/
/
Am respirat greșit toată viața. Cum am aflat acest lucru?

Am respirat greșit toată viața. Cum am aflat acest lucru?

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Cum am aflat ca am respirat gresit toata viata
Am respirat greșit toată viața. Cum am aflat acest lucru?

Am respirat greșit toată viața. Aveam o parere destul de buna despre modul meu de a respira. Recunosc ca nu ma concentram non-stop la respiratia corecta, insa, atunci cand imi propuneam, efectuam niste inspiratii si expiratii adanci, care pareau sa fie eficiente pe moment.

La un moment dat, am ajuns in cabinetul unui medic cu competente in terapii alternative care a tinut sa discutam putin despre stilul meu de viata. „Te rog sa inspiri si expiri adanc”, mi-a spus el prima oara. Zis si facut. Am tras aer in piept si am facut o demonstratie de respiratie ideala. Cel putin asa credeam eu. In curand, am auzit ca imi foloseam plamanii in proportie de numai 20%. Iar aceasta afirmatie mi-a schimbat viata, pentru ca abia dupa aceea am invatat sa respir cu adevarat. Am respirat greșit toată viața. Ce se intamplase pana atunci nu era nici pe departe „ideal”.

In primul rand, sa intelegem ca respiratia este vitala. Putem trai 50 de zile fara mancare, aproximativ 7 zile fara apa, dar nu mai mult de cinci minute fara oxigen. In toate culturile, respiratia (qi, chi, prana) joaca un rol esential si este legata de energie, constiinta si transcendenta. Doar respirand corect putem avea o ritmicitate in corp, astfel incat organele sa conlucreze armonios spre sanatatea noastra.

Cele trei tipuri de respiratie

Medicul american Mark Liponis arata ca exista trei tipuri de respiratie:

– Respiratia claviculara

– Respiratia din piept

– Respiratia abdominala

Primul tip de respiratie – cel clavicular – foloseste clavicula pentru a ajuta aerul sa circule. Oamenii respira astfel in situatiile de panica si de stres extrem. Este o respiratie anormala.

Al doilea tip de respiratie este cel mai comun. Asa respiram si eu inainte sa aflu ca aceasta modalitate era incorecta. Pieptul si plamanii se „umfla”, insa expansiunea lor este restrictionata de tensiunea din zona abdomenului si a coastelor. Aerul nu circula optim in aceasta situatie.

Respiratia abdominala ajuta creierul

Toate afectiunile sistemului respirator, de la astm la bolile pulmonare, sunt legate strans de un sistem imunitar hiperactiv, care intra mult prea rar in starea de relaxare. Rezultate studiilor efectuate de cercetatorii japonezi arata ca in timpul respiratiei abdominale, undele celebrale indica o trecere in modul de relaxare. Pulsul se uniformizeaza, iar sistemul imunitar raspunde si el pozitiv. Prin respiratia abdominala (si doar prin ea!), se activeaza nervul vag, raspunzator pentru raspunsul de relaxare – acesta din urma este obligatoriu pentru ca functia de vindecare si regenerare a organismului sa functioneze corect.

Cum respiram abdominal

Exista cateva reguli de baza: in timpul respiratiei, abdomenul se „umfla” pana numaram la 5, se face pauza de o secunda, apoi se expira pe gura. In mod ideal, ar trebui sa respiram de 5-7 ori pe minut, nu de 14 ori, asa cum o fac majoritatea oamenilor. La inceput pare greu, dar cu putin exercitiu, respiratia abdominala va deveni o obisnuinta. Ca sa ma imprietenesc cu ea, imi programam zilnic sesiuni de cateva minute in care ma concentram exclusiv pe respiratie.

Surse:

https://sites.google.com/site/stanleyguansite/health/health-tips/breathe-deeply-to-activate-vagus-nerve

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *