/
/
Abordarea holistică a asteniei de primăvară

Abordarea holistică a asteniei de primăvară

04 May 2015
|
Cum abordam holistic astenia de primavara
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-spring-flowers-vases-isolated-white-background-image30318295

Să descoperim abordarea holistică a asteniei de primăvară! Pe vremea cand inca cre­deam in lumi de basm si Ilene-Cosanzene, imi ima­ginam ca primavara este ca o zana, care, cu a ei bagheta magica, trezeste totul la viata. Si, chiar daca noua nu ne cresteau muguri si nici nu infloream, simteam ca si cor­pul nostru renaste, debarasandu-se parca de o haina greoaie si ponosita.

Mai tarziu am aflat ca acea haina gre­oaie, cusuta din ameteli, dureri de cap, stari de anxietate, dureri articulare, lipsa de energie, depresie si fluctuatii in kilograme – purta numele de aste­nie. Ma intrebam pe atunci daca pe copaci ii doare cand le apar mugurii si tind sa cred ca da. Pentru ca si pe noi „ne doare” trecerea din anotimpul rece.

Insa, iata ca tot ea, zana Primaverii, ne-a binecuvantat cu remedii natura­le. Pe care le putem folosi cu incredere pentru a ne adapta sufletul, mintea si corpul la noile schimbari climatice.

Abordarea holistică a asteniei de primăvară: Salută soarele!

Exista un exercitiu in yoga numit Sa­lutul-Soarelui, foarte benefic in caz de astenie. Pune sangele in miscare, te scoate din intepeneala de iarna (flexi­bilizand coloana si articulatiile), ajuta la modelarea corpului si la arderea ki­logramelor inmagazinate cu sarg pes­te iarna, te energizeaza. Daca il vei practica consecvent, vei observa o im­bunatatire a starii de spirit, mai multa vointa, vitalitate si incredere in fortele proprii.

Dezmortirea

Daca tot vorbim de miscare, e mo­mentul ideal sa mergi la dans. Sa aler­gi in natura, sa te plimbi sau sa incepi un sport care iti place. Pentru ca acest lucru ajuta nu numai la fortificarea or­ganismului. Ci si la fortificarea mora­lului. Antreneaza-ti corpul, iar mintea te va urma si ea!

Inverzeste!

Primavara se poarta verde… in ali­mentatie! Profita de proprietatile terapeutice ale plantelor de sezon si delecteaza-te cu retete de smoothie de urzica cu suc de mere pentru pu­rificarea sangelui, smoothie de spanac cu suc de mere pentru energizare sau o delicioasa salata verde cu untisor, frunze de loboda, praz, anghinare, pa­padie si alte verdeturi proaspete.

Din farmacia primaverii…

Trebuie sa intelegem ca astenia nu este o boala, ci o manifestare naturala a or­ganismului. Intocmai cum copacii se scutura de zapada, asa si corpul nostru se debaraseaza de toxine, iar astenia este doar expresia acestei purificari. Asadar, nu o combate cu medicamen­te, ci ajuta-ti corpul sa se detoxifieze cu ajutorul plantelor: rozmarinul iti regleaza sistemul nervos, tinand la distanta racelile, oboseala, durerile de cap si anxietatea. Iti propun un mace­rat din 15 g frunze si flori la un litru de apa rece, din care sa bei trei cani pe zi. Efecte revigorante are si tinctura din radacini de papadie (15-20 de picaturi de 2-3 ori pe zi, diluate in 100 ml apa), in special pentru reglarea dezechili­brelor psihice. Actiuni recunoscute au si infuziile din frunze de anghinare, menta, roinita, busuioc sau soc.

Inmiresmeaza casa cu ulei de eucalipt! 

Contribuie la eliminarea stresului, la energizarea organismului si la atenu­area migrenelor. Poti, de asemenea, sa te rasfeti punand cateva picaturi de ulei de eucalipt in apa in care faci baie – organismul tau se va simti conside­rabil revigorat.

Armonizarea trupului si spiritului cu remedii florale Bach

Nucul ne ajuta sa suportam mai bine modificarile de temperatura, carpenul este un excelent tonic general, masli­nul ne reda motivatia pentru munca, alungand lenea si letargia, fagul alina alergiile sezoniere, iar curpenul este ideal la tratarea starilor de reverie (amplificate de venirea primaverii), pentru persoanele care nu se pot an­cora in momentul prezent.

Ce mai presupune abordarea holistică a asteniei de primăvară? Terapii SPA pentru sanatatea ta!

Iti recomand Iyashi Dome, o terapie pe baza de raze infrarosii de origine organica, ce faciliteaza eliminarea to­xinelor, prin intermediul unei tran­spiratii profunde (de tip II) si ajuta la eliminarea surplusului de kilograme. Drenajul limfatic este o alta procedura ideala pentru curatarea si regenerarea profunda a organismului. Tot prin drenajul limfatic se stimuleaza elimi­narea apei stagnante din organism. Și se amelioreaza aspectul de coaja de portocala a pielii. Astfel incat sa ince­pem pregatirea pentru zilele insorite de plaja. Indicata in curele de detoxi­fiere este si colono-hidroterapia, care faciliteaza eliminarea excesului de kilograme, imbunatatirea digestiei si chiar si a tonusului psihic, caci, asa cum spuneau inteleptii chinezi, „sanatatea fizica si mentala vin din colon”.

Echilibrare energetică – face parte din abordarea holistică a asteniei de primăvară

Totul in natura este curgator, anotimpurile se succed, determinandu-ne sa ne adaptam conditiilor. Nu intampla­tor medicina chinezeasca recoman­da acupunctura de doua ori pe an, la trecerile dintre sezoane. Acupunctura vine de hac simptomelor cauzate de schimbarile climatice: dureri reuma­tismale, afectiuni ale aparatului res­pirator, ale aparatului cardiovascular, diverselor forme usoare de hiperten­siune arteriala, afectiuni ale aparatului digestiv, infectii, afectiuni ale sistemu­lui nervos – astenii, anxietati, depresii usoare.

Primavara inseamna un nou inceput!

Asa cum copacii renunta la crengile vestejite, renunta si tu la hainele pe care nu le mai porti! Și la obiectele pe care nu le mai folosesti, facand loc no­ului in viata ta. Lucrurile pe care nu le mai utilizam inmagazineaza o energie stagnanta, care nu e benefica pentru sanatate, conform principiilor Feng Shui. Probabil ca nu e intamplatoa­re expresia „curatenia de primavara”. Curatenie interioara, mentala si cura­tenie exterioara, fizica.

Autor: Alexandra Iliuta

Articolul a fost publicat in Revista SPA & Wellness – editia Februarie 2015.  

Subiecte:SpaYoga

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare