Poate nu este anotimpul preferat, insa cu siguranta toamna are partile ei minunate – aroma ploii si a frunzelor uscate, culorile incredibile care imbraca padurile si bogatia de pe tarabe sunt doar cateva dintre ele.
Pe de alta parte, toamna poate fi coplesitoare, daca discutam din punct de vedere culinar. Sarbatoarea recoltelor si traditia zacustelor si a muraturilor supun ficatul la un adevarat supliciu. Iar pana la Craciun (un alt bombardament caloric) mai sunt doar 2 luni (lipsite de legume si fructe proaspete). Asa ca nu este de mirare ca tanjim dupa sucuri verzi si vacante inca de la inceputul anului.
Si-atunci ne punem intrebarea – cum ar fi sa evit stresul caloric asupra corpului meu? Cum ar fi sa beneficiez la maximum de toate darurile toamnei si sa le folosesc pentru a-mi detoxifia si fortifia organismul?
Consumul de alimente detoxifiante toamna previne blocajele sistemului digestiv si pastreaza mintea limpede pentru a identifica alimentele necesare sanatatii organismului in urmatoarele luni de iarna.
Iata 5 dintre cele mai detoxifiante si hranitoare ingrediente de toamna, care te vor pregati perfect pentru sezonul rece:
Culoarea este punctul cheie atunci cand alegem alimentele benefice toamna, iar dovleacul iti atrage din prima atentia. Alaturi de cartofii dulci si de morcovi, dovlecii sunt plini de vitamina A, vitamina C, calciu, potasiu si fibre.
Legumele apartinand familiei cruciferelor – broccoli, varza, kale, conopida, varza de bruxelles si napii contin compusi sulfurosi care ajuta ficatul sa elimine toxinele din corp. Au, de asemenea, calitatea de a neutraliza chimicalele si pesticidele. Amesteca doua-trei dintre legumele de mai sus, adauga un praf de curry si vei avea un antioxidant delicios de toamna.
Sfecla este bogata in vitamina B, flavonoide si beta-caroten, care sustin regenerarea celulara si activitatea ficatului. Coapta si asezonata cu vinegreta cu mustar Dijon, sau cruda si dreasa cu ulei de masline si suc de portocale – sfecla poate deveni noua ta favorita in materie de salate.
Bogate in pectina, merele detin ingredientele necesare detoxifierii organismului si eliminarii toxinelor prin tractul digestiv. Le poti savura ca atare, sau le poti include in salate impreuna cu alte ingrediente.
Afinele curata organismul de bacteriile si virusuri care colcaie inactivi in tractul urinar. Nu suna tocmai sexy, insa proprietatile lor antibiotice si antivirale te vor proteja de gripele si racelile de toamna.
Ana Maria Stanciu
Explorator Wellness Virtual