7 obiceiuri de evitat dacă suferi de anxietate – „Trebuie să-ți schimbi viața!”, „Încetinește ritmul!”, „Fixează-ți și respectă limite!” sunt câteva recomandări pentru a face față anxietății. Ne ajută ele oare în realitate? Sau cât ne ajută?
Poate ar fi mai important să știm ce e recomandat să evităm, ce lucruri ne fac rău atunci când avem de-a face cu anxietatea. Mintea fiecăruia dintre noi funcționează la un alt nivel, atenția ei este delimitată atunci când apar îngrijorări excesive, negativitate și lipsă de autocontrol. De aceea, e imposibil să fim receptivi la toate sugestiile și foarte dificil să încetinim ritmul, în astfel de momente.
Multe dintre strategiile pe care le adoptăm pentru a face față anxietății sunt limitate doar la calmarea simptomelor, nu ajung la rădăcina problemei.
Este esențial să știi ce nu trebuie să faci atunci când suferi de anxietate, ce obiceiuri să eviți pentru a-ți recupera seninătatea.
Oprește-te, rupe cercul acestor gânduri persistente care te privează de starea de echilibru și calm. Trebuie să înțelegi când un gând, o imagine, o vorbă sau o amintire încep să persiste în mintea ta. Când sesizezi, ideal este să-ți îndrepți atenția către ceva mai relaxant și mai pozitiv. De exemplu, practicarea unui sport, colorarea mandalelor sau discuția cu cineva pot fi de ajutor.
Poate că locul de muncă îți provoacă multă anxietate, astfel că ai decis să pleci în concediu. Sau poate că ai multe probleme cu partenerul tău de viață și preferi să petreci mai mult timp departe de casă. Să te întorci cât mai târziu acasă. Da, acestea sunt modalități simple de a scăpa de ceea ce te îngrijorează și te tulbură. Contrat așteptărilor, acesta este unul dintre obiceiurile categoric de evitat, dacă suferi de anxietate. Niciodată nu ar trebui să renunți la inconvenientul pe care îl simți într-un moment. Nu vei face decât să continui să acumulezi tot mai multe griji, anxietăți și frustrări, formând un morman care nu-ți va lăsa loc pentru nimic altceva.
„Dacă fac asta, acest lucru se va întâmpla. Dacă spun asta, sigur se va întâmpla…”. Dacă obișnuiești să gândești așa, atenție… este un semn distinctiv al celei mai dăunătoare și mai limitante forme de anxietate de care poate suferi ființa umană. Gândirea catastrofală împiedică persoana să trăiască pe deplin și în mod receptiv. Nu putem știi sigur dinainte ce se va întâmpla. De aceea, este important să ne concentrăm pe prezent și să eliminăm cât putem starea de negativitate.
Dacă ai suferit de un atac de anxietate, probabil că trăiești cu teama permanentă că se va întâmpla din nou. Pe fondul unei supărări puternice, această teamă este cea care încurajează noi atacuri. Dă-ți voie să ai mai multă deschidere și încredere în fața a ceea ce te sperie, deoarece tocmai în spatele acestor granițe se găsește liniștea și echilibrul.
Unul dintre obiceiurile absolut de evitat dacă suferi de anxietate și o greșeală foarte frecventă: a crede că anxietatea este în sine un inamic care trebuie evitat cu orice preț.
Secretul este să trăiești cu anxietate, dar fără a-i permite un control total asupra ta. Această emoție face parte din ființa umană, ne ajută să evităm riscurile, să supraviețuim și să avem și energia și motivația necesare pentru a obține ceea ce ne dorim. Însă, nu trebuie să permitem ca anxietatea noastră să se transforme într-o emoție care să ne taie respirația, care să ne blocheze controlul și fericirea. Atunci trebuie să intervii! Trebuie să găsești rădăcina problemei, să „stai de vorbă cu tine” și să transformi anxietatea negativă în anxietate pozitivă.
Te-ai gândit că uneori centrul anxietății tale poate porni de la o anumită persoană care îți ia bucuria? Poate că partenerul tău de viață te transformă în cineva care nu ești. De asemenea, poate fi un context întreg, precum un mediu de lucru în care nu te poți adapta. Poate fi chiar familia, în care nu te simți inclusă sau în care ți se încalcă drepturile.
Cel mai bun lucru în aceste cazuri este să identifici sursele anxietății și să stabilești posibile soluții sau mecanisme de acțiune pentru rezolvarea problemei.
Poate că nu realizezi, dar anxietatea te poate priva de viață, dorință, ambiții și chiar identitate. Te poate transforma într-un om cu totul diferit, un om de care nu-ți place și care nu seamănă cu ceea ce erai tu înainte.
Nu trebuie să permiți ca acest hoț de identitate și fericire să-ți ia totul, să-ți ia frumosul din viața ta. Și nu uita, pentru a fi gestionată anxietatea, este necesar să se recurgă la o abordare multidimensională. Medicamentele sunt utile, dar trebuie incluse și terapia cognitivă comportamentală, tehnici de relaxare și un sprijin bun din partea celor dragi.
Explorator Wellness Virtual