Daca tot suntem in Postul Pastelui, m-am gandit sa va vorbesc putin despre beneficiile postului alimentar pentru regenerarea fizica si detoxifiere.
Postul este mecanismul de vindecare cel mai vechi si mai natural din lume. In timpul postului, in organism se declaseaza un miraculos proces de curatare care afecteaza fiecare celula si tesut din organism in parte. Toate organele si glandele au parte de o binemeritata perioada de odihna, in timpul careia tesuturile sunt purificate si intinerite iar functiile lor sunt echilibrate si reglate.
– Ajuta la eliminarea toxinelor si a reziduurilor nocive din organism si implicit, a surplusului de kilograme;
– Regenereaza corpul fizic;
– Probabil cel mai important beneficiu al postului este acela ca purifica si curata fluxul sangvin.
– Vei avea un somn mai profund, un sistem imunitar mai puternic, si chiar iti vei imbunatati acuitatea celor 5 simturi.
– Vei avea o piele mai frumoasa, mai stralucitoare si vei capata o aura de luminozitate ca urmare eliminarii toxinelor;
Daca postul are atatea beneficii, cum se face ca multi oameni se simt devitalizati si obositi dupa o perioda de post?
Am observat cu tristete ca multi nu inteleg ca postul ne-a fost dat de Dumnezeu nu ca o modalitate de a ne spala pacatele, ci ca o modalitate de a ne regenera si de a ne ajuta corpul. Asa ca multi oameni aleg sa manance tot felul de lucruri “de post” complet nesanatoase: margarina, snitele, burger si crenvursti de soia, care au un gust cat de cat asemanator cu carnea, pateuri si salam vegetal. Or, repet, scopul postului e sa ne curete corpul de toxine, nu sa ne umple de alte toxine.
Ce vreau eu sa retineti este ca postul nu presupune doar o alimentatie lipsita de „dulce” – adica produse animale ci si o dieta bine echilibrata.
– Nuci, alune (contin cantitati mari de grasimi, fibre dar si proteine);
– Seminte (contin cantitati mari de grasimi, in special omega 3 de origine vegetala, proteine, fibre);
– Leguminoase (naut, linte, mazare, fasole) – contin si carbohidrati si fibre;
– Radacinoase, frunze:morcov, telina, sfecla, cartofi, ghimbir, ridichii, gulii, usturoi, ceapa) contin carbohidrati si fibre, vitamine, minerale si o gama intreaga de substante benefice pentru sanatate.
– Cerealele (porumb, orez, grau, ovaz, secara, orz, orez, hrisca, mei, quinoa, amaranth): o sursa sigura de carbohidrati dar si aminoacizi esentiali
– Fructele (fructele de padure, fructele care apartin zonei temperate, pepeni, citrice, fructe tropicale). Contin apa, carbohidrati si cantitati mici de vitamine si minerale.
– Germeni si vlastari – o sursa excelenta de vitamine si minerale (germeni de grau, schinduf, linte, naut, floarea soarelui si multe altele care merg bine atat simple cat si in salate sau impreuna cu alte mancaruri).
La o prima vedere, poate parea greu sa postesti sanatos sau sa mananci echilibrat in aceasta perioada, dar ganditi-va cate mancaruri delicioase pot iesi din alimentele de mai sus, fara a fi nevoie sa mai consumati pateuri si snitele de soia. Puteti sa va faceti branzica din nuci caju, lapte din migdale, prajituri din fructe si seminte, care sunt deosebit de gustoase, puteti face ardei umpluti, dar in loc de carne sa puneti nuca (nici nu veti zice ca sunt de post) etc. Optiuni sanatoase exista, totul tine de vointa.
Alexandra Iliuta
Wellness Advisor
Explorator Wellness Virtual