Atunci când pierdem o persoană dragă, Stresul intens cauzat de această pierdere poate duce la aparitia unor probleme cardiovasculare, inclusiv aritmii care pot dura pana la un an. In mod surprinzator, riscul este mai crescut in cazul persoanelor tinere care sufera o asemenea tragedie.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Aarhus (Danemarca) a identificat 88,612 cazuri de pacienti diagnosticati cu fibrilatii atriale. In 17,478 de cazuri, pacientii suferisera recent o pierdere a unei persoane dragi – partener, parinte etc. Riscul de aparitie a unor asemenea probleme este crescut in special in cazul celor sub 60 de ani. Cel mai mare pericol este in primele doua saptamani dupa pierdere. Apoi scade treptat pe parcursul urmatorilor ani, in functie de felul in care persoana in cauza reuseste sa depaseasca trauma suferita.
Acelasi studiu arata ca riscul de aparitie a aritmiilor este cu 41% mai mare in cazul pacientilor care sufera o tragedie. Ceea ce demonstreaza ca investim foarte mult in emotii. De aceea, grijă mare cu emoțiile. Multe dintre ele sunt benefice, în timp ce altele ne pot provoca adevărate dezechilibre în organism. Ba chiar ne pot duce la boli grave.
Sursa: http://openheart.bmj.com/lookup/doi/10.1136/openhrt-2015-000367
Explorator Wellness Virtual