/
/
Alimentatia in curele de detoxifiere

Alimentatia in curele de detoxifiere

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
detox smoothie dreamstime 57523531 copie 1024x714 1
Alimentatia in curele de detoxifiere

La fel ca motorul unei masini, organismul se incarca in timp cu deseuri care ii tulbura buna functionare si genereaza oboseala, o piele lipsita de luminozitate, par si unghii terne, iritabilitate, depresie si scaderea sistemului imunitar. Aceste toxine au doua origini: interna, organismul fabrica el insusi toxine si externa, legate de mediu (poluare, fum de tigara, alcool, medicamente, aditivi alimentari). In principiu, corpul evacueaza aceste deseuri, dar se poate intampla ca acumularea lor sa fie mare, iar organismul sa nu le mai poata elimina in totalitate de unul singur. Si atunci trebuie ajutat printr-o cura de detoxifiere.

Cura de detoxifiere are rolul de a purifica organismul prin metode naturale. Cea mai buna dintre acestea este combinarea sucurilor (grepfrut) si ceaiurilor cu efect diuretic (ceai verde, de urzica, papadie, ghimbir etc.) cu o alimentatie bazata pe fructe prospete si legume, toate acestea determinand eliminarea toxinelor din organism.

Aceste cure se tin in general toamna si primavara sau dupa o sarbatoare in care s-au facut abuzuri culinare.
In general, o cura de detoxifiere dureaza 2 saptamani. Radicalii liberi (produsi de stres, radiatii UV si diverse toxine) sunt responsabili de imbatranirea celulara, de aparitia cancerului si a bolilor cardiovascluare. Neutralizarea lor este o functie foarte importanta a organismului, dar acesta functie consuma multa energie. De aceea, el trebuie pregatit inaintea inceperii unei cure de detoxifiere, iar dupa incheierea ei, revenirea la o alimentatie normala se va face gradat.

Daca vrem sa eliminam toxinele, trebuie ca, inainte de toate, sa incetam sa incarcam organismul mancand orice fel de aliment chiar daca stim ca e plin de toxine (pizza, prajituri, produse fast-food). In toate culturile si religiile a fost recomandata urmarea regulata a unor perioade alimentare de crutare a organismului. In religia crestin-ortodoxa, aceste perioade poarta numele de post. La unele popoare sunt recomandate curele cu struguri, la altele cele de orez integral, curele de fructe, de supe de legume sau monodietele.

Chiar daca nu este stabilit stiintific faptul ca aceste cure au efect asupra sanatatii, nu se poate sa nu constatam ca orice reducere a alimentatiei noastre este bine resimtita de organism si de sistemul nostru digestiv. Toate aceste cure enumerate mai sus au in comun absenta alimentelor ce contin grasimi nesaturate, a celor foarte rafinate si cu aditivi alimentari, a celor cu substante denaturate prin prepararea la temperaturi foarte inalte.

Asadar, pentru a-ti curata organismul de toxine trebuie sa eviti, in primul rand:

– alimentele nenaturale: industriale, foarte rafinate, cu coloranti chimici, cu conservanti, cu aditivi alimentari
– alimentele denaturate prin gatit: fripturile, preparatele din carne, afumaturile, dulciurile caramelizate
– grasimile animale saturate
– prajituri rafinate
– lactatele si branza
– si intr-o anumita masura, cerealele bogate in gluten, adica cele din grau, porumb, orz etc.

In schimb, poti consuma fructe si legume proaspete. De asemenea, ai voie sa mananci si fructe confiate:

  • smochine;
  • stafide
  • caise;
  • seminte oliaginoase: migdale, caju, fistic, nuci.

In ceea ce priveste metoda de gatit, prepara legumele la vasul cu aburi. Consuma cruditati la fiecare masa pentru a-i oferi organismului enzimele pe care ii este greu sa si le produca singur. La micul dejun, mananca cereale integrale in cantitati moderate (ovaz, orez).

Trebuie sa preferi proteinele vegetale (cereale integrale, fructe uscate si leguminoase)

Pentru a ajuta organismul sa elimine mai bine toxinele, condimenteaza-ti salatele cu turmeric, cimbru, coriandru, patrunjel, usturoi si alte ierburi aromate. Ele curata si dezinfecteaza intestinul. In medicina traditional chineza, condimentele picante si amare sunt folosite pentru a elimina toxinele din corp: ghimbir, ardei iute, piper, chili, gentian, papadie. Acestea sunt bogate in antioxidanti si alte substante care ajuta ficatul in perioadele de detoxifiere.

Apa este foarte importanta in procesul de detoxifiere. De aceea este indicat un aport suplimentar de lichide, apa, supe, suc de fructe, compot si ceai neindulcit. De asemenea, un aport de ulei bogat in acizi grasi nesaturati (omega 3, 6 si 9) favorizeaza schimburile membranare de la nivelul celular.

Iata o serie de alimente foarte indicate in cura de detoxifiere:

Migdalele – sunt bogate in fibre, calciu, magneziu si proteine utile care ajuta la stabilizarea glicemiei. Acestea favorizeaza eliminarea impuritatilor de la nivelul intestinului.

Avocado – scade nivelul colesterolului, dilatand vasele de sange. Avocado contine un nutrient numit glutation care blocheaza aproximativ 30 de substante cancerigene, stimuland detoxifierea. 

Telina – contine un amestec unic de produse chimice naturale si de minerale care sunt combatanti excelenti impotriva infectiilor, purifica sangele si curata ficatul. Contribuie si la oxigenarea celulelor si ajuta la stabilizarea echilibrului acido-bazic din sange (pH) care joaca un rol important in detoxifiere.

Varza – curata tubul digestiv si are proprietati detoxifiante, neturalizand unii componenti nocivi prezenti in fumul de tigara. Ea contine un component care ajuta ficatul sa produca suficiente enzime pentru a se detoxifia.

Semintele de in si uleiul de in – sunt bogati in acizi grasi esentiali, mai ales omega 3. Esentiali pentru multe functii de curatare si pentru a mentine un sistem imunitar sanatos.

Usturoiul – ajuta la indepartarea bacteriilor nocive, a parazitilor intestinali si a virusilor. El contribuie la eliminarea toxinelor acumulate in artere si la scaderea presiunii arteriale.

Lamaia – are un bogat continut de vitamina C si este renumita pentru puterile ei detoxifiante. Un pahar de apa calduta in care s-a stors o jumatate de lamaie, baut pe stomacul gol, este excelent pentru indepartarea toxinelor.

Cura de detoxifiere trebuie sa actioneze si asupra limfei, nu doar a sistemului digestiv, a ficatului si rinichilor.

Limfa este acel lichid care circula prin tot corpul, intr-un sistem paralel cu circulatia sangelui. Lipsita de un pompat cardiac, precum sangele, limfa are tendinta sa se acumuleze in partea inferioara a corpului, impreuna cu toxinele pe care le contine. Acestea nu ajung sa urce la nivelul venelor superioare, unde limfa intalneste sistemul sanguin pentru a fi purificata. Una dintre simptomele acumularii acestei limfe si a toxinelor in partea inferioara a corpului poarta numele de senzatia de picioare grele de care sufera multe femei. Cura de detoxifiere te va ajuta sa rezolvi si acesta problema, prin bauturile naturale si masajele drenante.

Iata o idee de meniu pentru o zi in cura de detoxifiere:

Mic dejun: o cana de ceai verde, 2 felii de paine integrala prajita, 1 ou fiert, 1 castravete si 1 pahar de suc de portocale
Pranz: 300 g de peste slab, facut la aburi, cu legume gatite la aburi: broccoli, conopida, fasole verde, morcovi, telina si sparanghel sau o portie de orez integral cu mirodenii.
Gustare: un iaurt natural sau 1 fruct
Cina: o supa sau o ciorba de legume, un iaurt natural si mai tarziu un fruct.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *