inseamna echilibrul meu ca persoană: corp, minte, suflet, emoțional despre care noi am vorbit pe larg în primul film despre “Ce înseamnă Wellness” . Cu cat suntem mai echilibrati, cu cât suntem noi mai bine noi cu noi înșine, avem mai multa energie si cu atât mai mult ne vom implica și vom fi bine în toate celelalte axe (Social, Community, Career, Financial Well-being).
A fost făcut un alt studiu despre fericire care a durat 75 de ani. Au ajuns la concluzia că pentru a fi fericiți cele mai importante sunt relațiile sociale. Dar relații sociale însemnând că ne vedem și interacționăm, nu social media. Practic social well-being înseamnă capacitatea noastră de a avea relatii puternice, pline de dragoste: că iubim oamenii și ne face plăcere să stăm cu ei, să fim în preajma lor, să discutăm cu ei și practic asta este capacitatea noastră de a avea niște relații fericite și împlinite cu cei din jurul nostru. Se aplica inclusiv pentru familie, dar si colegii de la birou. Starea noastră de bine la birou depinde foarte mult de relatia cu colegii noștri dar și cu șeful. Si asta se leagă de performanța pe care o avem.
se refera la cât de dispuși suntem noi să ne implicăm în comunitatea din care facem parte, din comunitatea de la bloc, sau de la un cartier rezidențial etc. Sau depinde in ce alte inițiative, ONG-uri dorim să ne implicam și cât de mult ne implicăm, cu cât suflet ne implicăm.
Contează foarte mult să ne placă ceea ce facem. Dar, din păcate sunt foarte puțini oameni care lucrează ceea ce le place să facă, ceva pentru care să simtă că s-au născut să facă. Sunt niște studii care arată ca un procent foarte mic de oameni sunt ok la locul de munca, si cu ceea ce au ei de făcut ca activitate, nu neapărat de locul de munca în sine.
Este vorba de relația noastră cu banii noștri. Pentru că adevărul e că nu trebuie să avem mulți bani ca să fim fericiți. S-a făcut un alt studiu care a demonstrat că dacă ar dispărea cu totul sărăcia din lume, oamenii ar fi mai fericiți cu 5%. Deci nu partea financiară conteaza, ci cum gestionăm banii pe care îi avem. Cum alegem să-i cheltuim.
Este nevoie să cheltuim pentru că trăim într o zonă de consum, dar e nevoie să și investim, e nevoie să și economisim. Trebuie să și dam mai departe din surplusul pe care îl aveam. Din alte studii rezultă clar că suntem mai fericiti in momentul în care ii donam.
Totodata, suntem mai fericiți în momentul în care trăim experiențe, și nu îi cheltuim pe bunuri materiale ș.a.m.d.
Este nevoie și de educație financiară pe care noi românii din păcate nu avem, dar pe care o putem cultiva cel puțin la copiii noștri. Sunt mai multe paliere pe care le putem aborda și în programele de well-being, dar și în școli. Unele școli chiar au început să facă cursuri de educație financiară.
Explorator Wellness Virtual