Haideți să îndulcim un pic iarna și să vorbim despre pielea bronzată, stălucitoare, care ”pleznește de sănătate”. Și asta pentru că avem soluții de bronz fără expunere la soare, în orice anotimp. Desigur… dacă planurile voastre pentru această iarnă înclud plaje îmbietoare din emisfera sudică… atunci luați rândurile următoare ca pe o lectură informativă despre sănătatea pielii.
Majoritatea autobronzantelor sunt aplicate direct pe piele, iar mecanismul este, în general, următorul: acestea conțin DHA sau dihidroacetonă – un zahăr natural care reacționează la contactul cu cheratina prezentă în stratul cornos al epidermei (epdierma = stratul de suprafață al pielii), provocând o colorare temporară a pielii.
Durata bronzului obținut pe această cale va depinde de viteza de reînnoire naturală a celulelor pielii, care este de 25-30 de zile.
În cazul autobronzantelor orale mecanismul este diferit. Pentru a colora pielea și a obține un ten bronzat, un autobronzant cu administrare orală va trebui să conțină ingrediente cu acțiune asupra producției de melanină (celulele responsabile cu pigmentarea pielii și protecția împotriva razelor UV), precum și asupra pigmenților prezenți în piele.
De asemenea, este important să protejați pielea, astfel încât reînnoirea celulară să încetinească, iar bronzul să se mențină mai mult timp. În general, aceasta înseamnă hrănirea celulelor epidermice, protejarea lor de stresul oxidativ și stimularea pigmenților pielii.
Responsabile de culoarea naturală a pielii, părului și bronzului sunt melanocitele, situate în stratul bazal al epidermei. Sunt celule care secretă granule pigmentare (melanina) pe care le eliberează sub formă de mici vezicule: melanozomi. Acestea sunt absorbite de keratinocite, care le digeră complet (în cazul pielii albe) sau care le țin în corpul lor celular (în cazul pielii închise la culoare).
Aceasta este o explicație foarte schematică, în realitate, pe lângă factorii genetici, relațiile melanocit-keratinocite depind și de alți factori, dintre care cei mai importanți sunt factorii hormonali și procesele de îmbătrânire (îmbătrânire normală și/sau îmbătrânire cauzată de razele ultraviolete).
Culoarea pielii este rezultatul amestecului de patru pigmenți, prezenți în proporții variate:
– Hemoglobina oxigenată din capilare – roșu
– Hemoglobina redusă a venelor dermei – albastru
– Caroten alimentar – galben
– Melanina, prezentă sub formă de eumelanină (negru și maro) și feomelanină (galben și roșu)
Melaninele au proprietatea de a absorbi 90% din razele UV care au trecut prin stratul cornos, pentru a proteja, astfel, straturile mai profunde ale pielii.
În cazul expunerii la soare, UVA și radiațiile vizibile sunt cele care provoacă o pigmentare imediată, dar slabă și de scurtă durată.
Așa-zisa pigmentare întârziată se datorează acțiunii razelor UVB care pătrund mai adânc în epidermă, până la dermă (stratul de mijloc al pielii): bronzul este mai durabil dar, în doze mari, repetate, razele UVB sunt cele responsabile de cancerele de piele. UVB sunt de 1000 de ori mai periculoase decât UVA, dar, în realitate, primim de 100 de ori mai puțin UVB decât UVA.
Cu toate acestea, radiația solară este cu atât mai bogată în UVB cu cât drumul său până la piele este mai scurt: astfel, cantitatea de UVB variază în funcție de anotimp (maxim în iulie), latitudine (maxim la tropice), înclinația soarelui (maxim între 12 p.m. și 4 p.m.) și altitudinea (+ 4% la fiecare 300 m).
Reflexia ultravioletă variază și în funcție de natura solului: 85% pentru zăpadă, 25% pentru nisip, 5% pentru apă și 3% pentru iarbă. Iată de ce protecția împotriva radiațiilor UV este obligatorie în orice anotimp și mediu ambiant.
Cum poate un autobronzant cu administrare orală să contribuie la o colorare sănătoasă a pielii? Manhaé Autobronzant are o acțiune dublă, atât de colorare a pielii din interior, cât și de protecție a pielii.
Capsulele conțin o combinație unică de substanțe active, vitamine și minerale, fiecare acționând într-o direcție precisă: pigmentare, hidratare, protecție împotriva stresului oxidativ și prelungire a bronzului.
De exemplu, curcumina, provenită din turmeric, este o pudră care pigmentează în galben / portocaliu. Curcumina are și proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, pentru că neutralizează radicalii liberi. De asemenea, curcumina este studiată de mulți ani și pentru rolul său chimio-preventiv: este adesea administrată în timpul tratamentelor de radioterapie sau chimioterapie, pentru a proteja pielea de radiații și pentru a reduce severitatea dermatitei asociate acestora.
La fel, morcovul este sursa unei multitudini de vitamine și minerale extrem de benefice organismului în general și pielii în special, cum ar fi Vitaminele A, C, E, Vitaminele B și K, fier, fosfor și potasiu.
Licopenul este un puternic antioxidant, prin protecție pe care o oferă celulei împotriva radicalilor liberi. În plus, această acțiune antioxidantă este potențată de alți compuși fitochimici din roșii, precum beta carotenul, fitoenul și fitofluenul.
Fitoenul și fitofluenul se găsesc în majoritatea fructelor și legumelor și, prin ingerare, se acumulează în piele având o acțiune de protecție prin faptul că absorb razele ultraviolete și au acțiune antioxidantă și antiinflamatoare.
În plus, licopenul joacă un rol și în protecția vitaminei E și potențează acțiunea antioxidantă a vitaminelor C și E. De asemenea, carotenoidele sunt recunoscute pentru protecția pe care o oferă pielii împotriva radiațiilor solare și îmbătrânirii asociate acestora.
Trandafirul indian este și el o sursă de luteină care, alături de izomerul său, zeaxantina, filtrează lumina albastră și protejează pielea împotriva agresiunilor din mediul extern, mai ales împotriva luminii.
Un studiu clinic realizat pe 50 de persoane a arătat că suplimentarea cu luteină (10 mg) și zeaxantină (2 mg) timp de 12 săptămâni a crescut luminozitatea pielii și i-a ameliorat aspectul. Și asta deoarece luteina protejează celulele care secretă melanina, crescându-le, astfel, rezistența la inflamații. Astfel, suplimentarea cu luteină sporește rezistența barierei cutanate împotriva efectelor dăunătoare ale razelor solare și UV.
Pielea este expusă la mulți factori de mediu, inclusiv razele ultraviolete (UV), poluarea aerului și fumatul, care provoacă stres oxidativ, ducând la îmbătrânirea prematură (extrinsecă). Razele UV, cel mai important agresor din mediu, pot avea și alte efecte nocive asupra pielii, cum ar fi arsurile solare, deteriorarea ADN-ului sau cancerul de piele.
Fotoprotecția este așadar cea mai importantă formă de protecție în prevenirea îmbătrânirii premature și a cancerului de piele.
Numeroase studii au demonstrat rolul carotenizilor – β-carotenul, licopenul, luteina și astaxantina – în fotoprotecție, nu numai prin proprietățile lor de absorbție directă a luminii, ci și prin efectele lor antioxidante (înlăturarea speciilor reactive de oxigen) și antiinflamatorii.
Studiile intervenționale la oameni cu o dietă bogată în carotenoizi au arătat efectele fotoprotectoare ale acestora asupra pielii (în principal prin scăderea sensibilității la eritemul indus de UV) și efectele lor benefice în prevenirea și îmbunătățirea îmbătrânirii pielii (îmbunătățirea elasticității și hidratării pielii, a texturii pielii, diminuarea ridurilor și a petelor cauzate de vârstă).
Așadar, protecția pielii împotriva radiațiilor UV este una dintre cele mai importante forme de protecție și care ar trebui să fie indispensabilă, cel puțin pentru femei.
Pe această bază se poate așeza un bronz sănătos și durabil, indiferent că este obținut prin expunere directă la soare sau cu ajutorul unui autobronzant.
Iar ingredientele de origine naturală asigură atât absorbția la nivelul orgnaismului, cât și efectele benefice, fără reacții adverse.
Toate ingredientele din produsele Manhaē sunt de origine naturală și au la bază studii și cercetări de lungă durată care le demonstrează eficiența. Gama de suplimente alimentare Manhaē este creată special pentru nevoile de sănătate și frumusețe ale tuturor femeilor, încă din adolescență, și este produsă în Franța de grupul Havea, lider european în producția de suplimente alimentare.
Medic primar, medicină de familie, Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură