Daca tot ne plangem vara de prea multa caldura, sa incercam sa vedem cum am putea sa ne racorim prin alimentatie. Desigur, schimbarile nu se vad pocnind din degete. Insa daca adoptam o dieta cat mai neacida, vom observa ca suntem mult mai rezistenti la caldura.
– Menta e ideala pentru ca are un puternic efect racoritor, fiind considerata alimentul cu cea mai mare capacitatea de scadere a temperaturii corpului. In plus, e foarte gustos sa o folosesti in prepararea unei lemonade, sau a unei inghetate raw-vegan sau, de ce nu, intr-o salata de fructe?
– Daca tot vorbim de verde, spanacul si salatele au rol de termoreglare, asa ca unda verde la salate!
– Tot verzi sunt si dovleceii, castravetii si varza, ce contin substante active care ajuta corpul in reglarea temperaturii;
– Apa cu lamaie, pe langa faptul ca ajuta la mentinerea siluetei si arderea grasimilor, are un efect intens racoritor;
– Efect racoritor il au si pepenele rosu, bogat in apa, si pepenele galben, bogat in potasiu, ce ajuta la mentinerea homeostaziei;
– Sucul proaspat de grepfruit, ceaiul verde sau ceaiul astringent de hibiscus au si ele efect de racorire;
– Poate te intrebi de ce indienii mananca atat de picant, intr-o tara in care soarele “arde” la propriu. Conform cercetarilor, se pare ca alimentele picante au un efect racoritor. Spre exemplu, condimentele stimuleaza transpiratia, ceea ce duce la reglarea temperaturii corpului;
– Te intrebi de ce inghetata nu e pe lista? Ei bine, grasimile din inghetata cresc temperatura corpului, fiind un aliment care contine multe proteine, carbohidrati si grasimi, pe corpul le metabolizeaza mai greu, folosind mai multa energie si tinde astfel sa se incalzeasca in timpului procesului digestiv. Oricand trupul foloseste mai multa energie, fie pentru digestie, fie pentru a ridica greutati, organismul are tendinta de a se incalzi.
Alexandra Iliuta
Wellness Advisor
Explorator Wellness Virtual