Atunci cand meditam, mintea se elibereaza de agitatie. Stresul creeaza tulburari din ce in ce mai numeroase in organism, iar acest lucru este dovedit de consumul crescut de medicamente anti-anxietate. Cercetatoarea Emma Seppala, de la Universitatea Stanford, observa ca meditatia ne ajuta sa preluam controlul asupra propriului sistem nervos si emotional: „Studiile noastre arata ca meditatia stimuleaza capacitatea omului de a echilibra emotiile in creier”.
Persoanele care incep sa practice regulat meditatia reusesc sa se concentreze mult mai bine pe activitatile zilnice. Nu se mai simt distrasi atat de des si pot sa memoreze mai usor. Se pare ca aceste fenomene au loc datorita nivelului crescut de energie pe care il furnizeaza relaxarea creierului provocata de meditatie.
Odata ce incep sa mediteze, oamenii incep sa isi doreasca lucrurile care le fac cel mai mult bine. De asemenea, multi dintre practicanti marturisesc ca meditatia i-a ajutat sa se lase de fumat, alcool si cafea.
Meditatia ne pozitioneaza pe drumul spre fericire. Studiile efectuate de Universitatea Stanford arata ca atunci cand mintea este linistita, va fi stimulata partea stanga a cortexului prefrontal, responsabil pentru emotii pozitive. Pe de alta parte, atunci cand suntem stresati, este activa partea dreapta, care guverneaza gandurile negative.
Meditatia induce relaxarea, iar aceasta stare de liniste creste cantitatea de oxid nitric din organism. Astfel, vasele de sange se dilata, iar presiunea arteriala se regleaza. Un studiu publicat in 2008 in Jurnalul de Medicina Alternativa si Complementara a aratat ca 40 din 60 de pacienti suferinzi de hipertensiune au putut renunta la medicamente datorita meditatiei. Aceasta din urma ajuta si la stimularea sistemului imunitar.
Urmariti blogul nostru pentru mai multe tips-uri despre meditatie si beneficiile ei.
Explorator Wellness Virtual