/
/
Cancer la plămâni – există nefumători care fac cancer la plămâni, iar unii fumători rămân sănătoși

Cancer la plămâni - există nefumători care fac cancer la plămâni, iar unii fumători rămân sănătoși

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Exista nefumatori care fac cancer la plamani, iar unii fumatori raman sanatosi
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-stressed-man-working-desk-busy-creative-office-image29484538

Știai că un nefumător poate face cancer la plămâni? Se stie ca principala cauza a cancerului la plaman este fumatul. Iar o intrebare controversata cu privire la acest subiect este urmatoarea: de ce unii fumatori inraiti scapa de boala in timp ce altii se confrunta cu ea? In preajma anilor 1900, cancerul la plamani era atat de rar incat mai toate cazurile erau amintite in manualele de biologie. De atunci, numarul pacientilor a crescut dramatic, iar afectiunea a alarmat populatiile la nivel international.

Studiile epidemiologice arata ca riscul de a avea cancer la plaman intr-un moment al vietii create pe masura ce persoana in cauza fumeaza mai mult. Totodata, se considera ca odata ce un om renunta la fumat, pericolul de a se imbolnavi scade substantial (dar nu dispare). Totodata, nu toate persoanele care fumeaza se confrunta cu boala. De ce? Pentru ca unele organisme au o capacitate extraordinara de „auto-reparare”.

Multe dintre substantele cancerigene gasite in tigari pot afecta ADN-ul, care este „creierul” celulei. Anormalitatile din ADN (mutatiile) vor cauza un comportament la fel de anormal al celulelor. Ducand la o divizie incontrolabila ai in final la cancer. De ce nu se intampla acest lucru in cazul tuturor fumatorilor?

Cancer la plămâni: Primul motiv tine de cantitate

Pentru ca o celula sa devina canceroasa, trebuie sa se acumuleze extrem de multe mutatii. In al doilea rand, din motive inca neintelese total, unii oameni sunt mai vulnerabili in fata substantelor daunatoare decat altii. In al treilea rand, organismele noastre detin o capacitate extraordinara de auto-reparare, motiv pentru care majoritatea celulelor apuca sa se regenereze inainte sa apara pericolul.

Aproximativ unul din 10 fumatori va avea cancer la plaman, in timp ce unul din trei va muri din cauza unei boli legate de fumat (afectiune cardiaca, emfizem pulmonar etc.) Inseamna ca nefumatorii nu prezinta riscuri? Gresit! De fapt, aproximativ 15% dintre cazurile de cancer la plaman apar in cazul oamenilor care nu au fumat niciodata. In asemenea situatii sunt „de vina” alte substante cancerigene precum azbestul sau radonul (pe care le preluam din mediu).

Nu in ultimul rand, genetica joaca un rol-cheie. Doua noi studii – aparute in publicatiile Nature ai Nature Genetics – sugereaza o variatie in cromozomul 15 (dintre cele 23 de perechi de cromozomi ale unei persoane), care ar fi responsabila pentru riscul crescut de aparitie a cancerului la plamani. Se pare ca aceasi mutatie afecteaza si tendinta unui om de a deveni dependent de tigari.

Rezultatele niciunei cercetari nu indica insa faptul ca ar fi suficient sa ne investigam genele ai sa decidem pe baza lor daca sa renuntam sau nu la fumat. Acesta din urma cauzeaza nu numai cancer, ci ai o serie de alte boli fatale. La fel de siguri suntem ai de faptul ca nici macar un nefumator nu este ferit de pericole.

Surse: http://phys.org, http://www.utsouthwestern.edu, http://www.scientificamerican.com

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *