/
/
Alimentatia raw vegan – beneficii si controverse

Alimentatia raw vegan - beneficii si controverse

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Alimentatia raw vegan - beneficii si controverse
Alimentatia raw vegan – beneficii si controverse

In materie de alimentatie, se poarta raw. Raw Vegan. Peste tot, au inceput sa apara restaurante raw vegan, evenimente si bloguri care promoveaza acest tip de nutritie si o sumedenie de vedete care au adoptat acest stil de viata.

Eu insami am incercat o perioada aceasta dieta si pot sa spun ca ador gustul fructelor si legumelor proaspete, combinate in cele mai nebanuite feluri, precum si starea de energie sporita pe care ti-o da acest stil de viata.

Dar este oare acest stil de viata cel mai sanatos cu putinta? Este bine sa mancam doar crud? Acestea sunt intrebarile la care voi incerca sa raspund in acest articol.

Voi incepe prin a reaminti pe scurt care sunt principiile alimentatiei raw: in primul rand, raw veganii considera ca hrana preparata termic distruge enzimele, vitaminele si mineralele din fructe sau legume; in al doilea rand, sunt eliminate din dieta orice alimente de provenienta animala, inclusiv oua, lactate sau chiar miere; se pot consuma fructe, legume, seminte, germeni, vlastari iar modalitatile de preparare sunt fie prin deshidratare, fie prin fermentare, fie cu ajutorul unui blender iar hrana se poate consuma sub forma de pulberi, salate, supe, pasta sau de sucuri. Se poate gati folosind si caldura, dar pana la o temperatura de maxim 40 grade Celsius, pentru a nu distruge nutrientii.

Cu un mic search pe google, veti gasi o multime cazuri de oameni care spun s-au vindecat de diferite boli, datorita acestui mod de viata, iar, de cealalta parte a baricadei veti gasi si cazuri (in special copii) care au avut de suferit de pe urma acestui stil de alimentatie.

Care ar fi riscurile alimentatiei raw vegan?

In primul rand, veganii sunt predispusi la carente de vitamina B12, ce joaca un rol important in prevenirea anemiei si in sanatatea sistemului nervos. Acesta vitamina este produsa de catre diferitele microorganisme ce compun hrana animalelor sau produselor animale pe care le consumam. O modalitate de a preveni aceasta carenta in cazul persoanelor vegane ar fi adaugarea suplimentelor in alimentatie, foarte indicat fiind spray-ul sublingual cu B12,ce asigura o absorbtie rapida.

Raw-veganii mai pot fi expusi la boli neurologice, din cauza carentelor de zinc, sau a unor aminoacizi, ca si carentei de vitamina D, ce pot rezulta in probleme precum osteoporoza sau scaderea masei osoase. La fel ca si in cazul vitaminei B12, se recomanda suplimentele.

Dincolo de carentele de vitamine, foarte interesant mi se pare si punctul de vedere al medicinei chinezesti care spune ca prea multa hrana cruda inseamna un exces de energie Yin, rece, ce poate afecta focul digestiv si peristaltismul intestinal, cauzand balonare, constipatie sau slaba absorbtie a unor nutrienti.

Iata si de ce medicina traditionala chinezeasca considera ca prea multa hrana cruda (rece) poate afecta digestia:

gatitul ajuta la descompunerea fibrelor si peretilor celulari, ceea ce conduce la eliberarea substantelor nutritive, pe care nu le putem asimila corespunzator, atunci cand alimentul este in stare cruda. Binenteles, ca hrana cruda aduce alcalinitate corpului, diminuand riscul de a face cancer (care e o boala a aciditatii) insa ideal ar fi sa gasim un echilibru intre hrana gatita pe foc si hrana cruda. Spre exemplu, atunci cand gatim rosiile creste de cinci ori gradul de absorbtie al licopenului, care este un antioxidant de exceptie. In mod similar, morcovul gatit face ca beta-carotenul sa fie mai bine asimilat de organism.

Cu alte cuvinte, de multe ori o supa poate fi mai nutritiva decat un castron de pastarnac, ceapa si morcovi crude la un loc. Nici gatitul la temperaturi mari nu e indicat, pentru ca intr-adevar distruge mare parte din nutrienti, insa gatitul la foc mic sau mediu ajuta la „pre-digerarea” hranei si la descompunerea fibrelor, astfel incat asimilarea vitaminelor si mineralelor sa se faca mai usor.

Unele legume, daca sunt consumate in exces, pot conduce la diferite afectiuni

Spre exemplu, multe legume din familia cruciferelor, cum ar fi varza, broccoli, conopida, mustarul si varza de Bruxelles contin o substanta care poate inhiba functia tiroidiana si poate conduce in cele din urma la gusa si hipotiroidism. Pana la urma, cea mai buna varianta e moderatia.

Exista chiar situatii in care dietele raw vegan sunt clar contraindicate, cum ar fi colita de fermentatie, gastritele sau ulcerele, in care alimentele crude sunt foarte greu tolerate de organism, ele necesitand preparare termica tocmai pentru a fi mai putin iritante.

Parerea mea este ca ar trebui sa respectam stilul de alimentatie al fiecaruia, fie ca suntem sau nu de acord cu el. Nu cred ca in existenta unei diete ideale, universal-valabile, care sa aduca beneficii pe partea de sanatate tuturor. Cred in schimb ca trebuie sa incercam diferite stiluri de alimentatie si sa luam ce e bun, ce simtim ca ni se potriveste, ca ne prieste, iar pentru asta nu trebuie decat sa invatam sa ne ascultam corpul si sa vedem cum ne simtim cand adoptam o dieta sau alta. 

Alexandra Iliuta

Wellness Advisor

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *