/
/
Ce știm cu adevărat despre Pilates

Ce știm cu adevărat despre Pilates

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Ce stim cu adevarat despre Pilates
Ce știm cu adevărat despre Pilates

Ce știm cu adevărat despre Pilates? Ei bine, acesta nu este un alt articol despre beneficiile Pilates-ului, pe care le-am mai tot abordat anterior, ci despre a intelege ca Pilates-ul este o tehnica ce se invata, daca vrem sa ne bucuram si noi de rezultatele care l-au facut celebru.

Se apropie sfarsitul anului, si cu totii am inceput probabil, printre listele de cumparaturi, sa ne facem si planuri pentru noul an.

M-am hotarat sa abordez acum subiectul planurilor legate de Pilates pentru ca m-as bucura mult ca in viitor sa cunosc tot mai multa lume care isi propune sa inceapa sa practice Pilates avand deja niste cunostinte minime despre aceasta tehnica. Un prim avantaj ar fi ca asteptarile tuturor devin mai realiste iar rezultatele pozitive apar mai rapid.

De ce imi doresc acest lucru?

Ei bine, in calitate de instructor care a vazut deja sute de corpuri lucrand, as putea spune pe scurt: „Ajutati-ma si voi, ca eu sa va pot ajuta cat mai mult.”

Ca in orice alt domeniu in care incepi ceva nou, si atunci cand iti propui sa te apuci de un sport si iti doresti sa ai rezultate e bine sa ai o idee de la inceput in ce te bagi. Esential in cazul Pilates-ului mi se pare ca toti cei care doresc sa inceapa sa-l practice sa inteleaga ca este vorba despre o tehnica care trebuie inteleasa si invatata prin practicare.

Ce știm cu adevărat despre pilates? Pilates-ul este o tehnica ce se deprinde in timp

Dar cu cat concentrarea asupra propriului corp si dorinta de a intelege cum functioneaza sunt mai mari inca de la inceput, cu atat probabilitatea de a-l practica din ce in ce mai bine creste. La fel si rezultatele.

O abordare de obicei nefavorabila pentru calitatea acestei tehnici este ceea ce numesc eu Pilates-ul prin imitare. Inceperea Pilates-ului de unul singur acasa, imitand exercitii vazute pe DVD-urile celebre sau pe YouTube. Fara sa stim care e obiectivul exercitiului respectiv, ce trebuie sa simtim si cu ce muschi sa lucram, conduce la executii indoielnice. Și uneori poate face mai mult rau decat bine – un exemplu clasic fiind exercitiile pentru spate.

Aceasta problema a Pilates-ului prin imitatie este cauzata chiar de inteligenta corpului nostru. Poate parea paradoxal, dar iata – in mod simplu – ce se intampla: datorita stilului de viata „modern”, corpul nostru sufera de anumite dezechilibre la nivel postural.

Pana sa ajungem sa avem probleme grave care necesita mersul la medic, corpul nostru gaseste totusi modalitati in care sa se adapteze si sa gestioneze aceste dezechilibre, pentru a ramane o anumita perioada suficient de functionali. Asta inseamna ca unii muschi vor fi din ce in ce mai putin folositi. Iar altii vor munci excesiv ca sa faca si treaba celorlalti.

Exact asa vor functiona muschii si atunci cand vom incerca sa reproducem diversele exercitii de Pilates. In cele mai multe cazuri, probabil vom reusi sa IMITAM miscarea. Dar nu vom simti cu adevarat tocmai ce ar trebui sa lucreze in primul rand. Pentru ca acelea sunt punctele noastre slabe pe care instinctiv vom incerca sa nu le „deranjam”. In continuare, muschii mai puternici se vor activa automat. Iar cei slabi vor ramane in categoria „nici nu stiam ca exista”.

Cum percepi Pilates-ul? Ce știm cu adevărat despre Pilates?

Din aceasta abordare deriva un alt efect negativ. Cel de perceptie a Pilates-ului ca pe un sport „usurel”, din care nu simti prea multe. Și care este total eronat. Nu simti doar atata timp cat nu executi corect.

In concluzie, lucrul individual acasa folosind DVD-uri de Pilates ca sursa de inspiratie este foarte bun, atunci cand practicantul intelege deja tehnica si se poate concentra suficient de bine asupra propriului corp. In plus, exista riscul de a ne simti confortabil si mai ales normal in noile noastre pozitii „strambe”, ca atare, fara un ochi obiectiv din afara, nici nu ne vom pune problema ca ar trebui sa schimbam ceva.

Si pentru ca am vorbit deja despre muschi si cum pot face unii treaba altora, trebuie sa stim ca Pilates-ul necesita intelegerea unor notiuni fundamentale de anatomie functionala. Cu siguranta nu tuturor ne-a placut anatomia in scoala, dar sunt elemente pe care, daca vrem sa functionam bine pana la varsta de 80+, ar fi bine sa le cunoastem. Printre acestea se numara urmatoarele:

Muschii din corpul nostru se impart in muschi de miscare si muschi de stabilitate/ postura

Iar ambele grupe sunt la fel de importante! Pilates-ul este una dintre putinele metode de antrenament care se concentreaza pe constientizarea & antrenarea muschilor de postura. O diferenta majora fata de alte tipuri de fitness

·         Grupa muschilor abdomenului contine mai multe straturi de muschi, nu doar dreptul abdominal pentru care ne dorim „patratele”. Iar efectul de „abdomen plat” vine tocmai din antrenarea muschilor mai profunzi, pe care nu-i putem vedea si ca atare probabil nici nu-i constientizam. Deci pentru inceput va trebui sa-i descoperim (unde sunt, cum stim daca i-am incordat sau i-am „pierdut”, ce senzatii produc). 

·         Avem cu totii, indiferent de sex, o grupa de muschi numita planseu pelvian, pe care trebuie sa-i utilizam aproape in permanenta in timpul unei ore de Pilates. La orele de Pilates pentru femei insarcinate, acesti muschi devin chiar si mai importanti. Este adevarat ca ii putem lucra punctual cu celebrele exercitii Kegel, dar asta inseamna max. cateva minute. Intr-o sedinta de Pilates pentru gravide, daca stii cum, lucrezi acesti muschi 60 minute!

Nu putem functiona normal daca respiram prost

Luam respiratia ca pe ceva automat, dar cati dintre noi si-au pus problema ca poate fi imbunatatita? Un aspect esential in Pilates este ca nu poti avansa sa practici in mod corect exercitiile mai dificile (adica de nivel intermediar!) daca nu reusesti sa-ti reglezi respiratia in functie de miscare. Ce presupune asta? Ei bine, sa inspiri sau sa expiri pe anumite faze ale fiecarui exercitiu pentru a reusi sa activezi muschii care trebuie. Nu doar sa imiti miscarea compensand cu alti muschi mai „la-ndemana”. Sa poti face un inspir sau un expir suficient de prelungi ca sa-ti ajunga respiratia pentru toata respectiva faza de miscare. Și ca atare sa NU iti tii respiratia. Sa poti face miscarile suficient de ample si de cursive, etc.

·         O postura frumoasa & sanatoasa este rezultanta utilizarii tuturor muschilor din corp intr-o maniera cat mai corecta. Ei bine, pentru inceput pe unii dintre ei abia ii veti descoperi. Apoi, va lua ceva timp sa va „jucati” cu ei si sa incepeti sa-i folositi in mod constient. Abia apoi, dupa ce intelegem ce se intampla cu corpul nostru la anumite miscari si de ce le facem, cine trebuie sa munceasca acolo, e recomandat sa se treaca la urmatorul nivel de exercitii. 

Pelvisul nostru poate fi considerat cel mai important element al posturii

Fiind crucial din punct de vedere al tehnicii de Pilates sa fim constienti de el. De pozitia si de miscarile lui. Fara acest lucru, va fi foarte dificil sa ne intarim si sa folosim in mod deliberat centrul puterii (powerhouse). Iar fara „powerhouse” Pilates-ul se goleste de esenta.

Un ultim aspect al acestui articol se leaga de nivelul orelor la care alegem de participam – incepatori sau mediu/ avansat.

Atunci cand am inceput sa tin ore ca instuctor, sufeream ca nu am destule sedinte pentru a le imparti pe nivele de dificultate, intr-un mod satisfacator pentru clienti. Simteam ca e dificil sa integrezi un nou venit, care nu a mai facut niciodata Pilates dar nici vreun alt fel de miscare recenta, ba poate mai are si niste probleme cu spatele, intr-o grupa care e deja mai avansata. Si invers, era dificil sa tii „in priza” un veteran venit la o ora de persoane care abia descopera cum se misca pelvisul.

Timpul și atenția, specificul orelor pentru începători

De ceva timp am reusit sa separ sedintele in ore pentru incepatori si ore medii. Specificul orelor pentru incepatori este tocmai timpul & atentia sporita acordate descoperirii propriului corp, acest lucru fiind fundamentul pentru tot ceea ce urmeaza in Pilates. Se incepe cu exercitii de pre – Pilates, adica cu miscari de baza, creand o fundatie solida pentru exercitiile clasice de Pilates. Acestea pot fi catalogate oricum, numai NU usoare. Evident – daca sunt facute CORECT.

Rezultatul? Amestecat. Unii inteleg avantajul pe care incerc sa li-l ofer, de a deprinde o executie cat mai corecta inca de la inceput. Altii aleg varianta mai comoda de a veni la ce sedinte apuca, in functie de ora si locatie. Dar nu pare sa-i intereseze foarte tare aspectul legat de calitatea propriei executii… Din pacate, Pilates-ul inseamna in esenta CALITATE.

Asa incat, urarile mele de sanatate pentru 2014 ar fi: sa descoperiti ce inseamna in realitate Pilates-ul. Sa aveti ocazia sa practicati un Pilates de calitate si sa va bucurati de corpul vostru recastigat! 

Cora Tataru

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *