/
/
5 moduri in care alimentele influenteaza starile emotionale

5 moduri in care alimentele influenteaza starile emotionale

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
5 moduri in care alimentele influenteaza starile emotionale
5 moduri in care alimentele influenteaza starile emotionale

Stiai ca alimentele, bauturile si chiar apa pe care o bem sunt responsabile de cat de obositi, sensibili, tristi, nervosi sau emotionali ne simtim? Poate suna amenintator, insa avem de a face de fapt cu un lucru foarte bun! Nu numai ca inseamna ca noi femeile, adesea blamate pentru starile noastre schimbatoare, nu suntem de fapt rude de-ale Cruellei de Vil, dar mai mult, putem sa preluam controlul starilor noastre doar acordand atentie alimentelor de pe farfuria noastra.

Iata cinci moduri in care mancarea poate influenta starile emotionale:

1. Oboseala glandelor suprarenale

Intrucat stresul este un factor major atunci când vine vorba de problemele  glandelor suprarenale. O dieta de slaba calitate te face insa mult mai sensibila la oboseala datorata suprarenalelor. Poti sa incepi sa-ti faci griji si sa te gandesti sa schimbi dieta daca:

–  Consumi multa cafea;

–  Mananci multe dulciuri cu zahar nerafinat (zahar alb);

– Mananci carbohidrati rafinati (paine alba, paste, orez alb);

– Majoritatea meselor pe care le iei sunt procesate si contin mai multe sau mai putine E-uri alimentare.

Glandele suprarenale sunt foarte importante pentru un sistem imunitar sanatos:

  • sustin buna functionare a glandei tiroide;
  • echilibreaza secretiile hormonilor;
  • mentin greutatea ideala;
  • stabilizeaza emoțiile;
  • imbunatatesc libidoul;
  • controleaza poftele.

Glandele suprarenale pot fi numite „sefi” pentru echilibrul corpului, iar buna lor functionare poate fi cheia pentru rezolvarea multora dintre problemele tale inexplicabile de sanatate.

2. Dezechilibrul hormonal

Dezechilibrul hormonal este adesea efectul unui ficat toxic, unei rezistente la insulina, unei inflamatii ascunse, dar mai ales unei digestii proaste si a carentelor de vitamine, minerale, proteine si acizi grasi.

3. Proasta functionare a sistemului digestiv

Se spune ca sistemul digestiv, si mai ales stomacul, este al doilea creier al organismului uman. Sistemul nervos complex si, mai ales, independent, care acopera tractul gastro-intestinal este adesea trecut cu vederea cand ne concentram pe problemele noastre, dar ar putea avea mare importanta cand vine vorba de problemele noastre emotionale. Daca sanatatea stomacului si a intestinelor este compromisa de o alimentatie proasta, ducand la un dezechilibru intre bacteriile bune si cele rele din organism, sistemul digestiv nu mai lucreaza la maximum, iar starile emotionale proaste se vor numara printre simptome.

 4. Lipsa hranei vii

Mancarea are propria-i energie, care este absorbita de corpul nostru atunci cand mananci anumite alimente. Exista o mare diferenta intre a manca plante proaspete, crescute organic, si cereale integrale, si a ingera mancare moarta, procesata si bombardata cu chimicale. Aceasta nu numai ca nu are nici un aport de nutrienti si energie pentru corpul tau, dar in plus acutizeaza deficientelor si la toxicitatea organismului. De cealalta parte, plantele contribuie la energizarea si la regenerarea acestuia. Aici isi gaseste explicatia si celebra expresie: “Esti ceea ce mananci”. O alta buna practica este achizitionarea alimentelor produse local, deoarece astfel esti sigur ca timpul intre culegerea plantelor si a consumului este cat mai scurt. In felul acesta vei beneficia de alimente vibrand la o mai inalta frecventa energetica. 

5. Alimentatia in afara sezonului

Alimentatia in functie de sezon este de asemenea importanta cand vine vorba de a echilibra energiile si starile emotionale. Acesta este motivul pentru care iarna tanjim dupa mancare consistenta si calda, iar vara alegem alimentele usoare, consumate reci. Corpurile noastre fac parte din natura si evolueaza in functie de legile naturale ale mediului. Mananca mai multe fructe si legume verzi primavara si vara, cand sunt in sezon, si mai multe legume consistente precum morcovii si dovlecii toamna si iarna.

Daca ti se pare ca este o treaba complicata sa tii echilibrul tuturor celor de mai sus, gandeste-te mai bine. Exista o solutie principala pentru a rezolva toate problemele amintite, si anume adoptarea unei diete bazate pe plante si alimente integrale.

Fa-ti stocul de fructe din culturi organice, de legume cu frunze verzi, de legume dulci, de radacinoase si cereale integrale, renunta la dulciuri si foloseste numai indulcitori naturali. In functie de cat de bine functioneaza, organismul tau va aprecia de asemenea si mici cantitati de otet de mere, iaurturi naturale, bors si alte bauturi fermentate, care sunt surse natural de probiotice si enzime digestive. De asemenea, e bine sa faceti o data pe an analizele hormonale pentru a va asigura ca totul functioneaza cum trebuie.

Ana Maria Stanciu 

https://www.blogculegume.ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *