Bomboane cu dovleac copt și pudră de roșcove. Pentru că tot suntem încă în sezonul dovleacului copt care ne lasă casele cu un miros plăcut de iarnă cu reflexe de toamnă, mi-am propus să aduc în scenă, o rețetă super rapidă și sănătoasă cu care să ne delectăm papilele gustative atunci când vrem să mâncăm ceva dulce. Sau putem chiar să o pregătim pentru masa de sărbători. Păstrăm în acest mod, obiceiuri din zona sănătos și oferim organismului o mulțime de beneficii cu care dovleacul ne răsplătește.
Alegerea unui desert sănătos, nu trebuie să fie e știință. Cât mai simplu, cât mai rapid și desigur cu aromele care ne plac. Pregătind deserturi acasă, avem control asupra cantității și calității.
Așa că, iată o rețetă care poate fi pregătită la o masă festivă sau într-un cadru familial, alături de copii, care vor fi încântați de această ”joacă” culinară unde creativitatea poate aduce inspirație atât la improvizat ingrediente, cât și la decorat.
Pireu din dovleac copt – 175 grame
Făină de cocos sau fulgi de ovăz – 15 grame
Migdale măcinate sau tăiate mărunt (sau nuci) – 25 grame
Mei sau quinoa expandate sau fulgi de cocos – 10 grame
Pudră de cacao sau de roșcove – 10 grame
Unt de cocos – 20 grame
Pentru îndulcire se pot adăuga 2-3 curmale hidratate sau o linguriță de miere.
Se coace dovleacul copt la cuptor. În general timp de o oră, la 190 de grade, depinde de soiul de dovleac.
Se taie cuburi și se dă prin blender pentru a obține o textură cremoasă. Într-un minut obținem o cremă de dovleac perfectă.
Se completează cu restul ingredientelor, se amestecă și se fac bile mici care să dau prin pudra de cacao sau de roșcove.
Cantitățile mai pot fi ajustate, pentru a menține un echilibru între ingredientele dense și cele lichide, iar compoziția rezultată să permită formarea bomboanelor. Depinde foarte mult și de textura dovleacului copt, care uneori poate fi mai apos.
Cantitatea de dovleac copt poate fi înjumătățită și combinată cu unt de arahide. E un deliciu greu de refuzat și ideal ca și desert sau gustare.
Bomboanele pot fi de asemenea tăvălite prin: fulgi de cocos, fulgi de migdale sau fistic mărunțit, iar în interior se pot pune alune de pădure sau merișoare.
Pot fi dăruite cadou într-un ambalaj cu motive de Crăciun.
Are un conținut scăzut de calorii vs. conținut ridicat de nutrienți – deoarece este 90% apă, dovleacul este un aliment cu conținut scăzut de calorii, cu o mulțime de nutrienți benefici. Are mai multe fibre decât kale, mai mult potasiu decât bananele și este bogat în magneziu, mangan și fier. Dovleacul este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C și riboflavină.
Proprietăți antiinflamatoare puternice și anticancerigene – este bogat în beta-caroten, un antioxidant asociat cu reducerea riscului de cancer.
Este o sursă excelentă de proteine chiar dacă nu este… carne. De fapt, o porție de dovleac oferă 4% din valorile zilnice recomandate de proteine, ceea ce este o veste excelentă pentru cei care nu consumă carne, și care au nevoie să țină sub control aportul de proteine, deoarece un aport scăzut de proteine poate fi cauza unor deficiențe și dereglări interne.
Are beneficii asupra sănătății inimii, a pielii și îmbunătățește vederea – datorită cantității ridicate de potasiu, dovleacul oferă beneficii inimii, reglează tensiunea arterială și susține sănătatea cardiovasculară. Pulpa de dovleac este un ingredient popular în măștile naturale de față, care conferă pielii un aspect mai proaspăt și mai tânăr. Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor, ajutând retina să absoarbă și să proceseze lumina, iar dovleacul conține aproximativ 245% din necesarul zilnic într-o singură porție.
Susține sistemul imunitar – are un conținut bogat în vitamina A și vitamina C care sprijină sănătatea corpului și ajută la recuperarea mai rapidă în cazul infecțiilor și virușilor.
Ajută la tratarea alopeciei – este o metodă naturală, preferabilă celei chimice, iar uleiul de dovleac ajută la creșterea părului prin blocarea procesului organismului de a crea un anumit hormon care micșorează foliculii de păr.
Ajută la tratarea rănilor și arsurilor – uleiul de dovleac are proprietăți vindecătoare. Are un impact pozitiv asupra închiderii rănilor prin creșterea producției de colagen cu 65%.
Vă doresc spor și bucurie la crearea acestor bomboane cu dovleac copt și pudră de roșcove, sărbători minunate, îmbelșugate cu voie bună, relaxare și preparate gătite cu drag.
Daciana Sabău, Brain Nutrition Coach
email: daciana@feedyourbrain.ro
Facebook: https://www.facebook.com/feedyourbrain.ro
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/daciana-sabau-538619129/ Instagram: https://www.instagram.com/feedyourbrain.ro/
Brain Nutrition Coach