prevenția îmbătrânirii și a celulitei.
Două studii au folosit tri-peptide de colagen, 3 grame pe zi administrate între 4 și 12 săptămâni, cu îmbunătățiri notabile în creșterea elasticității și hidratării pielii. Nu în ultimul rând, un alt studiu, în care s-au folosit di-peptide de colagen, a demonstrat că eficiența anti-aging este proporțională cu conținutul de colagen administrat.
Rezultatele sunt promițătoare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung și în ceea ce privește folosirea colagenului pentru vindecarea rănilor și prevenirea îmbătrânirii. Administrarea orală de colagen crește elasticitatea și hidratarea pielii și îmbunătățește densitatea de colagen din dermă.
Într-un alt studiu random, controlat placebo, în triplu orb, s-a evaluat siguranța și eficiența colagenului marin hidrolizat în starea de sănătate a pielii la femei. Participantele au luat 10 grame de colagen marin hidrolizat pe zi timp de 12 saptamani, iar rezultatele auto-evaluărilor au arătat îmbunătățiri semnificative ale elasticității, hidratării, luminozității, fermității și reducerii ridurilor în comparație cu grupurile de control.
În cazul ridurilor, rezultatele au arătat o reducere cu 24% a acestora. Studiul a demonstrat, de asemenea, și faptul că colagenul hidrolizat din sursă marină este foarte bine tolerat de femei.
Efectele benefice ale colagenului au fost observate și în administrarea în doze mici și pe perioade mai scurte de timp. Un studiu random, în dublu orb, controlat placebo, a măsurat efectele colagenului hidrolizat asupra elasticității pielii în cazul pielii expuse la soare și a celei protejate. Participantele la studiu au luat zilnic 5 grame de colagen hidrolizat și placebo, timp de patru săptămâni.
După perioada de studiu, diferența de elasticitate dintre grupul cu colagen și placebo s-a menținut, iar rezultatele au arătat că elasticitatea s-a îmbunătățit după numai două săptămâni și a crescut semnificativ după patru săptămâni, mai ales în cazul pielii expuse la soare.
Alte studii au arătat efectele benefice ale colagenului pentru reducerea ridurilor, protecția pielii, reducerea de sebum, îmbunățirea hidratării, a texturii și fermității pielii.
Elastina este o proteină responsabilă cu menținerea elasticității țesuturilor, conferindu-le rezistență la efort susținut și repetat. Elastină matură reprezină până la 90% din componența fibrelor elastice, compuse, la rândul lor, dintr-o serie complexă de macromolecule, în principal glicoproteine. Structura matricelor elastice diferă în funcție de țesut.
Elastina reprezintă între 30% și 57% din aortă, 50% din ligamentele elastice, 28-32% din vasele de sânge majore, 3-7% din plămâni, 4% din tendoane și 2-5% din greutatea uscată a pielii. În piele, elastina este prezentă în matricea extracelulară.
Sinteza elastinei începe încă din timpul gestației, atinge maximum în apropierea nașterii, apoi scade, pentru a dispărea aproape definitiv la maturitate. Elastina este sintetizată ca un precursor, tropoelastina, care are două caracteristici alternante majore: este hidrofilă (reține apa) și hidrofobă.
Tropoelastina, secretată ca o proteină matură în matricea extracelulară, se acumulează la suprafața celulei și se transformă apoi în elastină cu ajutorul unei enzime specifice, ca și în cazul colagenului. O elastină foarte stabilă este ceea ce conferă, în cele din urmă, elasticitatea fibrelor.
La persoanele sănătoase, molecula matură de elastină este o proteină stabilă, insolubilă. Degradarea acesteia se produce lent, totuși, o dată cu vârsta, fenomenul apare în artere, plămâni, piele și ligamente.
Un alt component esențial al pielii, acidul hialuronic, face parte tot din familia glicoaminoglicanilor, reprezentând cea mai simplă formă a acestora – o secvență liniară și ramificată de polizaharide ce alternează două molecule de bază: acidul D-glucuronic și N-acetyl glucozamina.
Inițial, a fost izolat ca acid, dar în anumite condiții fiziologice se comportă ca o sare: hialuronat de sodiu.
Termenul ”hialuronat” a fost introdus în 1986 pentru a respecta nomenclatorul internațional al polizaharidelor și îi este atribuit lui Endre Balazs. Hialuronatul include diferite forme de molecule: acid hialuronic pentru forma acidă și hialuronat de sodiu pentru forma de pH fiziologic.
Hialuronatul de sodiu este sarea de sodiu a acidului hialuronic.
Acidul hialuronic are un rol esențial în procesul de vindecare, este prezent în toate vertebrele și cu precădere în țesutul conjunctiv, epitelial și nervos. Ca și elastina, și acidul hialuronic este o componentă principală a matricei extracelulare, cea care permite celulelor să se organizeze în țesuturi. Peste 50% din acidul hialuronic din corp este prezent în piele, demonstrând importanța covârșitoare pe care o are în sănătatea acesteia.
Acidul hialuronic este un constituent natural al dermei și joacă un rol major în hidratarea, fermitatea și elasticitatea pielii. Se găsește în cantități mari mai ales la tinerețe, pentru că, o dată cu vârsta, acesta se diminuează mai ales din cauza radicalilor liberi la care este expus, soare, poluare etc., și care îl distrug. Așa se face că, încet încet, pielea noastră se usucă și se zbârcește. Se estimează că, la vârsta de 50 de ani, atât bărbații cât și femeile mai au doar jumătate din cantitatea de acid hialuronic din copilărie.
În tratamentele cosmetice, acidul hialuronic joacă un rol fundamental în migrarea și proliferarea celulelor, două procese ce apar în timpul regenerării, reconstrucției și vindecării unei răni. Datorită acestei proprietăți, acidul hialuronic are capacitatea de a umple ridurile. În administrarea orală, acidul hialuronic este descompus în oligozaharide de către bacteriile intestinale, ologozaharide ce sunt absorbite apoi în intestinul gros și duse în toate țesuturile, inclusiv în piele.
Multiple studii in vitro și in vivo au demonstrat proprietățile benefice ale suplimentării cu acid hialuronic în grăbirea vindecării rănilor, regenerarea celulară, creșterea hidratării țesuturilor, creșterea protecției împotriva razelor UV, îmbunățirea fermității tenului și, în general, în reducerea semnelor îmbătrânirii.
Un produs care reunește toate cele trei componente explicate mai sus este Manhaē Collagène Expert, din gama de suplimente alimentare Vitavea Santé, produsă în Franța. Manhaē Collagène Expert este o soluție special dezvoltată pentru pielea femeilor (pentru că am văzut că ea este diferită de cea a bărbaților), pentru a-i menține tonusul, elasticitatea și fermitatea.
Studiile clinice pe acest produs au demonstrat +66% fermitate*, +43% hidratare* și +25% elasticitate**, după două luni de folosire. (*Studiu clinic 2018 vs placebo, 300 mg pe zi, 16 persoane între 45 și 75 de ani, 60 de zile. **Studiu clinic 2018 vs placebo, 300 mg pe zi, 50 persoane între 45 și 73 de ani, 60 de zile).
Mai mult, combinația de colagen, elastină și acid hialuronic este similară matricei existente la nivelul dermei (explicată mai sus), sintetizată într-un igredient activ patentat, Ovoderm, derivat din membrană de coajă de ou.
Ovoderm conține 25% elastină, 22% colagen (tipul I, V și X), 3% acid hialuronic și 2% glucozamină. Membranele sunt separate de coaja de ou printr-un proces de filtrare cu apă și apoi hidrolizate pentru a se obține peptidele de colagen. Ouăle provin de la găini crescute în ferme ce respectă standardele de protecție a animalelor.
Pe lângă matricea de colagen, acid hialuronic și elastină, Manhaē Collagène Expert a adăugat în compoziție vitaminele C, E și Seleniu, pentru absorbția îmbunătățită a colagenului și protecția celulei împotriva stresului oxidativ.
Manhaē Collagène Expert este recomandat începând cu vârsta de 25 de ani, în cure de o lună, 1 capsulă pe zi, cu posibilitatea de repetare.
Gama de suplimente alimentare Manhaē este creată special pentru nevoile de sănătate și frumusețe ale tuturor femeilor, încă din adolescență, și este produsă de grupul Havea, lider european în producția de suplimente alimentare.
Medic primar, medicină de familie Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură