/
/
Ce se intampla cu organismul cand te stresezi in exces

Ce se intampla cu organismul cand te stresezi in exces

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Ce se intampla cu organismul cand te stresezi in exces
http://www.dreamstime.com/stock-photos-woman-worry-anxiety-her-bed-insomnia-sleeplessnes-sleeplessness-symptom-unstable-mood-image32439593

Ce se întâmplă cu organismul când e supus stresului? Am descoperit un citat foarte relevant despre stres:

„Stresul este ignorant. Crede ca orice e urgent, dar de fapt putine situatii sunt asa” (Natalie Goldberg)

Sa stiti ca nu este o hiperbola faptul ca stresul ne poate omori. Și totuși, ce se întâmplă cu organismul atunci când se confruntă cu stres?

Statisticile pe care le-am descoperit vorbesc de la sine:

77% dintre oameni se confrunta in mod regulat cu simptome suparatoare cauzate de stres (la nivel fizic)

73% dintre oameni se confrunta in mod regulat cu simptome suparatoare cauzate de stres (la nivel psihologic)

33% dintre oameni simt ca traiesc intr-un stres extrem

48% dintre oameni au insomnii din cauza stresului 

48% dintre oameni considera ca stresul le inrautateste viata personala si profesionala 

Ce se întâmplă cu organismul afectat de stres? Organismul este format din 78 de organe, impartite in 13 sisteme majore. Dintre toate, 5 sunt considerate vitale, iar stresul le afecteaza pe toate. Iata cateva dintre cele mai importante consecinte ale stresului cronic. 

1. Sistemul cardiovascular

Sistemul cardiovascular consta in inima si vasele de sange, fiind o tinta foarte periculoasa pentru cei care sufera de stres in exces. In special in combinatie cu fumatul si alcoolul, stresul influenteaza negativ sanatatea inimii, pentru ca organismul ramane intr-o stare permanenta de panica („fight or flight”). Acest fenomen care duce in timp la cresterea tensiunii arteriale si la distrugerea arterelor. 

2. Sistemul nervos

Creierul si maduva spinarii sunt centrul sistemului nervos. Acestea au un rol decisiv in raspunsul organismului la stres. Tensiunile incep si se „termina” in zona creierului. Dupa ce corpul intra intr-o stare de alerta, sunt eliberati hormoni care se raspandesc peste tot in noi, cauzand un puls crescut, o respiratie agitata, vase de sange dilatate etc. Cu alte cuvinte, stresul cronic nu este in nici un caz benefic creierului. 

3. Sistemul muscular

Atunci cand il expunem constant la stres, corpul se afla permanent „in tensiune”. Prin urmare, si muschii vor fi mereu „in garda”. De aici poate rezulta in timp nu numai o oboseala cronica, dar exista si riscul aparitiei unor afectiuni musculare sau osoase. 

4. Sistemul endocrin

Glandele suprarenale, hipotalamusul, pancreasul, tiroida, ovarele, testiculele, glanda pituitara, timusul… toate acestea fac parte din sistemul nostru endocrin. Atunci cand suntem stresati, creierul „aproba” eliberarea hormonilor stresului – cortizolul si adrenalina (via hipotalamus). Cei doi hormoni sunt „produsi” propriu-zis de glandele suprarenale, aflate langa rinichi. Pentru a le veni in ajutor intr-o situatie foarte stresanta, ficatul incepe si el sa fabrice glucoza, substanta care usureaza munca organismului intr-o situatie de panica. Atunci cand panica devine insa un obicei, se secreta glucoza in exces, iar aceasta duce in timp la diabet de tip II si multe alte afectiuni de ordin endocrin. 

Pentru a combate efectele stresului, programeaza-te la spa! Iar daca ai orice intrebare, wellness advisor-ul nostru iti va raspunde la adresa: office@despreSpa.ro!

Wello

Surse:

powerofpositivity.com

ajpheart.physiology.org/content/308/12/H1476 

Subiecte:Spa

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *