Yoga e raspunsul. Oamenii inca au niste conceptii ciudate despre yoga. Unii gandesc ca o astfel de practica este adresata calugarilor sau pustnicilor, iar altii considera ca provenienta orientala a acestor practici nu este tocmai compatibila cu mintea occidentalului modern.
In Bhagavad Gita (scriitura hindusa), se mentioneaza de Brahma Vidya, stiinta sinelui, si yoga shastra, scripturile sau scrierile yoghine. Cele doua sunt intercorelate, prima referindu-se la teorie si cea din urma vizand partea practica.
Yoga este o stiinta cat se poate de practica. Iar practica yoga este adresata persoanelor care traiesc in viata de zi cu zi, cu suisuri si coborasuri, cu obligatii sociale, si care au intrebari cu privire la ce este corect si adevarat. Asadar, vei vedea ca yoga nu inseamna doar sa faci cateva asane sau sa practici pranayama (desi si acestea sunt aspecte importante!). Yoga este pentru oamenii care traiesc ancorati in lume si care se confrunta cu problemele si realitatile vietii de zi cu zi.
Nimeni nu ar dori sa intre intr-un salon de frumusete in care miroase foarte urat, chiar daca acesta ar fi ultra-elegant si mobilat cu foarte mult bun gust. Acelasi principiu se aplica si personalitatii umane. Daca exista putregai in interiorul tau, oamenii se vor tine departe de tine. Yoga poate fi comparata, asadar, cu o solutie menita sa curete reziduurile launtrice.
Cotidianul este plin de tensiuni. Neintelegeri intre sot si sotie, angajator si angajat, prieten si prieteni. Nimanui nu-i sunt pe plac aceste probleme, dar ele continua sa existe, facand viata mai putin placuta. Ele sunt acolo datorita arhetipurilor acumulate in fiinta umana de-a lungul vietilor anterioare. Psihologia moderna nu crede in concepte precum reincarnarea ori karma, care intruchipeaza aspecte importante ale filozofiei yoghine. Sufletul isi schimba mereu casa, de la un corp la altul, inca din timpuri stravechi. Si in tot acest proces sunt acumulate mai multe samskaras (impresii trecute care ne influenteaza alegerile prezente). De aceea, oamenii reactioneaza ca atare, si de multe ori nu reusesc sa inteleaga de ce au procedat intr-un anume mod.
Toti ne dorim pace si armonie in vietile noastre. De fapt, doar dupa ce ai atins pacea si echilibrul cu tine insuti te poti realiza pe plan spiritual. Odata ce atingi acea stare impaciuitoare, toate tensiunile, complexele si frustrarile dispar. Atunci il vei cunoaste pe Dumnezeu. Cultivarea mintii si realizarea spirituala merg mana in mana. Asadar, intai incearca sa-ti cunosti si sa-ti intelegi mintea. Un yoghin nu trece niciodata cu vederea importanta mintii, ci armonizeaza constiinta cu mintea. El isi retrage simturile de la obiecte si le alipeste constiintei lui.
Aceasta este yoga.
Avisek Majumdar
Articolul a fost publicat in Revista SPA & Wellness – editia septembrie 2014.
Explorator Wellness Virtual