/
/
5 beneficii ale petrecerii timpului in natura

5 beneficii ale petrecerii timpului in natura

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
beneficii petrecerii timpului natura
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu totii simtim nevoia de a sta in natura din cand in cand. Fie ca tanjim dupa plaja si mare, fie ni se face dor de calmul zonelor montane sau de sunetul apelor curgatoare. Alteori, este suficient sa ne refugiem in prima padure din apropierea orasului in care locuim. Dar de ce are organismul aceasta nevoie de a petrece timp in natura? Care sunt top beneficii ale petrecerii timpului in natura?

Pare un gest intuitiv sa petrecem timp in natura, insa si stiinta confirma faptul ca avem nevoie sa facem acest lucru. Se pare ca persoanele care locuiesc in apropierea parcurilor, padurilor sau spatiilor verzi sunt mult mai putin predispuse la anxietate sau depresie

Un studiu* din 2009 arata ca persoanele care merg regulat in drumetii sau petrec timp in natura au niveluri mai mici de cortizol (hormonul stresului). Iar pulsul si tensiunea arteriala sunt echilibrate. Universitatea din Illinois a desfasurat un proiect in urma caruia a reiesit cum copiii care sufera de ADD/ADHD isi pot atenua simptomele petrecand mai mult timp in natura. 

Iata cateva motive concrete pentru care natura ne face bine:

Vitamina D

Un motiv pentru a petrece timp in natura este legat de expunerea la vitamina D, produsa de soare. Aceasta substanta este vitala pentru sanatatea noastra. Lipsa ei poate duce la aparitia cancerului si a diverselor afectiuni mentale. Desi exista suplimente de vitamina D, majoritatea oamenilor nu le absorb in aceasta forma. Prin urmare, singura cale 100% sigura de a obtine vitamina D ramane expunerea la soare.

Miscarea

Majoritatea experientelor in natura implica o anumita forma de miscare. De la drumetii, inot si pana la jocul cu mingea, petrecerea timpului in aer liber ne ajuta sa ne detensionam musculatura si sa combatem intr-o anumita masura efectele sedentarismului. 

Beneficii petrecerii timpului natura: Legatura omului cu natura

Contactul direct cu anumite parti ale naturii (atingerea frunzelor, a apei, a pamantului) ne incarca organismul pozitiv si reduce nivelul de inflamatie din corp. Omul a fost creat sa traiasca in natura, iar societatea moderna a distrus in mare parte aceasta legatura vitala.

Haideti sa reluam contactul cu ceea ce ne face cu adevarat bine!

Aerul proaspat

Aerul din interior este adesea de 70 de ori mai contaminat decat cel de afara. Prin prisma usilor si a ferestrelor, dar si a plasticurilor si chimicalelor pe care le aducem in casa, reusim sa ajungem in contact cu aproximativ 6,000 de substante daunatoare pe zi. De fiecare data cand petrecem timp in natura, facem o mica pauza de la poluarea la care suntem expusi aproape in permanenta. Chiar daca nici aerul de afara nu mai este 100% curat, totusi el contine ioni negativi, extrem de benefici pentru sanatatea noastra. Cele mai bune locuri sunt pe plaja si in apropierea cascadelor. Ionii negativi sunt prezenti si in razele soarelui sau in aerul de dupa furtuna, atunci cand simtim „prospetimea” aerului. In contrast, aerul din locuinte este sarac in ioni negativi. Despre acestia se mai spune ca sunt „antidepresive naturale” si au un efect relaxant. 

Beneficii petrecerii timpului natura: Sanatatea ochilor

Cum din ce in ce mai multi oameni au probleme cu vederea din cauza aparatelor electronice la care suntem expusi, salvarea noastra sta tot in natura. Cu toate ca tehnologia a avansat foarte mult, varietatea de culori pe care o gasim in ecranele calculatoarelor si televizoarelor nu se compara cu ceea ce vedem in jurul nostru in realitate. Este foarte important sa pastram contactul vizual cu natura, in special la varstele fragede cand vederea este inca in dezvoltare. 

Surse:

* http://www.nytimes.com/2011/06/21/opinion/21wang.html?_r=1&

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *