/
/
Chiropractica și eficiența ei în durerile joase de spate

Chiropractica și eficiența ei în durerile joase de spate

27 Jan 2020
|
Chiropractica 1 1024x689 1
Chiropractica și eficiența ei în durerile joase de spate
Foto: Pixabay

Chiropractica – Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente și deranjante probleme musculo-scheletice în societatea modernă. Se estimează că aproximativ 80% din populație va suferi dureri de spate la un moment dat în viață.

Chiropractica este o formă de medicină alternativă care pune accentul pe diagnosticul, tratamentul și prevenirea tulburărilor mecanice ale sistemului musculo-scheletic. În mod special, se aplică la nivelul coloanei vertebrale. Deoarece, prin intermediul sistemului nervos,  aceste tulburări afectează starea generală de sănătate si de wellness.

Chiropractica ține cont de conformația pacientului, de legătura acesteia cu sistemul nervos și de capacitatea corpului de a se regla și vindeca singur. La nivel global, chiropractica a câștigat recunoaștere datorită eficienței remarcabile. Aceasta datorită faptului că nu se intervine cu tratament medicamentos și procedee invazive și, totuși, reușește să rezolve unele dintre cele mai complexe cazuri medicale. Printr-o manipulare blândă a coloanei vertebrale se reduce presiunea asupra articulațiilor, mușchilor și nervilor. Această detensionare reduce durerea, îmbunătățește funcționarea și restaurează echilibrul, pentru a putea preveni problemele pe viitor.

Chiropractica – Intervenții chiropractice combinate pentru dureri joase de spate

Multe persoane cu dureri de spate mai puțin intense solicită îngrijirea unui chiropractician. În acest sens, pentru această revizuire, chiropractica a fost definită ca o combinație de terapii, cum ar fi manipularea coloanei vertebrale, masaj, terapie cu căldură și frig, electroterapie, utilizarea dispozitivelor mecanice, programe de exerciții, sfaturi nutriționale, orteze, modificarea stilului de viață și educația pacientului.

Bruce Walker, Simon French, William Grant, Sally Green sunt autorii unui studiu ce a avut drept obiectiv determinarea efectelor intervențiilor chiropractice combinate asupra durerii, dizabilității, funcției legate de spate, îmbunătățirii generale și satisfacției pacienților (la adulții cu LBP, în vârstă de 18 ani și mai mari).

Chiropracticienii fac parte dintr-unul dintre cele mai mari grupuri de profesioniști din domeniul sănătății din SUA, grup cu 44.000 de doctori.

Chiropracticienii folosesc în mod obișnuit o combinație de intervenții pentru a trata persoanele cu dureri joase de spate (LBP – low-back pain).

Concluziile intervențiilor chiropractice combinate pentru dureri joase de spate

Cercetarea nu a analizat studiile în care chiropractica a fost definită doar ca manipulare a coloanei vertebrale. Deoarece aceasta a fost revizuită cu altă ocazie și nu reflectă neapărat practica clinică reală. Durerea joasă de spate nespecifică indică faptul că nicio cauză specifică nu este detectabilă, precum infecția, cancerul, osteoporoza.

Analiza făcută de către cei patru autori ai studiului arată că, deși intervențiile chiropractice combinate au îmbunătățit ușor durerea și dizabilitatea pe termen scurt și durerea pe termen mediu pentru dureri acute și subacute de spate, în prezent nu există dovezi care să susțină sau să respingă faptul că intervențiile chiropractice combinate oferă un avantaj semnificativ din punct de vedere clinic față de alte tratamente pentru durere sau dizabilitate la persoanele cu dureri joase de spate. Aceiași autori susțin necesitatea unor studii randomizate bine efectuate care să compare intervențiile chiropractice combinate cu alte terapii consacrate pentru durerile lombare joase.

Chiropractica – Rezultate principale ale studiului

Chiropracticienii au inclus în cercetarea lor 12 studii care au implicat 2887 de participanți cu durere joasă de spate. Studiile incluse au evaluat o serie de proceduri chiropractice asupra unei subpopulații variate cu diagnostic de LBP.

Nu au fost identificate studii privind intervențiile chiropractice combinate, comparativ cu niciun tratament. Pentru durere joasă de spate acută și subacută, intervențiile chiropractice au îmbunătățit durerile pe termen scurt și mediu (SMD ‐0.25 (95% CI ‐0.46 la ‐0.04) și MD ‐0.89 ​​(95% CI ‐1.60 până la 1.0.18)) în comparație cu alte tratamente. Dar nu a existat nicio diferență semnificativă în durerea pe termen lung (MD-0,46 (95% CI -1.18 la 0.26)).

Îmbunătățirea pe termen scurt a dizabilității a fost mai mare în grupul de chiropractică comparativ cu alte terapii (SMD ‐0.36 (95% CI ‐0.70 până la 0.02)). Cu toate acestea, efectul a fost mic. Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește handicapul pe termen mediu și lung. Nicio diferență nu a fost demonstrată pentru intervențiile chiropractice combinate pentru LBP cronic. Și pentru studiile care au avut o populație mixtă de LBP.

Concluziile autorilor

Intervențiile chiropractice combinate au îmbunătățit ușor durerea și dizabilitatea pe termen scurt și durerea pe termen mediu, pentru durere joasă de spate acută și subacută. Cu toate acestea, în prezent nu există dovezi care să susțină sau să respingă faptul că aceste intervenții oferă o diferență semnificativă clinic pentru durere sau dizabilitate la persoanele cu LBP în comparație cu alte intervenții. Cercetările viitoare vor modifica foarte probabil estimarea efectului și încrederea autorilor în rezultate. Așa cum susțin chiar aceștia.

Tratamentele chiropractice au funcționat mai bine decât calmantele în tratarea durerilor de gât – zona cervicala

Un studiu controlat randomizat (272 de subiecți) a constatat că tratamentele efectuate de un chiropractician (dar și exerciții la domiciliu) au funcționat mai bine decât calmantele în tratarea durerilor de gât – zona cervicala. După 12 săptămâni, 32% dintre cei care au avut ședințe de manipulare a coloanei vertebrale chiropractice au raportat că durerea lor s-a îmbunătățit 100%, față de 30% pentru grupul de exerciții la domiciliu și 13% dintre cei care au luat medicamente pentru durere. Aceste proporții au fost, în general, aceleași după o an.

Surse:

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD005427.pub2/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23060056

Chiropractic Spotlight

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare