/
/
AYURVEDA – la granița între medicina convențională și terapiile SPA

AYURVEDA – la granița între medicina convențională și terapiile SPA

24 Jan 2012
|
AYURVEDA – la granița între medicina convențională și terapiile SPA
AYURVEDA – la granița între medicina convențională și terapiile SPA
Young woman having oil Ayurveda spa treatment.

AYURVEDA – la granița între medicina convențională și terapiile SPA. Dacă trasam o linie a timpului din cele mai indepartate timpuri si pana in prezent, terapiile spa care au originea cea mai indepartata sunt cele Ayurvedice. Ayurveda, in Sanskrita- ayur (viata) si veda (stiinta), intr-un cuvint- stiinta vietii, este o forma de medicina care se practica continuu in India de mai bine de 5000 de ani.

Ayurveda e inclusa intre asa-numitele terapii complementare, recunoscute ca avand o puternica, specifica, filozofica abordare, ce difera de principiile stiintifice ale medicinei conventionale, dar care, se spune, ajuta si aduc confort multora. Interesant am gasit faptul ca cel care a raspandit in lume cuvantul despre aceasta veche traditie este un medic format de scoala de medicina conventionala din New Dehli, Dr. Chopra. E adevarat ca bunicul lui a practicat Ayurveda, insa tatal lui a fost cardiolog. Dupa ani in care a practicat ca si medic endocrinolog in SUA,  sub influenta celui care a fost si “guru” al formatiei Beatles- Maharishi Mahesh Yogi, si care pe la mijlocul anilor “80 a revitalizat traditia medicinei indiene, Dr. Chopra a imbratisat Ayurveda si facut-o cunoscuta in intreaga lume.

De atunci Ayurveda s-a dovedit a umple perfect spatiul intre medicina conventionala si terapiile spa si acum in menu-ul tot mai multor spa-uri gasim tratamente Ayurvedice. E o stiinta a vindecarii care isi are radacinile in natura si o abordare holistica pentru spirit, minte si corp. Face uz si de alte terapii cum ar fi: Yoga, Meditatie, Astrologie si Terapia cu pietre pretioase.

Filozofia Ayurvedica ia in considerare elementele naturale ale aerului, pamantului, apei, focului si spatiului.

Spatiul este all-inclusive: atat spatiu interior, cat si spirit. La acestea se adauga si prana– forta vietii sau energia. Structura corpului uman e constituita din toate aceste elemente si functionarea lui e guvernata de trei dosha: Vata, Pitta si Kapha cu cinci sub- dosha fiecare.

  1. Vata – aer. Caracteristici: subtire, ten delicat si natural uscat, par uscat voluminos, are predispozitie nervoasa, e creativ, echilibrat si adaptabil.
  1. Pitta– foc. Caracteristici: masura medie, bine proportionat, cu ten foarte deschis si sensibil, par fin care inspre maturitate tinde sa devina gri si sa se subtieze; inteligent, cu buna capacitate de concentrare, ambitios, temperamental si iritabil, exigent. Sunt buni lideri, calzi si au teluri bine conturate.
  1. Kapha– apa. Caracteristici: greutate peste medie, puternici fizic, ten cu tendinte uleioase si par ondulat, bogat, atitudine pozitiva in fata vietii, incet in miscari si exprimare verbala, poate fi lenes. In invatare au o abordare metodica si retin bine informatia. E loial, zambitor, placut sa-l ai in preajma, saritor. Au un somn bun si adanc.

In acord cu Ayurveda sunt 7 tipologii corporale:

–          Tipul Mono – cu 3 tipologii predominante: Vata, Pitta sau Kapha

–          Tipul Dual – cu 3 tipologii predominante: Vata-Pitta, Pitta- Kapha sau Kapha-Vata.

–          Tipul Tri- Dosha – in care Vata, Pitta si Kapha se gasesc in proportii egale.

Fiecare individ e o combinatie a acestor trei dosha si intelegerea individualitatii sta la baza vindecarii prin Ayurveda. Cand doua dosha se regasesc in acelasi individ, caracteristicile nu se amesteca, dar, mai degraba, una sau alta e prezenta. Tipul tri-doshic e foarte rar si acesta are cele mai mari sanse sa ramana in echilibru, sa aiba o viata sanatoasa si lunga, are un sistem imunitar foarte puternic. Dar dezechilibrul acestuia din urma presupune un si mai mare efort pentru re-echilibrare, pentru ca nu exista o dosha cu care sa se inceapa.

AYURVEDA – la granița între medicina convențională și terapiile SPA. Ayurveda oferă tratamente spa pentru toate cele cinci simțuri:

  1. gust – terapia cu plante si nutritie
  2. atingere – masaj, yoga si exercitiu fizic
  3. miros – aromaterapie
  4. vaz – terapie cu culoare
  5. auz – terapie cu sunet.

Spiritualitatea e considerata al saselea simt si manifestata prin meditatie mantrachanting si traire dupa norme etice.

O experienta Spa este completa daca toate cele cinci simturi sunt atinse. Un spa de success are si o inima. Tot mai multi consumatori de spa marturisesc drept primordial motiv al vizitei – imbunatatirea sanatatii lor mentale, nu numai corpul e luat in locuri unde nu a fost inainte, dar si spiritual e luat in locuri unde intotdeauna a visat sa mearga. Iata cum Spa-ul a putut deschide usor portile pentru Ayurveda.

Maria Rendes – Spa Consultant Colaborator

SPARTNER- The Wellness Consultants

0727 912 653

maria.rendes@yahoo.com

www.spartner.es

Cu drag,

Maria Rendes

Spa Consultant Colaborator

Email: office@desprespa.ro
AYURVEDA – la granița între medicina convențională și terapiile SPA
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Maria Rendes

Maria Rendes

Spa Consultant Colaborator

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *