/
/
Beneficiile recunoștinței pentru sănătate

Beneficiile recunoștinței pentru sănătate

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
De ce este recunostinta benefica pentru sanatate
Beneficiile recunoștinței pentru sănătate

De ce alegem atat de usor sa fim negativi

Află care sunt beneficiile recunoștinței pentru sănătate! Adesea, avem tendinta de a ne concentra mai degraba asupra aspectelor negative din vietile noastre decat asupra lucrurilor pentru care putem fi recunoscatori. Acest fenomen se datoreaza si nevoii noastre innascute de a identifica pericolul si de a ne activa instinctul de aparare, dar si faptului ca, in general, asociem starea de satisfactie si ideea de fericire cu cea de succes, apoi cu efortul prelungit pana la a obtine rezultatele de succes, iar munca angrenata in acest proces este adesea extenuanta si nelipsita de frustrari ce ne acapareaza si ne fac sa fim nemultumiti de noi insine si de viata pe care o traim.

La fel de adevarat este si faptul ca ne trezim uneori in situatii tensionate pe care le comparam cu alte griji din trecut, spunandu-ne, de pilda, „Ce bine era atunci cand eram student/tanar etc.” Doar ca la acea vreme eram, poate, la fel de nemultumiti de circumstante, cu toate ca acele circumstante ni se par in prezent floare la ureche. Asta demonstreaza prezenta unui cerc vicios si o tendinta generala de a fi nemultumiti de ceea ce avem in prezent si de a ne incapatana sa nu fim fericiti.

Oamenii recunoscatori sunt mai sanatosi si mai fericiti

Pe de alta parte, s-a demonstrat ca oamenii ce se raporteaza cu recunostinta la ce li se intampla isi reduc substantial nivelul de stres si isi imbunatatesc starea de sanatate fizica si pshica. Cultivand o atitudine de recunostinta, se bucura de un sistem imunitar puternic, de o abilitate crescuta de a se relaxa, rata multor boli scazand, astfel, considerabil. Studiile lui Emmons despre recunostinta arata ca oamenii care adopta aceasta atitudine au mai multa grija de ei insisi, avand o buna stima de sine, si dezvolta cu usurinta comportamente ca exercitiile regulate sau o dieta sanatoasa, avand performante vizibile si la locul de munca.

Asta datorita faptului ca recunostinta si starea de fericire ar trebui sa reprezinte primii pasi, iar nu rezultatul asteptat, nu „Fac acest efort care ma nemultumeste ca sa fiu candva fericit!”. 

Beneficiile recunoștinței pentru sănătate: Cum sa transformam recunostinta intr-un obicei

Cea mai mare parte a bucuriilor si a nefericirilor noastre provine nu atat din gravitatea circumstantei, cat din dispozitia pe care o avem in raport cu ea. Exista cateva obiceiuri sanatoase care ne pot ajuta sa ne insusim o stare reala de multumire si recunostinta: 

1) cand ne aflam intr-o situatie dificila, daca vom inventaria pe doua coloane motivele pentru care merita sa fim recunoscatori vs tristi, vom observa ca prima coloana, a aspectelor pozitive din viata noastra, e mai lunga. De altfel, lista cu lucrurile pentru care sa te simti binecuvantat poate deveni un obicei zilnic; astfel, vom invata sa observam lucrurile mici si frumoase pe care noi le luam „for granted”, dar de care multi altii sunt lipsiti (ca hrana zilnica, posibilitatea de miscare, imbracaminte sau alte facilitati de zi cu zi).

2) o alta metoda care functioneaza este manifestarea recunostintei in relatiile cu ceilalti oameni. A spune „Multumesc!” este unul dintre cele mai eficiente gesturi. De asemenea, o scrisoare de multumire adresata membrilor familiei, prietenilor sau, pur si simplu, unei persoane pe care o apreciezi, poate fi o forma prin care recunostinta se intoarce ca un bumerang, devenind o atitudine constanta in viata ta.

3) actele mici, spontane, cotidiene, prin care ne manifestam bunatatea fata de ceilalti activeaza o tendinta naturala de a fi recunoscatori si de a vedea partea plina a paharului in orice situatie ne-am afla.   

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *