/
/
6 motive pentru a nu spune NU carbohidratilor

6 motive pentru a nu spune NU carbohidratilor

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
6 motive pentru a nu spune NU carbohidratilor
Harvested pumpkins with fall leaves on white background

Nebunia curelor de slabire inceputa din anii 90 a eliminat rand pe rand cate un nou aliment, cu fiecare noua tendinta. Ultimile diete la moda, de exemplu Dieta Dukan sau Dieta Atkins , au eliminat aproape complet cerealele si carbohidratii.

Daca sunteti o persoana moderat activa, cu un sistem digestiv sanatos, organismul tau are nevoie de carbohidrati pentru a metaboliza energie. Cantitatea de carbohidrati necesara organismului depinde de o multime de factori, si este diferita pentru fiecare individ in parte. Privarea organisumului de anumite grupe de alimente se va traduce mai devreme sau mai tarziu prin pofte si abuzuri, iar o dieta echilibrata trebuie sa fie variata si sa contina toti nutrientii, inclusiv cei din carbohidrati.

 Schimbarea se poate face in ceea ce priveste calitatea, deci cel mai sanatos pentru organism este sa primeasca acei carbohidrati care conteaza, care sunt inalt nutritivi, care furnizeaza cantitati mari de energie, si care conteaza pentru santatate. Iata care sunt acestia:

  1. Quinoa

Acesta cereala in casa straveche este considerata un super-aliment, fiind nu numai o sursa de carbohidrati, ci si una dintre cele mai complete proteine. Pentru ca nu contine gluten, este foarte usor de digerat.

 2. Cartofii dulci

Un carbohidrat lent ca ardere, cartofii dulci fac se pot prepara fie ca o gustare bogata, o baza pentru supe sau o garnitura hranitoare si plina de antioxidanti.

3. Leguminoasele

Bogate in fibre, leguminoasele sunt excelente pentru stabilizarea glicemiei si pastreaza senzatia de satietate timp indelungat. Lintea, asemanator quinoa, este bogata in proteine si foarte versatila pentru preparare – o poti transforma in burgeri, in ciorbe si supe-creme, in garnituri sau feluri de baza.

4. Hrisca

Hrisca este o alta cereala-minune care nu contine gluten, ba mai mult contine opt aminoacizi esentiali pentru sanatatea organismului. Fulgii de hrisca sunt usor de incorporat in preparate dulci , sau consumati la micul dejun, cu iaurt proaspat. Faina de hrisca poate fi folosita la prepararea pastelor si a noodles-ilor – o alternativa minunata, plina de nutrienti, pentru pastele clasice.

 5. Dovleacul

Iarna si toamna dovleacul este unul dintre principalii aliati ai organismului pentru pastrarea imunitatii. Mai mult, pectinele continute de dovleac reduc inflamatiile si regleaza secretia de insulina. Dovleacul poate fi consumat in sucuri proaspete, sau copt si pasat in supe, deserturi sau salate.

 6. Radacinoasele

De la sfecla si morcovi la pastarnac si hrean, legumele radacinoase dulci sunt de fapt carbohidrati complecsi care te pot vindeca de dependenta de zahar. De asemenea, leguminoasele sunt esentiale pentru un sistem imunitar puternic, pentru preventia aparitie cancerului, pentru o digestie sanatoasa (datorita fibrelor) si pentru o piele clara (datorita beta-carotenului).

Cu atatea variante nutritive, ganditi-va de doua ori inainte sa incepeti o cura de slabire care sa elimine carbohidratii sau orice alt aliment bogat in nutrienti. Un stil de viata sanatos si miscarea sunt cheia mentinerii unei greutati ideale, si nu privarea organismului de ingredientele necesare unui metabolism sanatos. 

Ana Maria Stanciu 

https://www.blogculegume.ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *