/
/
Aromaterapia – efecte asupra somnului și stresului

Aromaterapia - efecte asupra somnului și stresului

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Aromaterapia - efecte asupra somnului și a stresului Imagine de Couleur - Pixabay
Aromaterapia – efecte asupra somnului și stresului Imagine de Couleur – Pixabay

Aromaterapia  –  Uleiul de lavandă poate fi un ajutor eficient pentru somnul pacienților.

Aromaterapia constă în utilizarea substanțelor aromate selectate în loțiuni și inhalanți, cu scopul de a îmbunătăți starea de spirit și de a promova sănătatea. Mai este numită și medicament aromatic, aromaterapie convențională și  aromaterapie holistică.

Efectul aromaterapiei cu lavandă asupra semnelor vitale și a calității somnului percepută în unitatea de îngrijire intermediară

Acesta a fost subiectul unui studiu pilot, realizat de trei autori: Lytle J 1, Mwatha C, Davis KK. Jamie Lytle și Catherine Mwatha sunt asistente medicale, iar Karen K. Davis este director de asistență medicală, Departamentul de Medicină, Spitalul Johns Hopkins, Baltimore, Maryland.

În general, pacienții internați suferă frecvent de lipsa somnului, ceea ce poate avea efecte negative grave asupra recuperării după boală. Aromaterapia pe bază de lavandă a îmbunătățit somnul într-o varietate de setări clinice, dar efectul nu fusese testat în unitatea de îngrijire intermediară.

Studiul pilot randomizat și controlat a fost realizat pe 50 de pacienți.

Pacienții din grupul pentru control au primit îngrijiri obișnuite. Grupul de pacienți supus tratamentului a beneficiat de 3 ml de ulei de lavandă 100% pur pus într-un borcan de sticlă și așezat pe noptieră de la 10 seara până la 6 dimineața. Pe tot parcursul nopții, la anumite intervale au fost urmărite și înregistrate semnele vitale ale pacienților supuși studiului. La 6 dimineața, toți pacienții au completat Chestionarul pentru somn Richard Campbell, pentru a evalua calitatea somnului.

Studiul a avut ca obiectiv determinarea efectului inhalării uleiului de lavandă 100% asupra semnelor vitale ale pacienților și a calității somnului percepută într-o unitate de îngrijire intermediară.

Aromaterapia – Care au fost rezultatele studiului?

S-a constatat că în grupul de tratament, tensiunea arterială a pacienților a fost semnificativ mai mică între miezul nopții și ora 4 dimineața, față de cea a pacienților din ​​grupul de control (P = .03).

Conform scorului mediu general de modificare a tensiunii arteriale între măsurătorile de bază și 6:00 dimineața, grupul de tratament a avut o scădere în tensiunea arterială și grupul de control a avut o creștere. Cu toate acestea, diferența dintre cele 2 grupuri nu a fost semnificativă (P = .12). Scorul mediu de somn general a fost mai mare în grupul de intervenție (48,25), decât în ​​lotul martor (40,10), dar diferența nu a fost semnificativă.

Concluzia autorilor în urma studiului

Aromoterapia pe bază de lavandă poate fi un mod eficient de a îmbunătăți somnul într-o unitate de îngrijire intermediară.

Aromaterapia – Un alt studiu: Efectele aromaterapiei asupra stresului și reacțiilor la stres la adolescenți

Scopul acestui studiu a fost examinarea efectelor aromaterapiei asupra stresului și a reacțiilor la stres la adolescenți.

Metode folosite: Pentru acest studiu a fost utilizată o metodă încrucișată în două grupuri. Tratamentul experimental a presupus inhalarea uleiului esențial de lavandă, iar tratamentul cu placebo a constat în inhalarea uleiului purtător folosind un colier. Eșantionul a inclus 36 de eleve de liceu. Pentru a analiza datele au fost folosite: Testul exact al lui Fisher, testul t și testul pereche cu ajutorul programului SPSS / WIN.

Rezultatele studiului

Nivelul de stres a fost semnificativ mai scăzut atunci când adolescenții au primit tratamentul cu aromă, în comparație cu momentul când au primit tratamentul cu placebo. Răspunsurile la stres, cu excepția nivelului de IgA salivar, au fost semnificativ mai mici atunci când studenții au primit tratamentul cu aromă.

Concluzia studiului:

Inhalarea de aromă ar putea fi o metodă foarte eficientă de gestionare a stresului pentru elevii de liceu. De aceea, se recomandă ca acest program să fie utilizat în practica clinică ca o intervenție eficientă de asistență medicală pentru elevii de liceu.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19571632

https://aacnjournals.org/ajcconline/article-abstract/23/1/24/3840/Effect-of-Lavender-Aromatherapy-on-Vital-Signs-and?redirectedFrom=fulltext

Subiecte:Aromaterapie

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *